Helleborus planten: hier moet je op letten

Linda Passies
|
31/03/2023
helleborus planten

Wil je helleborus planten in je tuin of in een pot op je terras? Dat is zeker de moeite waard. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het planten van helleborussen.

Lees verder na de advertentie

Houd er wel rekening mee dat helleborussen het niet prettig vinden om verplant te worden. Dus als ze eenmaal aangeslagen zijn, kun je ze het beste op hun plek laten staan. 

Wanneer helleborus planten?

Helleborus planten kan in principe op elk moment. Kies wel een vorstvrije periode: je wil geen helleborussen planten als de grond bevroren is. In tuincentra zijn in de periode van januari tot en met april veel bloeiende helleborussen te koop.

Kun je de helleborus in de zomer planten?

Ook in de zomer kun je de Helleborus prima planten, want de planten zijn dan in rust. Let wel op de weersomstandigheden en laat de planten niet uitdrogen – Helleborus planten tijdens een hittegolf is misschien een minder goed plan.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort planten- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waar kun je helleborussen planten?

Verschillende variëteiten helleborus hebben verschillende wensen. Het ligt dus aan de soort die je wil planten, of die in de zon, schaduw of halfschaduw moet. Zorg wel dat het een plek is met vruchtbare, goed drainerende grond. Over het algemeen staan ze mooi vooraan een border. 

Hoe plant je helleborussen?

helleborus planten inwateren

Een helleborus heeft diepe wortels. Maak daarom een breed en diep plantgat en verbeter de grond met champost, compost of bladaarde. 

Haal de plant uit z’n pot, en maak de wortels een beetje los. Plant hem vervolgens uit op dezelfde diepte als hij in z’n pot stond. Zorg dat de plant stevig staat en vul de gaten op met aarde. Vervolgens kun je de plant inwateren.

Helleborus planten in pot

helleborus in pot

Helleborussen planten in pot is niet veel anders dan helleborussen planten in de vollegrond. Let erop dat de pot drainagegaten heeft, en vul hem met (turfvrije) potgrond of compost. 

  • Siergrassen
  • Cyclamen 
  • Skimmia
  • Iris unguicularis
  • Viooltjes
  • Heide
  • Klimop

Lees meer over helleborus:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu