Hulst (Ilex) is een uitstekende plant voor heggen of specifieke vormen in je tuin. Het snoeien is een stekelig klusje, dus pak je beschermende kleding en ga aan de slag! Lees hoe je en wanneer je hulst kunt snoeien.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer hulst snoeien?
Hulst snoei je op twee momenten. Allereerst aan het begin van de lente, als het niet vriest. Deze snoei gebruik je als je de struik (flink) wil verkleinen. De tweede snoei vindt plaats in de nazomer, voordat de nieuwe groei gaat verhouten. Op dat moment pas je de vormsnoei toe. Je wil dan niet te heftig snoeien, omdat er dan geen rode bessen aan je struik zullen groeien.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Hulst kun je best rigoureus snoeien. Wees niet bang dat je te veel snoeit, over het algemeen reageert de plant daar goed op. Gebruik een snoeischaar of heggenschaar om je hulst te snoeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Zo snoei je hulst in 4 stappen
Het snoeien van hulst (Ilex) is gemakkelijk. Zo doe je dit in 4 stappen:
- Snoei allereerst de dode takken uit je plant, die moeten sowieso weg. Dode takken zie je veel onderaan de plant of op schaduwrijke plaatsen. Ook zieke, afstervende of tegen elkaar schurende takken kun je verwijderen.
- Sommige hulststruiken krijgen gekke scheuten – snoei ze terug tot net boven een knop.
- Vervolgens kun je de hulst snoeien naar behoefte. De planten reageren goed op terugsnoeien en je kunt ze in formele vormen en hagen snoeien, of juist wat vrijer laten. Je snoeit een tak af net boven een node of een tak.
- Gooi het snoeiafval op de composthoop. Het kan helpen het eerst kleiner te hakselen, zodat het sneller verteert.
Hulst op stam snoeien
Heb je een hulst op stam? Dan kun je dezelfde snoeiwijze aanhouden zoals hierboven.
Een grote hulst verkleinen
Snoei je je grote of verwaarloosde hulst flink terug? Knip ongeveer maximaal een derde van de hele plant af. Is dat niet genoeg om de hulst in je gewenste vorm te krijgen? Maak er dan een meerjarenproject van. Trek er gerust twee of drie jaar voor uit.
Om een grote hulst te verkleinen, knip je elke tak om een goede vorm te krijgen. Staat je hulst op een plek met beperkte ruimte, dan kun je alle zijscheuten van de stam verwijderen tot op de gewenste plek. Let erop dat je een ‘conische’ vorm behoudt. Met andere woorden: onderaan breder dan bovenaan. Als de bovenste takken over de onderste heen steken, krijgen de onderste takken niet genoeg licht.
Japanse hulst (Ilex crenata) snoeien
Japanse hulst (Ilex crenata) wordt vaak ingezet als haag of vormsnoei, om buxus te vervangen (die lijdt aan buxusmot). Deze soort snoei je in mei en september om zijn vorm te behouden. Snoei je drastischer, dan groeit de plant weer uit vanuit het kale hout.
Bonte hulst snoeien
Bonte hulst heeft soms scheuten die effen groen zijn. Snoei dit weg en snoei net terug in het verhoute deel met de gewenste bonte bladeren.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Kan ik hulst met rode bessen snoeien?
Het beste is om de hulst in het voorjaar of in de nazomer te snoeien. De struik draagt rode bessen in het najaar en de winter, precies de periode dat je beter niet kunt snoeien. Het kan geen kwaad om wat takjes met rode bessen te snoeien voor bijvoorbeeld een kerstkrans, maar zorg wel dat het (’s nachts) niet vriest.
De bessen worden gegeten door allerlei lijsters, zoals de merel, zanglijster, grote lijster en koperwiek. Ook andere tuinvogels eten de rode bessen.