Wij houden van hulst (en jij na het zien van deze soorten ook)

Helga Kluiter
|
13/12/2021
Japanse hulst (Ilex crenata)

Net zoals er vergeten groenten zijn, zijn er ook vergeten planten. Hulst is zo’n plant. Vaak denken we pas aan deze plant wanneer we wat takjes afsnijden om de kerst in huis te halen. Onterecht, want er zijn vele soorten hulst waar je op slag verliefd op wordt.

Lees verder na de advertentie

Ilex soorten

Met hulst, ook bekend onder zijn botanische naam Ilex, kun je echt alle kanten op. Een aantal variëteiten zien er niet eens uit als hulst! Sommige soorten hulst vormen een stevige heg. Weer andere hulst planten hebben kleine blaadjes (zoals Japanse hulst) en zijn daardoor goede buxusvervangers. Er zijn Ilex soorten die al mooi zijn wanneer ze in hun eentje staan. Andere doen het goed als duo.

Soorten hulst met rode bessen

Veel hulstsoorten zitten rond deze tijd van het jaar vol met felrode bessen. Maar er zijn ook soorten met lichtgele, lichtbruine of zelfs zwarte bessen. Ook wat betreft de bladkleur is er genoeg keuze. De bonte bladeren hebben vaak crèmekleurige randen of willekeurige gele spikkels. Bovendien verliest hulst nooit zijn blad. Je kunt dus het hele jaar genieten van de prachtige glans van de bladeren.

Hulst standplaats

De grondsoort vormt voor hulst meestal geen probleem, want hij kan groeien in de meeste bodemsoorten. Het enige waar hij niet van houdt, is natte voeten. Zet Ilex dus op een plek met voldoende afwatering. Verder doet hij het prima in (half)schaduw en kan hij goed tegen (zee)wind.

Soorten hulst: onze favorieten

Lees verder na de advertentie

De volgende soorten hulst (Ilex) zijn een echte aanwinst voor elke tuin:

Ilex aquifolium ‘Ferox Argentea’

Ilex aquifolium ‘Ferox Argentea’ is een bontbladige hulst

Deze hulstsoort, Ilex aquifolium ‘Ferox Argentea’, is mannelijk en krijgt dus geen bessen. Toch heeft hij veel te bieden. In de volksmond heet hij ook wel egelhulst, vanwege zijn stekelige bladeren. De vorm van de bladranden wordt benadrukt door de crèmekleur. Het is een makkelijke plant en hij brengt licht in een donkere hoek.
H × B 7 m × 3 m

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ is een stekelloze hulst

Dit is een van de vele meerkleurige variëteiten van gewone hulst. De bladeren van Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ hebben een mooie, gekleurde rand en dat geeft de plant een net uiterlijk. Hij kan goed tegen kou en droogte en gedijt in veel bodemsoorten. Dichte, natte grond is echter funest.
H × B 12 m × 4 m

Ilex x meserveae ‘Blue Princess’

Ilex x meserveae 'Blue Princess’

De jonge, paarse scheuten van Ilex x meserveae ‘Blue Princess’ veranderen in blauwgrijs gebladerte in deze compacte boom. Hij levert doorgaans een behoorlijke hoeveelheid bessen, maar dan moet er wel een mannelijke boom in de buurt staan. Je kunt hem ook in vorm snoeien en gebruiken als heg. Hij doet het goed op plekken met weinig ruimte.
H × B 3,5 m × 2 m

Ilex aquifolium ‘Silver Milkmaid’

Ilex aquifolium ‘Silver Milkmaid’

Deze hulstvariëteit, de Ilex aquifolium ‘Silver Milkmaid’, heeft zijn kleur in het midden van het blad, waardoor hij van binnenuit verlicht lijkt. In het juiste gezelschap levert hij zeer veel bessen. Hij is makkelijk te kweken en vormt een mooi contrast met planten met donkere bladeren, met name wanneer die bladeren ook nog eens glanzen.
H × B 6 m × 3,5 m

Ilex x altaclerensis ‘Lawsoniana’

Ilex x altaclerensis ‘Lawsoniana’

De Ilex x altaclerensis ‘Lawsoniana’ is een erg geliefde bontbladige hulst zonder stekels. Het wordt een grote struik (of kleine boom) en brengt het hele jaar door kleur in de tuin. Hij heeft donkergroene, slappe bladeren met lichtgele accenten in het midden. Het is een vrouwelijke plant, dus hij moet bestoven worden om bessen te krijgen.
H × B 6 m × 3,5 m

Ilex crenata ‘Dwarf Pagoda’

Ilex crenata is een goede vervanger voor buxus.

Deze Japanse hulst, de Ilex crenata, lijkt erg op buxus. Daarom gebruiken veel mensen hem als vervanger voor buxus die is bezweken onder de buxusschimmel of de buxusmot. Hij doet is prima geschikt als alleenstaande plant, omdat elke plant een andere vorm heeft. Verder houdt hij van lichtzure grond.
H × B 69 cm × 60 cm

Meer inspirerende struiken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu