Zo plant je een kornoeljestruik (en zorg je voor spetterende winterkleur)

Helga Kluiter
|
03/12/2021
kornoelje struik planten

Zoek je een nuttige, mooie en makkelijke struik die er het hele jaar mooi uitziet, dan kun je niet om de kornoelje struik (Cornus) heen. Want nadat hij in de herfst zijn blad verliest, blijven de prachtig gekleurde takken over die de winter een stukje kleurrijker maken.

Kornoelje struik standplaats

Kornoelje houdt van vochtige grond en de jonge plant zal het beter doen als hij nooit gebrek aan water heeft. Het is daarom een goed idee om de grond voor het aanplanten te verrijken met een flinke portie compost. Zodra de struik is gesetteld, is hij minder kieskeurig en kan hij zelfs in arme, droge grond overleven. Een plekje in de zon of halfschaduw heeft de voorkeur.

Kornoelje struik planten

Je kunt in potten opgekweekte kornoelje in principe het hele jaar planten, zolang de grond niet bevroren is. Zo ga je te werk:

1. Wortels losmaken

Kornoelje (Cornus)

Werk veel compost door de grond waarin je gaat planten. Jonge kornoeljestruiken houden namelijk van vochtige en voedingsrijke grond. Maak de wortels voorzichtig wat losser als de kluit heel sterk doorworteld is.

2. Struik in water zetten

Zet de struik voor het planten eerst in een emmer water om ervoor te zorgen dat de wortels goed verzadigd zijn met water. Als de kluit droog is bij het aanplanten, kan hij dat ondanks regen blijven. Zorg er bovendien voor dat je struik niet uitdroogt voordat hij goed gevestigd is.

3. Kornoelje struik planten

Plant de struik zo dat het oppervlak van de wortelkluit op of net onder het grondniveau ligt. Meng compost of goed verteerde stalmest door de grond waarmee je het plantgat opvult. Duw de grond aan met je voet en hark de grond even aan. Geef tot slot water om de grond rond de wortels in te laten klinken.

Kornoelje snoeien

Snoeien in maart: Cornus sibirica

Na het aanplanten kun je de takken het beste met een derde of de helft inkorten, zodat de kornoelje struik zijn energie eerst stopt in de groei van de wortels. Om de mooiste kleur takken te krijgen in de winter, snoei je in maart – zodra de plant is aangeslagen en weer gaat groeien – de takken terug tot 10 cm boven de grond. De jongste takken krijgen namelijk de felste kleuren.

Meer inspirerende winterplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu