Dit is waarom je het oude blad van je helleborus moet afknippen

Helga Kluiter
|
12/01/2024
helleborus snoeien

Een van de mooiste bloemen in de winter en het vroege voorjaar is de Helleborus (ook wel nieskruid of kerstroos genoemd). Dit sterke plantje komt elk jaar terug en overleeft de meest barre weersomstandigheden. Hij heeft bovendien weinig verzorging nodig. Het enige wat je elk jaar moet doen, is je helleborus snoeien.

Lees verder na de advertentie

Waarom helleborus snoeien

helleborus oud blad afknippen

Er zijn drie belangrijke redenen om het oude blad van je helleborus te snoeien. Ten eerste zijn helleborussen gevoelig voor bladvlekkenziekte. Door het oude helleborus blad af te knippen, voorkom je dat de ziekte zich verder verspreidt. Ten tweede ziet beschadigd blad er gewoon niet mooi uit. En ten derde kun je de sierlijke bloemen van je helleborus veel beter zien wanneer ze niet onder het blad verscholen zitten!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Helleborus bloeitijd

De Helleborus ofwel nieskruid is een typische winterbloeier. Hij bloeit tussen januari en april, en soms begint de bloei al in december. Je kunt er dus de hele winter van genieten!

Lees verder na de advertentie

Wanneer helleborus snoeien

helleborus snoeien

Wanneer je ziet dat de bloemknoppen van je helleborus eraan komen, rond januari, is het een goed moment om de schaar in het oude blad te zetten. Maar het beste verwijder niet al het blad in één keer! Spreid dit klusje over meerdere weken in januari en februari. Als je alle bladeren tegelijk verwijdert, zien de bloemstengels die tevoorschijn komen er nogal kaal uit.

Hoe kerstroos snoeien

helleborus snoeien

Knip of trek om te beginnen de bladeren weg die te ver naar onder zakken. Anders verstikken ze mogelijk de opkomende bloemstengels. Haal ook al het blad weg dat beschadigd is of die tekenen vertoont van bladvlekkenziekte. Die ziekte herken je aan de kenmerkende chocoladebruine vlekken. Gooi dit blad niet op de composthoop, maar doe het in de kliko bij het groenafval.

Helleborus snoeien mei

Je kunt in principe ook pas na de bloei het oude blad van je helleborus terugsnoeien, maar het is beter om deze klus net voor de bloei uit te voeren. Het oude blad weghalen zorgt ervoor dat je plant er frisser uitziet en het helpt ook de verspreiding van schimmelziektes van oud op nieuw blad tegen te gaan. Nog een voordeel: zo komt er meer licht bij andere kleine plantjes in de buurt, zodat ook die meer kans krijgen om te groeien.

Meer over helleborussen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu