Herfstkleur, bessen of bloemen: deze struiken b(l)oeien in november

Helga Kluiter
|
16/11/2021
Struiken met mooie herfstkleur

De dagen worden alsmaar korter in november, maar er zijn genoeg struiken met mooie herfstkleur die de tuin in deze periode enorm verrijken – met hun gekleurde blad, bessen of zelfs bloemen!

Lees verder na de advertentie

Struiken met mooie herfstkleur

Kan jouw tuin wel wat herfstkleur gebruiken? Deze struiken fleuren de herfst op met geweldig gekleurde bladeren of bessen:

Enkianthus perulatus

Enkianthus perulatus
Foto: Creative Commons/Alvin Kho

De compacte Enkianthus perulatus produceert mooie klokvormige bloemen, die lijken op die van de Pieris. In het najaar kleurt het blad naar een spectaculaire roodtint. Zet deze struik liefst op een beschutte plek in vochtige, humusrijke grond die neutraal tot zuur is.

Euphorbia x pasteurii

Struiken met mooie herfstkleur: Euphorbia pasteurii
Foto: Creative Commons/Herry Lawford

Euphorbia x pasteurii is een hybride van Euphorbia mellifera en Euphorbia stygiana. Het blad is groenblijvend, maar in de herfst wordt hij opgesierd door roodtinten. De zomerbloemen die geuren naar honing zijn een geweldige bonus.

Lees verder na de advertentie

Cotinus coggygria

Struiken met mooie herfstkleur: Cotinus coggygria

De pruikenboom (Cotinus coggygria) staat het liefst op een warme plek in de volle zon. Paarsbladige soorten, zoals deze Cotinus coggygria ‘Purpureus’, kleuren in de herfst rood, terwijl de soorten met groen blad dan oranje-rode bladeren krijgen. Vind je het niet erg om de wollige bloemen te verliezen, dan kun je goed gevestigde planten eind voorjaar hard snoeien voor mooier blad.

Enkianthus cernuus var. rubens

Struiken met mooie herfstkleur
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp

Enkianthus cernuus var. rubens produceert clusters dieprode klokvormige bloemen in het voorjaar en paars-rood blad en donkere bessen in het najaar. Enkianthus heeft een voorkeur voor grond die licht zuur is.

Bloeiende herfststruiken

Voor bloeiende struiken hoef je niet te wachten tot het voorjaar, want deze struiken laten hun bloemen vanaf november al zien:

Camellia sasanqua (herfstbloeiende camelia’s)

Camellia sasanqua

De bloeitijd van de meeste camellia’s is het voorjaar, maar de cultivars van Camellia x williamsii en Camellia sasanqua cultivars, zoals ‘Crimson King’ (zie foto) bloeien in november.

Viburnum bodnantense (sneeuwbal)

Viburnum x bodnantense

De rijkelijk geurende bloemen van Viburnum x bodnantense laten zich voor het eerst zien vanaf november, precies op het moment dat de intens gekleurde bladeren beginnen te vallen. Een geweldige struik dus om langs een pad of in de buurt van de voordeur te planten.

Viburnum tinus

Viburnum tinus
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp

De sneeuwbal Viburnum tinus bloeit lekker lang, van december tot april, maar regelmatig begint hij zelfs nog eerder met bloeien. Dit is een fantastische groenblijvende struik voor schaduw die het hele jaar mooi blijft. Een goed alternatief is de Viburnum x bodnantense, die we hierboven al noemden.

Meer bomen en struiken met mooie herfstkleur

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu