Pruikenboom snoeien in maart: zo pak je het aan

Helga Kluiter
|
03/03/2021
Pruikenboom snoeien (Cotinus)

De felst gekleurde en grootste bladeren groeien bij veel struiken vooral aan de jongste takken. Een goed voorbeeld hiervan is de Cotinus coggygria. Deze zogeheten pruikenboom snoeien in maart zorgt voor de aangroei van veel jonge takken – en dus heel veel kleur!

Cotinus snoeien voor mooier blad

Wanneer je in maart de hele plant hard terugsnoeit, gaan alle voedingsstoffen naar een paar knoppen. Daaruit groeien vervolgens krachtige takken en grote bladeren. Nieuwe loten die vanuit de hoofdstam groeien produceren vaak bladeren die tot wel 50 procent groter zijn dan de ‘normale’ bladeren. De kleur van die bladeren kan ook intenser worden.

Wekelijks de beste tuintips in je mail

Iedere week tuin- en snoeitips in je inbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

De pruikenboom snoeien in 5 stappen

Deze manier van snoeien bij de pruikenboom werkt ook voor vlierstruiken (Sambucus nigra), trompetbomen (Catalpa) en populieren. Zo doe je het:

Stap 1

Pruikenboom snoeien: beoordeel de struik

Controleer je plant op tekenen van afsterving en ziektes. Deze grote pruikenboom (Cotinus) heeft de kans gekregen om een oude, houtige stam te ontwikkelen, die er steeds minder mooi uitziet. Je kunt snoeien tot aan de stam, maar als je het durft ook tot aan de grond, zodat het geheel vernieuwd wordt.

Stap 2

Gebruik een snoeischaar voor het verwijderen van alle twijgjes en kleine takjes. Snoei zo laag bij de grond als maar kan. Zo kun je beter bij de hoofdstam met een takkenzaag of een takkenschaar.

Stap 3

Snoei de langste takken af met een takkenzaag. Doe dat eventueel in meerdere etappes. Zo wordt het gewicht van de takken lager en kun je verder naar beneden beter en netter zagen, zonder dat het hout splijt of scheurt.

Stap 4

Snoei alle dikke takken zo dicht mogelijk bij de grond. Houd de tak vast tijdens het snoeien om scheuren in het hout te voorkomen. Dergelijke beschadigingen kunnen fataal zijn.

Stap 5

Halverwege de zomer zullen er grote loten aangroeien met grote, kleurrijke bladeren. Alle dunne, zwakke loten knip je er helemaal uit. Zo gaat de energie naar de sterkste en mooiste stammen en bladeren.

Meer lezen over:
Snoeien Maart
Magazine van Gardeners’ World 10/2022

Gardeners’ World 10/2022

Bestel nu