Zo vul je een herfstplantenbak (en blijft hij de hele winter mooi)

Helga Kluiter
|
08/10/2021
herfst plantenbakken vullen

Op onze terrassen en naast de voordeur staat de hele zomer wel wat in bloei. Maar vanaf de herfst ogen die plekken vaak wat saai. Fleur de boel dus weer op door het beplanten van mooie herfst plantenbakken – liefst met planten die de hele herfst en winter mooi blijven.

Lees verder na de advertentie

Bloembakken herfst winter

Planten zullen in de winter niet veel groeien, dus je kunt de pot goed vol zetten. Het risico dat je planten de pot uit zullen groeien is namelijk klein. Zet de potten verder op een beschutte plaats, liefst op een plek die je vanuit je huis kunt bewonderen. Een plek dicht tegen een muur biedt de beste bescherming tegen regen, wind en sneeuw.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Herfst plantenbakken vullen: stap voor stap

Om te zorgen dat je bloempotten met herfst- en winterplanten lang mooi blijven, is een goede voorbereiding het halve werk. Gebruik een goede potgrond (liefst zonder turf) en geef je planten water voordat je ze in de pot zet.

Lees verder na de advertentie

Dit heb je nodig:

  • Fijnbladige zegge (Carex)
  • Witte kornoelje (Cornus alba)
  • Oranje winterviooltjes
  • Oranjeboompje (Solanum capsicastrum)

Stap 1: Bloembak vullen met potgrond

herfst plantenbakken vullen

Vul een terracotta pot voor de helft met universele (turfvrije) potgrond en druk de grond zachtjes aan om eventuele luchtgaten te verwijderen.

Stap 2: Herfst plantenbakken vullen

herfst plantenbakken vullen

Haal de planten uit hun potjes en zet de hoogste planten achterin de bloempot. Laat de Carex over de rand van de bak hangen en plant de viooltjes vooraan.

Stap 3: Planten water geven

leuke bloembak ideeën

Vul overgebleven gaten tussen de planten op met meer potgrond en druk het geheel voorzichtig aan met je vingertoppen. Geef de plantjes flink water om ze goed te laten settelen.

Meer potten en bakken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu