Helleborus vermeerderen: zo doe je dat

Linda Passies
|
14/03/2023
helleborus vermeerderen

Wil je van één helleborus meerdere helleborussen maken? Wij snappen wel waarom je deze plant zou willen vermeerderen. Deze vroege winterbloeiers, ook wel nieskruid genoemd, zijn een aanwinst voor elke tuin. En als je eenmaal genoten hebt van de bloemen, wil je er meer.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Helleborussen zaaien

Helleborus kweken

Helleborussen zaaien zichzelf makkelijk uit. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de bloemen na de bloei aan de plant laten zitten. Je zult zien dat er een zaaddoos ontwikkelt die zo rond eind mei opengaat en z’n zaden loslaat.  Als je de zaaddozen goed in de gaten houdt, kun je natuurlijk ook de zaden oogsten en zelf uitzaaien.

Heb wel geduld: het duurt zeker een paar jaar voordat een zaailing van de helleborus bloeit. 

Zaailingen lijken niet op de moederplant, omdat je een kruising krijgt van verschillende kleuren en bloemvormen. Wil je er zelf invloed op hebben, dan moet je ‘ingrijpen’ en je eigen helleborus kweken.

Lees verder na de advertentie

Helleborus vermeerderen: scheuren

helleborus zaaien scheuren

Helleborussen houden er niet van om verplant te worden. Daardoor is delen of scheuren niet de beste manier om de plant te vermeerderen. Mocht je ze tóch willen scheuren – of moet je de planten sowieso verplaatsen, doe dat dan aan het begin van de herfst. 

Lees meer over helleborus:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu