Dit kun je allemaal snoeien in de lente (en zo pak je het aan)

hortensia: een plant die je kunt snoeien in de lente

Naast zaaien en verspenen, kun je ook goed snoeien in de lente! Zo bereid jij jouw tuin voor op een prachtige zomer.

Lees verder na de advertentie

Waarom snoeien in de lente?

Wanneer de dagen langer en warmer worden, leeft de natuur op. Knoppen vormen, de eerste wilde bloemen bloeien – het voorjaar begint! Door te snoeien in deze periode bereid je planten voor op een mooie zomer met nieuwe groei.

Het is verleidelijk om te snoeien zodra de eerste zonnige voorjaarsdagen een feit zijn. Toch is het beter om te wachten tot de kans op strenge vorst voorbij is. Als de temperaturen zacht genoeg zijn, kun je aan de slag.

Wekelijks seizoentips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Voordat je begint: wie woont er in jouw tuin?

Let op met snoeien, want heggen en bomen kunnen bewoond zijn
Jonge merels in hun nest. Foto: Tjabeljan / Flickr. CC BY 2.0.

Controleer voor je gaat snoeien of er nesten in de struik of boom zitten. Vind je een nest met eitjes in jouw tuin? Wacht dan met snoeien totdat de vogels zijn uitgekomen en uitgevlogen. Nesten verstoren is namelijk verboden. Misschien even onhandig, maar het betekent veel voor de vogels in jouw tuin!

Lees verder na de advertentie

Aan de slag: snoeien in de lente

Sta jij al klaar met je snoeischaar? De volgende bomen, struiken en planten wachten op je!

Struiken met groot, decoratief blad

Pruikenboom snoeien (Cotinus)
Pruikenboom (Cotinus)

In het voorjaar kun je struiken met groot, decoratief blad sterk terug knippen. Denk bijvoorbeeld aan de pruikenboom (Cotinus), trompetboom (Catalpa) of Anna Paulownaboom. Ook kornoelje en vlier mag je flink snoeien.

Bladverliezende siergewassen

Carex comans
Zegge (Carex comans)

Out with the old, in with the new! De lente is een goede tijd om je bladverliezende siergrassen een opknapbeurt te geven. Haal de dode halmen weg en maak zo plaats voor de nieuwe groei. Kijk uit dat je de nieuwe scheuten niet wegsnoeit. Je kunt de oude grassen op de composthoop doen.

Groenblijvende heesters

Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)

Ook de groenblijvende heesters hebben baat bij een snoeibeurt in de lente. Knip of zaag hiervoor een paar van de oudste takken en stammen weg. Heesters die je goed kunt terugsnoeien op deze manier zijn onder andere mahonie, camelia’s, Pittosporum en glansmispel (Photinia).

Bladverliezende struiken

Forsythia snoeien voor meer bloemen
Chinees klokje (Forsythia x intermedia ‘Lynwood’)

Heb je struiken in de tuin staan die bloeien tussen het verliezen van hun bladeren in de herfst en eind mei? Dan kun je deze struiken ook terugsnoeien. Doe dit wel pas nadat de bloemen hebben gebloeid. Voorbeelden van bladverliezende struiken zijn Chinees klokje (zoals Forsythia x intermedia ‘Spectabilis’) en rode ribes (Ribes sanguineum).

Houd bij ribes wel in gedachten dat deze bloeit op ouder hout. Als je het volgende jaar ook bloemen wilt, knip dan niet te ver terug in het oude hout. Je kunt ook strategisch kiezen welke takken je verder wegsnoeit en welke minder ver.

Boerenhortensia en berghortensia

pluktuin in juli: hortensia
Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Niedersachsen’)

Als het volop voorjaar is in april of mei, kun je de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de berghortensia (Hydrangea serrata) snoeien. Deze hortensiasoorten groeien op ouder hout. Wederom geldt: als je graag bloemen wilt volgend jaar, snoei de plant dan niet te hard terug.

Lees ook ons artikel over hortensia snoeien voor meer verzorgingstips.

Chelsea chop

Eind mei kun je de Chelsea chop uitvoeren, een bekende snoeimethode waarbij je vaste planten topt. Hierdoor verleng je de bloeiperiode van deze vaste planten.

Wat je beter niet kunt snoeien in de lente!

Er zijn ook bepaalde planten die je het beste niet kunt snoeien in de lente, zoals:

Lente- en zomerbloeiers die nog moeten bloeien

Boerenjasmijn kun je ook goed snoeien in de lente
Boerenjasmijn (Philadelphus coronarius ‘Aureus’)

Heb je lente- en zomerbloeiers in jouw tuin staan die nog niet hebben gebloeid? Dan kun je ze beter ongemoeid laten. Als je deze planten terugsnoeit voor de bloei, zul je niet kunnen genieten van hun mooie bloemen. Voorbeelden hiervan zijn boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) en bruidsbloem (Deutzia).

Fruitbomen en -struiken

Snoei je fruitbomen niet in het voorjaar, dan kun je genieten van deze prachtige bloesem
Deze wilde bij doet zich tegoed aan appelbloesem.

Ook fruitbomen en -struiken kun je beter geen snoeibeurt geven in het voorjaar. Grote kans namelijk dat je anders de bloemknoppen of jonge vruchten wegknipt. Dat zou jammer zijn!

Meer snoeien in de lente:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu