De echte laurier (Laurus nobilis) is niet alleen populair als groenblijvende structuurplant, maar ook als smaakmaker in de keuken. Op een goede standplaats in de border worden ze vrij groot, maar je kunt ook je echte laurier snoeien om hem compact te houden of zelfs een leuke vorm te geven.
Lees verder na de advertentie
Echte laurier, Portugese laurier of laurierkers?
Wanneer je online zoekt, wordt met de laurier heel vaak eigenlijk de laurierkers (foto) bedoeld. Verwarrend, want deze planten behoren niet eens tot dezelfde familie!. Bovendien is de echte laurier (soms ook keukenlaurier genoemd) eetbaar en de laurierkers niet. De Portugese laurier is ook een soort laurierkers, alleen groeit hij rechter omhoog en heeft hij kleinere bladeren. Dus nog even op een rijtje:
- Echte laurier: Laurus nobilis
- Laurierkers: Prunus laurocerasus
- Portugese laurier: Prunus lusitanica
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Wanneer laurier snoeien
In mei kun je je echte laurier snoeien. Maar dit is niet het enige moment om de snoeischaar erbij te pakken, want om de laurier in bolvorm netjes rond te houden, kun je hem het beste meerdere keren snoeien. Dat doe je in de maanden juni en juli.
De laurierkers en Portugese laurier snoei je in principe twee keer per jaar: in maart of april en nog een keer in augustus of september. Zo houd je hagen met deze planten mooi strak.
Laurierhaag snoeien
Bij het snoeien van een grote laurierhaag is het gebruik van een elektrische heggenschaar erg prettig. Je pakt het snoeien van een laurierhaag dan als volgt aan:
1. Werk van onder naar boven
Hoewel het zaagblad van elektrische heggenscharen meestal tanden heeft aan beide kanten, is het makkelijker om slechts één kant te gebruiken. Gebruik grove bewegingen van beneden naar boven in plaats van andersom. Houd het apparaat dicht bij je lichaam om je rug te ontzien en neem regelmatig pauze.
2. Zijkanten laurierhaag snoeien
Begin met het trimmen van de zijkanten om de haag in model te brengen. Neem regelmatig een stapje terug om je resultaat tussentijds te beoordelen.
3. Bovenkant laurierhaag snoeien
Snoei de bovenkant van je laurierhaag en gebruik eventueel een trapje als je er niet bij kunt. Zorg dan wel het trapje niet kan wegschuiven en dat je zelf altijd stevig staat. Vraag indien nodig iemand om assistentie om ongelukken te voorkomen.
4. Onderkant laurierhaag knippen
Knip eventueel de onderkant van de heg bij om ruimte te creëren tussen de grond en het loof.
5. Losse takjes wegknippen
Loop tot slot met een snoeischaar de hele haag na en knip takjes die nog uitsteken weg.
Laurierkers snoeien met elektrische heggenschaar
Laurierkers (Prunus laurocerasus) wordt meestal niet gesnoeid met een elektrische heggenschaar, maar met een snoeischaar. Dat is omdat je met elektrisch gereedschap onvermijdelijk blaadjes doormidden hakt. Die krijgen vervolgens bruine randjes en dat ziet er niet fraai uit.
Echte laurier snoeien in bolvorm
Gebruik een snoeischaar om je echte laurier in een bolvorm te knippen. Let erop dat de bol in verhouding is met de stam. Zo pak je het aan:
1. Laurier vorm beoordelen
Bekijk de plant eens goed van een afstand. Merk op waar de vorm verdwenen is en bedenk waar je moet snoeien.
2. Laurier snoeien
Snoei terug vanaf de toppen van de uitlopers. Snoei ook eventuele schade die door vorst is ontstaan weg.
3. Opslag verwijderen
Verwijder opslag, zodat de stam vrij blijft. Trek de opslag, als het kan, uit de grond met je handen.
4. Snoeiafval composteren (en opeten)
Verzamel als je tevreden bent al het snoeiafval en breng het naar de composthoop. Bewaar uiteraard ook wat blaadjes om mee te koken.
Portugese laurier snoeien
De Portugese laurier snoei je bij voorkeur eind voorjaar of begin zomer, na de bloei. Je kunt deze laurier gerust hard terugsnoeien als hij een verwaarloosde indruk maakt, want ook dan zal hij gewoon weer uitlopen. Dergelijke grove snoei voer je het beste eind winter of begin voorjaar uit. Lees ook ons artikel over Portugese laurier snoeien.
Struiken die je ook zo kunt snoeien
Niet alleen de laurier is geschikt voor vormsnoei. Bij veel groenblijvers, zoals schijnhulst, kun je de stam vrijhouden en de kroon in vorm snoeien. Zorg voordat je de eerste keer snoeit er wel voor dat de heester tijd heeft gehad om aan te slaan.
- Olijfwilg (Elaeagnus × ebbingei)
- Schijnhulst (Osmanthus × burkwoodii)
- Hulst (Ilex aquifolium)
- Glansmispel (Photinia glabra)
- Liguster (Ligustrum japonicum ‘Texanum’)