Wij houden van hulst (en jij na het zien van deze soorten ook)

Helga Kluiter
|
01/12/2020
Japanse hulst (Ilex crenata)

Net zoals er vergeten groenten zijn, zijn er ook vergeten planten. Hulst is zo’n plant. Vaak denken we pas aan deze plant wanneer we wat takjes afsnijden om de kerst in huis te halen. Onterecht, want hulst is erg makkelijk en veelzijdig.

Hulst is veelzijdiger dan je denkt

Met hulst, ook bekend onder zijn botanische naam Ilex, kun je echt alle kanten op. Veel variëteiten zien er niet eens uit als hulst! Sommige soorten vormen een stevige heg. Weer andere hebben kleine blaadjes en zijn daardoor een goed alternatief voor de buxus. Er zijn soorten die al mooi zijn wanneer ze in hun eentje staan. Andere doen het goed als duo.

Verschillende kleuren bessen en blad

Veel hulstsoorten zitten rond deze tijd van het jaar vol met felrode bessen. Maar er zijn ook soorten met lichtgele, lichtbruine of zelfs zwarte bessen. Ook wat betreft de bladkleur is er genoeg keuze. De bladeren hebben vaak crèmekleurige randen of willekeurige gele spikkels. Bovendien verliest hulst nooit zijn blad. Je kunt dus het hele jaar genieten van de prachtige glans van de bladeren.

De juiste soort hulst voor jouw tuin

Als je wil dat de hulst zich thuis voelt in jouw tuin, moet je de juiste soort kiezen. De grond is meestal geen probleem, want hij kan groeien in de meeste bodemsoorten. Het enige waar hij niet van houdt, is natte voeten. Zet hem dus op een plek met voldoende afwatering. De volgende soorten zijn een echte aanwinst voor je tuin.

Ilex aquifolium ‘Ferox Argentea’

Ilex aquifolium ‘Ferox Argentea’ is een bontbladige hulst

Deze soort is mannelijk en krijgt dus geen bessen. Toch heeft hij veel te bieden. In de volksmond heet hij ook wel egelhulst, vanwege zijn scherpe bladeren. De vorm van de bladranden wordt benadrukt door de crèmekleur. Het is een makkelijke plant en hij brengt licht in een donkere hoek.
H × B 7 m × 3 m

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ is een stekelloze hulst

Dit is een van de vele meerkleurige variëteiten van gewone hulst. De bladeren hebben een mooie, gekleurde rand en dat geeft de plant een net uiterlijk. Hij kan goed tegen kou en droogte en gedijt in veel bodemsoorten. Dichte, natte grond is echter funest.
H × B 12 m × 4 m

Ilex x meserveae ‘Blue Princess’

Ilex x meserveae 'Blue Princess’

De jonge, paarse scheuten veranderen in blauwgrijs gebladerte in deze compacte boom. Hij levert doorgaans een behoorlijke hoeveelheid bessen, maar dan moet er wel een mannelijke boom in de buurt staan. Je kunt hem ook in vorm snoeien en gebruiken als heg. Hij doet het goed op plekken met weinig ruimte.
H × B 3,5 m × 2 m

Ilex aquifolium ‘Silver Milkmaid’

Ilex aquifolium ‘Silver Milkmaid’

Deze hulstvariëteit heeft zijn kleur in het midden van het blad, waardoor hij van binnenuit verlicht lijkt. In het juiste gezelschap levert hij zeer veel bessen. Makkelijk te kweken en vormt een mooi contrast met planten met donkere bladeren, met name wanneer die bladeren ook nog eens glanzen.
H × B 6 m × 3,5 m

Ilex x altaclerensis ‘Lawsoniana’

Ilex x altaclerensis ‘Lawsoniana’

Dit is een erg geliefde variëteit. Het wordt een grote struik (of kleine boom) en brengt het hele jaar door kleur in de tuin. Hij heeft donkergroene, slappe bladeren met lichtgele accenten in het midden. Het is een vrouwelijke plant, dus hij moet bestoven worden om bessen te krijgen.
H × B 6 m × 3,5 m

Ilex crenata ‘Dwarf Pagoda’

Ilex crenata is een goede vervanger voor buxus.

Deze Japanse hulst lijkt erg op buxus. Daarom gebruiken veel mensen hem als vervanger voor buxus die is bezweken onder de buxusschimmel of de buxusmot. Hij doet is prima geschikt als alleenstaande plant, omdat elke plant een andere vorm heeft. Verder houdt hij van lichtzure grond.
H × B 69 cm × 60 cm

Magazine van Gardeners’ World okt/2021

Gardeners’ World okt/2021

Bestel nu