Je eigen unieke helleborus: zo kweek je eenvoudig een ‘nieuwe’ variant

Helga Kluiter
|
04/02/2022
Helleborus kweken

Steeds meer mensen ontdekken hoe mooi de wintertuin kan zijn en één plant die daarin niet mag ontbreken, is de helleborus. Het leuke is dat je je niet hoeft te beperken tot de keuze bij de kweker, want zelf een unieke helleborus kweken is helemaal niet zo moeilijk!

Lees verder na de advertentie

Helleborus kweken

Een van de eigenschappen die helleborussen bij tuiniers zo geliefd maakt, is dat ze zo gemakkelijk te kruisen zijn. Ze kruisen zichzelf, zonder hulp van de tuinier, en creëren nieuwe kleuren en soorten. Maar je kunt ook ingrijpen en je eigen helleborus kweken! Zo creëer je bijzondere planten die alleen in jouw tuin voorkomen.

Zelf een helleborus kweken: stap voor stap

Selecteer twee goede helleborussen als ouders. Middelmatige ouderplanten zullen niet snel uitmuntende kinderen voortbrengen, dus het is alleen het proberen waard als je begint met topplanten.

Stap 1: Stuifmeel verzamelen

Helleborus kweken

Wrijf de dop van een balpen stevig over je mouw om hem statisch te maken en houd die bij de meeldraden van een helleborus. Het stuifmeel springt dan als vanzelf van de meeldraden de dop op.

Stap 2: Bloem bevruchten

Lees verder na de advertentie

Open voorzichtig een dikke, nog ongeopende bloemknop. Alleen dan weet je zeker dat je bloem nog niet bestoven is door insecten. Dep het verzamelde stuifmeel op de centrale stamper. Sluit de bloemblaadjes en herhaal het proces, indien mogelijk, op drie verschillende dagen.

Stap 3: Plantenlabels

Knoop een gekleurd draadje losjes achter de bevruchte bloem en plak een draadje van dezelfde kleur in een schrift, waarin je bijhoudt wie de ouderplanten zijn. Bescherm de bloem met een papieren zakje tegen andere pollen.

Stap 4: Helleborus zaden verzamelen

Helleborus zaaien

Eind mei of begin juni, wanneer de zaadpeulen zichtbaar worden, kun je in je schrift teruglezen uit welke ouders je zaden voortkomen. Het zaad is rijp wanneer het zwart is. Verzamel het voordat het op de grond valt.

Stap 5: Zaaien helleborus

Zaai de zaden van je kruising ondiep in zaaibakken of zaaimodules met korrelige zaaigrond. Dek ze lichtjes toe met wat zand, geef van onderaf water en zet de bakken buiten. De zaden van je gekruiste helleborus ontkiemen in najaar en winter. Zet de zaailingen in potten wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen. Als ze goed groeien, zouden je unieke helleborussen het volgende jaar moeten bloeien.

Meer over helleborus kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu