Naast zaaien en verspenen, kun je ook goed snoeien in de lente! Zo bereid jij jouw tuin voor op een prachtige zomer.
Lees verder na de advertentie
Waarom snoeien in de lente?
Wanneer de dagen langer en warmer worden, leeft de natuur op. Knoppen vormen, de eerste wilde bloemen bloeien – het voorjaar begint! Door te snoeien in deze periode bereid je planten voor op een mooie zomer met nieuwe groei.
Het is verleidelijk om te snoeien zodra de eerste zonnige voorjaarsdagen een feit zijn. Toch is het beter om te wachten tot de kans op strenge vorst voorbij is. Als de temperaturen zacht genoeg zijn, kun je aan de slag.
Wekelijks seizoentips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Voordat je begint: wie woont er in jouw tuin?
Controleer voor je gaat snoeien of er nesten in de struik of boom zitten. Vind je een nest met eitjes in jouw tuin? Wacht dan met snoeien totdat de vogels zijn uitgekomen en uitgevlogen. Nesten verstoren is namelijk verboden. Misschien even onhandig, maar het betekent veel voor de vogels in jouw tuin!
Aan de slag: snoeien in de lente
Sta jij al klaar met je snoeischaar? De volgende bomen, struiken en planten wachten op je!
Struiken met groot, decoratief blad
In het voorjaar kun je struiken met groot, decoratief blad sterk terug knippen. Denk bijvoorbeeld aan de pruikenboom (Cotinus), trompetboom (Catalpa) of Anna Paulownaboom. Ook kornoelje en vlier mag je flink snoeien.
Bladverliezende siergewassen
Out with the old, in with the new! De lente is een goede tijd om je bladverliezende siergrassen een opknapbeurt te geven. Haal de dode halmen weg en maak zo plaats voor de nieuwe groei. Kijk uit dat je de nieuwe scheuten niet wegsnoeit. Je kunt de oude grassen op de composthoop doen.
Groenblijvende heesters
Ook de groenblijvende heesters hebben baat bij een snoeibeurt in de lente. Knip of zaag hiervoor een paar van de oudste takken en stammen weg. Heesters die je goed kunt terugsnoeien op deze manier zijn onder andere mahonie, camelia’s, Pittosporum en ook je glansmispel ‘Red Robin (Photinia) snoeien is in het voorjaar een goed idee.
Bladverliezende struiken
Heb je struiken in de tuin staan die bloeien tussen het verliezen van hun bladeren in de herfst en eind mei? Dan kun je deze struiken ook terugsnoeien. Doe dit wel pas nadat de bloemen hebben gebloeid. Voorbeelden van bladverliezende struiken zijn Chinees klokje (zoals Forsythia x intermedia ‘Spectabilis’) en rode ribes (Ribes sanguineum).
Houd bij ribes wel in gedachten dat deze bloeit op ouder hout. Als je het volgende jaar ook bloemen wilt, knip dan niet te ver terug in het oude hout. Je kunt ook strategisch kiezen welke takken je verder wegsnoeit en welke minder ver.
Boerenhortensia en berghortensia
Als het volop voorjaar is in april of mei, kun je de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de berghortensia (Hydrangea serrata) snoeien. Deze hortensiasoorten groeien op ouder hout. Wederom geldt: als je graag bloemen wilt volgend jaar, snoei de plant dan niet te hard terug.
Lees ook ons artikel over hortensia snoeien voor meer verzorgingstips.
Chelsea chop
Eind mei kun je de Chelsea chop uitvoeren, een bekende snoeimethode waarbij je vaste planten topt. Hierdoor verleng je de bloeiperiode van deze vaste planten.
Lees ook: Laat je vaste planten langer bloeien met de Chelsea chop & 11 vaste planten die je kunt toppen voor een langere bloei
Wat je beter niet kunt snoeien in de lente!
Er zijn ook bepaalde planten die je het beste niet kunt snoeien in de lente, zoals:
Lente- en zomerbloeiers die nog moeten bloeien
Heb je lente- en zomerbloeiers in jouw tuin staan die nog niet hebben gebloeid? Dan kun je ze beter ongemoeid laten. Als je deze planten terugsnoeit voor de bloei, zul je niet kunnen genieten van hun mooie bloemen. Voorbeelden hiervan zijn boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) en bruidsbloem (Deutzia).
Fruitbomen en -struiken
Ook fruitbomen en -struiken kun je beter geen snoeibeurt geven in het voorjaar. Grote kans namelijk dat je anders de bloemknoppen of jonge vruchten wegknipt. Dat zou jammer zijn!