Taxus snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
27/09/2024
Afbeelding voor Taxus snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Taxus is een haagplant die enthousiast zijscheuten produceert wanneer je hem regelmatig terugknipt. Maar hoe moet je een taxus eigenlijk snoeien? En wanneer kun je dat het beste doen? In dit artikel vind je slimme snoeitips.

Waarom taxus snoeien?

Door een taxus regelmatig te snoeien, wordt hij veel dichter dan wanneer je hem aan zijn lot zou overlaten. Door te snoeien krijgt de taxus een stevig ‘oppervlak’ dat bestaat uit verse scheuten. Die zijn vervolgens weer bezaaid met nieuwe knoppen die de heg al snel van nóg meer nieuwe scheuten voorziet. In principe is het voldoende als je een gevestigde taxus twee keer per jaar snoeit.

Wanneer kan ik een taxus snoeien?

Je houdt je taxushaag mooi door hem twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je hem tussen mei en half juli, de tweede keer snoeien doe je in augustus of september.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips en stappenplannen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Taxus snoeien: hoe doe je dat?

Lees verder na de advertentie

In het kort: snoei de nieuwe aangroei terug zodra het 10 à 15 cm lang is. Leg plastic zakken of een stuk zeildoek langs je taxushaag voor je gaat snoeien om al het snoeisel op te vangen. Dat maakt het opruimen achteraf een stuk makkelijker. Hieronder vind je een handig stappenplan.

Dit heb je nodig

  • Bamboestokken
  • Een stuk touw
  • Waterpas (optioneel)
  • Heggenschaar (elektrisch of handgereedschap)
  • Zeildoek

Stap 1. Vogelnest in taxushaag? Even controleren

Controleer altijd voor je snoeit of er geen nestelende vogels in de heg zitten. Hier zal je in augustus en september weinig kans op hebben, maar voor de voorjaars- en zomersnoei van de taxus is dit extra belangrijk, omdat het broedseizoen dan nog in volle gang is. Kom je vogels tegen die hun verblijfplaats in jouw heg hebben, stel het snoeien dan uit tot je gevleugelde gasten vertrokken zijn.

Stap 2: Maak een hulplijn

taxushaag snoeien

Het kan best lastig zijn om de bovenkant van de heg recht te knippen. Om je daarbij te helpen, maak je een hulplijn. Bepaal hoeveel je van de bovenkant wilt afknippen en steek twee bamboestokken door de voorzijde in de grond. Zet stokken op regelmatige afstanden langs je heg op dezelfde hoogte.

Stap 3: Span het touw

recht snoeien

Bind een stuk touw vast aan de eerste bamboestok op de uiteindelijke hoogte die je heg moet worden en span het touw rond de overige stokken. Controleer daarna, eventueel met behulp van een waterpas, of je hulplijn recht is. Deze methode kun je ook gebruiken als je je heg juist schuin wilt laten aflopen.

Stap 4: Taxus recht snoeien

taxus snoeien wanneer

Begin met het snoeien van de bovenkant en gebruik je hulplijn om recht te knippen. Een scherpe schaar knipt door de jonge takken, maar zet geen kracht op de bladen om dikkere plukken met scheuten door te knippen. Houd de handvatten van de schaar op gelijke hoogte en knip kort en krachtig om een scherpe snede te krijgen.

Stap 5: Zijkanten taxus snoeien

Wanneer je klaar bent met de bovenkant van je taxus snoeien, begin je aan de zijkant. Start aan de bovenzijde en werk steeds verder naar onder. Werk langzaam en maak gebruik van je hulplijn. Doe regelmatig een stapje naar achter en bekijk je werk over de volle lengte om te zien of je nog steeds op de goede weg bent.

Stap 6: Snoeimateriaal opruimen

snoeimateriaal composteren

Vis alle stukjes snoeimateriaal die zijn achtergebleven in de taxus, want die drogen op en worden na een paar weken bruin als je ze laat liggen. Controleer je heg nog eenmaal en knip eventuele takjes die nog uitsteken weg. Ruim tot slot al het snoeisel dat je hebt opgevangen op. Het zachte snoeimateriaal is rijk aan stikstof, dus op de composthoop zal het snel verteren.

Meer heggen die je zo kunt snoeien:

  • Zuurbes (Berberis)
  • Dwergmispel (Cotoneaster)
  • Escallonia
  • Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus)
  • Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)
  • Liguster (Ligustrum)
  • Vuurdoorn (Pyracantha)
  • Sneeuwbal (Viburnum tinus)
  • Reuzenlevensboom (Thuja plicata)

De beste snoeitips

Snoeien doet bloeien€ 12.99
  • Wanneer moet ik welke plant snoeien?
  • Waar moet ik op letten met snoeien?
  • De beste tips voor een bloeiende tuin.
Bestel nu
De beste snoeitips

Meer lezen over snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu