Lees verder onder de advertentie
Mahonie
MahoniaLees verder onder de advertentie
De lange, gele bloempluimen van de groenblijvende mahonie (Mahonia) zijn niet te missen! Ze trekken flink de aandacht in de winter en het vroege voorjaar. Lees alles over deze onweerstaanbare struik met gele bloemen: van de verzorging en snoeitips, tot de mooiste soorten.
Wat is Mahonia voor een plant?
Mahonia, ook wel mahoniestruik of druifstruik, is een wintergroene sierheester die je herkent aan haar stekelige, groene blad en heldergele besvormige bloemen die in de winter bloeien. De bloemen van sommige mahoniestruiken verspreiden een prettige geur en honingbijen zijn er gek op! Daarna volgen nog donkerblauwe bessen voor de vogels.
Inheems alternatief
Van de mahoniestruik, bijvoorbeeld Berberis aquifolium, is bekend dat deze potentieel invasief is en ook al buiten tuinen is aangetroffen. Als inheems alternatief kun je kijken naar zuurbes (Berberis vulgaris) of hulst (Ilex aquifolium). Deze planten zijn perfect voor de inheemse dieren, zoals wilde bijen en tuinvogels.
Wekelijks tuintips in je mail
Beste standplaats voor een Mahonia
Mahonia’s doen het goed in de volle zon, maar ook halfschaduw tot schaduw vinden ze geen probleem. Daarnaast groeien ze op vrijwel elke grondsoort. De meeste mahoniestruiken worden behoorlijk groot, maar toch zijn ze ideaal in een kleine tuin. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is niet zo. Ze sturen hun takken namelijk vooral recht naar boven in plaats van de breedte in.
Mahoniestruik verzorgen
De meeste grondsoorten zijn geschikt voor mahoniestruiken, zolang ze niet continu doorweekt zijn. Mahonia’s zijn winterhard, al heeft een enkele soort moeite met langdurig strenge vorst. Mulch rondom de struiken in de herfst met compost. Extra voeding is niet nodig.
Mahonia snoeien: wanneer en hoe?
De mahoniestruik hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Snoei indien nodig in het voorjaar, na de bloei, wijd uitgelopen takken van Mahonia x media terug tot een zijscheut of een bladrozet. Mahonia aquifolium moet je regelmatig vormsnoeien om hem mooi te houden. Dit alles zal de groei van meer bloeistengels stimuleren.
5 mooie mahonia-soorten
Indrukwekkend blad, vorm, gele bloemen, geur en donkere bessen, en dat alles in één struik! Als de mahoniestruik geen ideale plant voor een kleine tuin is … Dit zijn een aantal van onze favorieten:
1. Mahonia x media ‘Underway’
De Mahonia x media ‘Underway’ is met zijn stekelige, leerachtige bladeren erg robuust. Maar ondanks zijn harde voorkomen bloeit hij volop met rechtopgaande bloemstengels die weken bloeien en de wintertuin vullen met een zoete geur. Na de bloei volgen veel zwarte bessen.
- Bloei: november-februari
- Hoogte x Breedte: 3 x 4 meter
2. Mahonia x media ‘Charity’
De mahoniestruik ‘Charity’ heeft dikke bladeren en een sierlijke bloei. Hij wordt vrij groot, maar hij groeit in een kalm tempo.
- Bloei: november-februari
- H x B: 3 x 3 meter
3. Mahonia x media ‘Winter Sun’
Zoals de naam al aangeeft, bloeit de Mahonia x media ‘Winter Sun’ vooral in de winter. De verticale bloemtrossen geven de plant dan een goudkleurige kroon.
- Bloei: november-maart
- H x B: 3 x 2 meter
4. Mahonia aquifolium ‘Apollo’
De populaire Mahonia aquifolium ‘Apollo’ blijft klein en is een prima kandidaat voor in een kleine tuin. In het vroege voorjaar zit hij vol met groepjes gele bloemen, gevolgd door donkerblauwe bessen. Zorg dat je hem in de tuin houdt, deze plant heeft de neiging te ‘ontsnappen’.
- Bloei: maart-april
- H x B: 1 x 1,5 meter
5. Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’
Deze mahoniestruik met de toepasselijke naam ‘Soft Caress’, ziet er wat anders uit dan andere mahonia’s. Hij heeft namelijk heel slank, zacht en stekelloos blad. Hij doet het ook goed in potten.
- Bloei: augustus-oktober
- H x B: 1 x 1 meter