Driewerf hoera voor helleborussen!

Helga Kluiter
|
10/01/2021
helleborussen

De helleborus, ofwel nieskruid, is een verbazingwekkend sterke plant, ook al oogt hij vaak teer. Helleborussen zijn volledig winterhard, doen het uitstekend in lichte schaduw, hebben weinig verzorging nodig en bloeien vaak maanden achtereen. En dat alles doen ze wanneer bijna alle andere planten nog diep in hun winterrust verkeren. Daarom zijn ze vroeg in het seizoen des te belangrijker voor bestuivende insecten.

De beste verzorging voor helleborussen

helleborussen met sneeuwklokjes

Helleborussen zijn niet zo gek op zure grond of diepe schaduw. Wanneer de bloemknoppen verschijnen, kun je verwelkt of beschadigd blad gerust wegknippen. Als je elk jaar zorgt voor wat mest of compost, help je de helleborus om sterk te blijven. Geef in het voorjaar en najaar, wanneer ze groeien, genoeg water. In de zomer hoef je geen extra water te geven. De helleborus houdt dan zijn siësta.

Deze helleborussen staan mooi in elke tuin

Combineer nieskruid ook met andere vroegbloeiers, zoals sneeuwklokjes, voor een overweldigend bloementapijt. Deze helleborussen behoren tot onze absolute favorieten:

Helleborus x hybridus (enkele bloemen)

enkelbloemige helleborussen

De Helleborus x hybridus wordt ook wel lenteroos genoemd en hij is verkrijgbaar in haast oneindg veel kleuren. De enkelbloemige soort oogt adembenemend elegant in de kleuren wit, geel, roze en paars.

Helleborus x hybridus (met dubbele bloemen)

dubbelbloemige helleborussen

De dubbelbloemige Helleborus x hybridus verwelkt razendsnel zodra je hem plukt en in een vaas zet. Je kunt wel groepjes losse bloemen in een schaal met water laten drijven als een soort kleine waterlelies. Dan houden ze het een dag of drie vol.

Helleborus foetidus (stinkend nieskruid)

Helleborus foetidus (stinkend nieskruid)

In het eerste jaar stelt het niet meer voor dan een hoopje groen met mooi gevormd blad. Maar zodra de rozetten volwassen worden, openen er massa’s lichtgroene klokjes boven de bladeren die wekenlang blijven bloeien.

Helleborus argutifolius (Corsicaans nieskruid)

Helleborus argutifolius (Corsicaans nieskruid)

Deze helleborus met zijn stekelige, smalle blad draagt royale clusters bleekgroene bloemen. In onze tuinen doet hij het minstens zo spectaculair als in de bermen op Corsica, waar ze in het wild groeien.

Helleborus niger (kerstroos)

Helleborus niger (kerstroos)

Je hebt geluk als je de kerstroos (Helleborus niger) daadwerkelijk voor de kerstperiode in bloei krijgt. Als je perfect ogende bloemen wilt die niet bespat zijn met modder, mulch de grond dan met houtsnippers. Dat houdt de bloemen na een regenbui schoon.

Magazine van Gardeners’ World 12/2022

Gardeners’ World 12/2022

Bestel nu