8x de lekkerst geurende planten in de tuin voor de zomer

Helga Kluiter
|
02/06/2021
geurende planten in de tuin

Goede plantencombinaties bestaan uit een mix van textuur, vorm en kleur. Maar er is nog een vierde dimensie: geur. Maar kies je geurende planten in de tuin wel met beleid om niet overweldigd te raken.

Lees verder na de advertentie

Avondgeurende planten

Misschien is het je al wel eens opgevallen: veel geurende bloemen ruiken in de avond sterker dan overdag. Dat komt doordat deze geurplanten bestoven worden door nachtinsecten en vleermuizen. En die vinden de planten niet dankzij hun kleur, maar dankzij hun geur. Sterk geurende bloemen in de avond en nacht helpen daarbij.

Wekelijks plantenadvies in je mail

Iedere week dit soort plantenadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Geurende planten in de tuin

Dit zijn acht van de beste planten die in de zomer met lekker ruikende bloemen voor in je tuin.

Lees verder na de advertentie

1. Geurgeranium (Pelargonium ‘Pink Capitatum’)

geurgeranium kopen

Deze geurgeranium, Pelargonium ‘Pink Capitatum’, heeft een sublieme rozengeur. Bescherm hem in de winter tegen vorst door hem binnen te laten overwinteren en je hebt er lang plezier van.
H × B: 45 cm × 30 cm

2. Koningslelie (Lilium regale)

Geurende planten in de tuin
Foto: Douglas O’Brien (Wikimedia Commons)

De enorme trompetbloemen van de koningslelie (Lilium regale) verspreidt vanaf midzomer een felle geur. Deze geweldige snijbloem is eenvoudig te kweken. Plant de bollen in het najaar in goed doorlatende grond en je hebt er weinig omkijken naar.
H × B: 1,5 m × 30 cm

3. Tabaksplant (Nicotiana sylvestris)

Tabaksplant tuin

Zoek je avond geurende planten, dan is de tabaksplant (Nicotiana sylvestris) een topkeuze. Zet deze geurplant met lange, statige stengels en sierlijke witte bloemen op een zonnige plek. Blijf de bloemen plukken om de bloeitijd te verlengen tot in de herfst.
H × B: 30 cm × 30 cm

4. Avondviolier (Matthiola longipetala)

Geurende planten in de tuin

Avondviolier of nachtviolier (Matthiola longipetala) heeft tere bloemen, maar hij geurt krachtig vanaf het begin van de schemering. Je kweekt hem eenvoudig op uit zaad.
H × B: 30 cm × 30 cm

5. Kamperfoelie (Lonicera periclymenum ‘Serotina’)

Lonicera periclymenum 'Serotina'

De laatbloeiende Lonicera periclymenum ‘Serotina’ is een heerlijk geurende kamperfoelie die bloeit tot de eerste vorst. Na de bloemen verschijnen er rode bessen aan. Laat hem klimmen over een boog of pergola, of langs een schutting. Hij combineert goed met rozen en is een magneet voor dieren.
H × B: 7 m × 1 m

6. Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’

beste geurende rozen
Foto: T. Kaya (Creative Commons)

De ramblerroos Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’ bloeit in mei en juni prachtig met roze en sterk geurende bloemen. Zoals alle ramblers bloeit hij maar één keer per jaar, maar dat doet hij wel vol overgave.
H × B: 9m × 9m

7. Chocolade cosmos (Cosmos astrosanguineus)

chocolade cosmos

De laatbloeiende chocoladecosmos (Cosmos astrosanguineus) is met zijn kastanjerode bloemen niet alleen een prachtige verschijning in je tuin, maar verspreidt ook een heerlijke chocoladegeur. Het is bovendien een prima snijbloem.
H × B: 75 cm × 45 cm

8. Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

Lathyrus odoratus 'Matucana'

De zomer is niet compleet zonder de sterk geurende bloemen van de pronkerwt. Laat de Lathyrus odoratus klimmen tegen een obelisk of wigwam. Er zijn honderden soorten om uit te kiezen. Enkele van de sterkst geurende pronkerwten zijn Lathyrus odoratus ‘Matucana’ en Lathyrus odoratus ‘Cupani’.
H × B: 2 m × 10 cm

Het geheim is weten wanneer je moet stoppen – niemand draagt tegelijkertijd drie of vier soorten parfum.

Monty Don

Meer over lekker ruikende planten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu