Heerlijk! Dit zijn de lekkerst geurende winterbloeiers in pot voor op je terras

Helga Kluiter
|
07/01/2022
Afbeelding voor Heerlijk! Dit zijn de lekkerst geurende winterbloeiers in pot voor op je terras

Ook de kleinste tuin of je balkon kun je vullen met verleidelijke aroma’s. Laat je inspireren door onze selectie geurende winterbloeiers in pot en geniet de hele winter van geur zodra je naar buiten stapt.

Lees verder na de advertentie

Geurende winterbloeiers in pot

In de winter, op het moment dat de tuin er verder vrij kaal bij ligt, zijn er een aantal planten die zich van hun beste kant laten zien – en ruiken. Je kunt deze geurende winterbloeiers bovendien prima in een (grote) pot zetten, bijvoorbeeld op je terras of naast de voordeur. Zo word je altijd verwelkomd met heerlijke geuren zodra je de deur opent. Dit zijn onze favorieten:

Toverhazelaar (Hamamelis x intermedia ‘Pallida’)

Hamamelis x intermedia Pallida

De toverhazelaarHamamelis x intermedia ‘Pallida’ is een bladverliezende struik met sierlijke takken. In de herfst bekoort hij met aanlokkelijk geel en oranje herfstblad, maar in januari en februari onthult hij zijn ware pracht: smalle, kronkelige, heldergele bloemblaadjes die een zoete geur verspreiden.

Kweken: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’ is tevreden in de zon of halfschaduw. Hij heeft een voorkeur voor goed drainerende, neutrale tot zure grond. In een pot is universele potgrond prima.

Hoogte x Breedte: 3 x 3 meter

Skimmia (Skimmia japonica ‘Rubella’)

Lees verder na de advertentie

Skimmia japonica 'Rubella'

De Skimmia japonica ‘Rubella’ is een groenblijvende heester met donkergroen blad. Hij krijgt dichte, bolvormige trossen met dieprode knoppen die zich vanaf februari openvouwen tot kleine, roomwitte bloemen met een zoete, kruidige geur. Deze mannelijke variëteit draagt trouwens geen bessen.

Kweken: Skimmia japonica ‘Rubella’ houdt van halfschaduw en vruchtbare, goed drainerende grond. Zet je hem in een pot, kies dan potgrond met wat leem of klei (dit zit bijvoorbeeld in vijvergrond).

Hoogte x Breedte: 1,5 x 1,5 meter

Peperboompje (Daphne odora ‘Aureomarginata’)

Daphne odora ‘Aureomarginata'

De Daphne odora ‘Aureomarginata is een vrij lage en langzaam groeiende struik met bont blad dat ‘s winters niet afvalt. De wasachtige trossen bloemen verspreiden in januari en februari hun sterke jasmijnachtige geur. Een echte wintertopper!

Kweken: Het peperboompje verdraagt zowel zon als halfschaduw. Daphne odora ‘Aureomarginata houdt van rijke, goed drainerende grond. Gebruik voor een pot goede potgrond met wat leem of klei.

Hoogte x Breedte: 1,5 x 1,5 meter

Meloenboompje (Chimonanthus praecox)

Chimonanthus praecox

De Chimonanthus praecox heeft niet voor niets in het Nederlands de naam ‘meloenboompje’ gekregen. Zijn winterbloemen verspreiden in januari en februari namelijk een geur die aan meloen doet denken. Het blad van het meloenboompje kleurt in de herfst lichtgeel. Daarna volgen aan de kale, grijzige takken dikke, gele knoppen die zich openvouwen tot wasachtige, doorschijnende bloemen. Het kan een paar jaar duren voordat hij bloeit.

Kweken: Het meloenboompje (Chimonanthus praecox) heeft volle zon nodig, maar voelt zich verder in de meeste grondsoorten thuis. Hij is tevreden in een pot met universele (turfvrije) potgrond.

Hoogte x Breedte: 3 x 2,5 meter

Mahonie (Mahonia x media ‘Winter Sun’)

Mahonia x media 'Winter Sun'

Mahonia x media ‘Winter Sun’ is een grote, rechtopgaande mahoniestruik met diepgroen, stekelig blad en blauwzwarte bessen in de zomer. Aan de uiteinden van de takken openen zich van november tot maart pluimen met bloemen die dicht bij elkaar staan. Ze verspreiden een sterk parfum dat aan lelietjes-van-dalen doet denken.

Kweken: De mahonie Mahonia x media ‘Winter Sun’ houdt van halfschaduw, maar hij kan ook in de zon. In dat geval moet de grond wat vochtiger zijn. Gebruik in een pot een goede kwaliteit universele potgrond.

Hoogte x Breedte: 5 x 4 meter

Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

Winterkamperfoelie

Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) is in tegenstelling tot andere kamperfoelies geen klimplant maar een struik. De bloemen verspreiden van december tot maart een sterke, zoete geur die lijkt op de bloemengeur van zijn klimmende familielid Lonicera periclymenum.

Kweken: Winterkamperfoelie is tevreden in de volle zon of halfschaduw. Zet je Lonicera fragrantissima in een pot, kies dan voor een potgrond met wat leem of klei erin (wat bijvoorbeeld in vijvergrond zit).

Hoogte x Breedte: 2,5 x 2,5 meter

Vleesbes (Sarcococca confusa)

Sarcococca confusa

De vleesbes (Sarcococca confusa) is een compacte en groenblijvende struik die ‘s zomers zwarte besjes draagt. De winterbloemen van deze ondergewaardeerde plant zijn niet meer dan een franje van meeldraden, maar hun zoete geur vult de tuin van januari tot april.

Kweken: De vleesbes of Sarcococca confusa houdt van een voedingsrijke, vochtige grond. In een pot voldoet universele potgrond vermengd met wat compost.

Hoogte x Breedte: 2 x 1 meter

Meer geurende winterbloeiers in pot

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu