Hulst snoeien: wanneer en hoe je dat doet

Linda Passies
|
11/11/2022
hulst snoeien

Hulst (Ilex) is een uitstekende plant voor heggen of specifieke vormen in je tuin. Daarvoor is het van belang om je plant te snoeien. Pak je beschermende kleding en ga aan de slag! In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Lees verder na de advertentie

Wanneer hulst snoeien?

Hulst snoei je op twee momenten. Allereerst aan het begin van de lente, als het niet vriest. Deze snoei gebruik je als je de struik (flink) wil verkleinen. De tweede snoei vindt plaats in de nazomer, voordat de nieuwe groei gaat verhouten. Op dat moment pas je de vormsnoei toe. Je wil dan niet te heftig snoeien, omdat er dan geen bessen aan je struik zullen groeien.

Gebruik een snoeischaar of heggenschaar om je hulst te snoeien.

Hulst kun je best rigoureus snoeien. Wees niet bang dat je te veel snoeit, over het algemeen reageert de plant daar goed op. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuinadviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Zo snoei je hulst

Snoei allereerst de dode takken uit je plant, die moeten sowieso weg. Dode takken zie je veel onderaan de plant of op schaduwrijke plaatsen. Ook zieke, afstervende of tegen elkaar schurende takken kun je verwijderen. Sommige hulsten krijgen gekke scheuten – snoei ze terug tot net boven een knop.

Vervolgens kun je de hulst snoeien naar behoefte. De planten reageren goed op terugsnoeien en je kunt ze in formele vormen en hagen snoeien, of juist wat vrijer laten. Je snoeit een tak af net boven een node of een tak. 

Een grote hulst verkleinen

hulst snoeien

Snoei je je hulst flink terug? Knip ongeveer maximaal een derde van de hele plant af. Is dat niet genoeg om de hulst in je gewenste vorm te krijgen? Maak er dan een meerjarenproject van. Trek er gerust twee of drie jaar voor uit.

Om een grote hulst te verkleinen, knip je elke tak om een goede vorm te krijgen. Staat je hulst op een plek met beperkte ruimte, dan kun je alle zijscheuten van de stam verwijderen tot op de gewenste plek. Let erop dat je een ‘conische’ vorm behoudt. Met andere woorden: onderaan breder dan bovenaan. Als de bovenste takken over de onderste heen steken, krijgen de onderste takken niet genoeg licht. 

Ilex crenata snoeien

ilex crenata met bessen

Japanse hulst (Ilex crenata) wordt vaak ingezet als haag of vormsnoei, om buxus te vervangen (die lijdt aan buxusmot). Deze soort snoei je in mei en september om zijn vorm te behouden. Snoei je drastischer, dan groeit de plant weer uit vanuit het kale hout.

Bonte hulst snoeien

hulst schaduw

Bonte hulst heeft soms scheuten die effen groen zijn. Snoei dit snel weg en snoei net terug in het verhoute deel met de gewenste bonte bladeren.

Meer lezen over de verzorging van hulst:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu