Zet deze prachtige winterse bloempot bij de voordeur

Helga Kluiter
|
10/11/2020
Winterse bloempot met Helleborus

Je voordeur is feitelijk het visitekaartje van je huis. En wat is er nou meer uitnodigend en vriendelijk dan een goed gevulde bloempot naast de voordeur? Het leuke van bloempotten is bovendien dat je in elk seizoen andere planten erin kunt zetten. Met deze winterse bloempot geef je je entree ook in het donkere, koude seizoen een prachtige uitstraling.

Lees verder na de advertentie

Goede winterharde planten voor bloempotten

Voor een mooie winterse bloempot kun je veel verschillende soorten planten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bloemen als cyclamen, viooltjes en helleborussen. Maar ook siergrassen, groenblijvende planten, klimop, winterheide en struiken met gekleurde takken doen het goed.

Zo vul je je winterse bloempot

Voor deze winterse bloempot hebben we gekozen voor Helleborus ‘Winter Bells’. Door de licht afhangende bloemen en iets de donkere buitenzijde van de bloemblaadjes ziet dit nieskruid er berijpt uit. De stengels van bronskleurige zegge en de wolfsmelk steken af tegen de helleborussen. Tot slot geeft de roze winterbloeiende heide het geheel een zachtere look.

Dit heb je nodig: Zegge (Carex buchananii), Helleborus × sahinii ‘Winterbells’, wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’), winterheide (Erica carnea)

Planten die ook goed bij helleborussen passen: Fazantstaartgras (Anemanthele lessoniana), Cyclamen coum, roodbladige Bergenia

Stap 1: Zorg dat de pot genoeg drainagegaten heeft en vul hem voor twee derde met universele potgrond. Verbrokkel eventuele grove stukken.

Lees verder na de advertentie

Winterse bloempot vullen met potgrond

Stap 2: Plaats eerst de grootste planten – achteraan of in het midden. Vul de potgrond verder aan rondom de wortelkluiten. Druk de grond stevig aan, want de pot moet er meteen goed uitzien.

Winterse bloempot vullen met helleborus

Stap 3: Plant de kleinere planten vooraan en vul gaten op met meer potgrond. Geef ruim water. Houd de aarde goed vochtig, maar verzadig hem niet.

Geef je winterse bloempot water

Deze pot blijft er wekenlang mooi uitzien als hij voldoende zon krijgt. Bescherm de terracotta pot tegen vorst met behulp van bubbeltjesplastic. Geef af en toe water tijdens droge periodes.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu