5 planten voor je tuin die in november heerlijk geuren

Helga Kluiter
|
27/11/2023
mahoniestruik Underway

De klok is eind oktober een uur teruggezet en de avonden beginnen alweer vroeg. Maar dat betekent niet dat er in de tuin niets te beleven valt. Want geurende planten in november fleuren de donkere dagen op.

Lees verder na de advertentie

Geur in de tuin

Terwijl veel planten zich terugtrekken voor de winter, zetten andere soorten nog even een tandje bij – zoals diverse geurende planten. In november valt er in de tuin nog genoeg te genieten als je de juiste soorten kiest. Denk aan aromatische groenblijvende kruiden waarmee je je wintergerechten meer smaakt geeft of een warme thee trekt.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Geurende planten in november

Ontdek 5 van de beste geurende planten die in november je tuin van meer geur voorzien:

Lees verder na de advertentie

1. Salie (Salvia officinalis)

Echte salie (Salvia officinalis)

De smakelijke salie (Salvia officinalis) blijft het hele jaar groen en zorgt dus alle seizoenen voor geur en kleur in je tuin. Pluk in de winter een paar salieblaadjes om een heerlijk verwarmende thee van te trekken. Na een jaar of vier wordt de salieplant trouwens minder mooi, dus neem op tijd wat stekken van je plant om altijd salie bij de hand te hebben.

2. Klokwinde (Cobaea scandens)

geurende planten in november: klokwinde

De klokwinde, Cobaea scandens, komt pas laat in het seizoen op gang, maar zolang het niet vriest, blijft hij doorbloeien. Ook al wordt hij meestal gekweekt als eenjarige klimplant, het is onder warmere omstandigheden een vaste plant. Dus als hij beschut staat en de winter mild is, kun je hem erg lang in bloei houden. De jonge bloemen geven ’s avonds hun geur af.

3. Echte laurier (Laurus nobilis)

geurende planten in november: echte laurier

De wintergroene echte laurier (Laurus nobilis) heeft een lekker kruidachtige geur en smaak. Je kunt het blad en de bessen gebruiken in diverse gerechten, of van de takjes feestelijke decoraties maken. Deze laurier kan trouwens niet goed tegen vorst, dus zet hem op een koele maar vorstvrije plek wanneer het meer dan een paar graden gaat vriezen.

4. Sneeuwbal (Viburnum x bodnantense)

Viburnum bodnantense

De sneeuwbal Viburnum x bodnantense is een uitstekende struik die structuur geeft aan je tuin en pronkt met kleurrijk herfstblad. Daarna, tussen november en februari, volgt een periode met lekker geurende bloemen. De rest van het jaar kun je genieten van zijn mooie blad terwijl andere bloeiers het toneel overnemen.

5. Mahonie (Mahonia)

geurende planten in november: mahonia

Er zijn verschillende soorten mahonie die op verschillende momenten bloeien. Vanaf november gaat het feest der gele, geurende bloemen van start met de Mahonia japonica, die tot in februari bloeit. Daarna neemt Mahonica aquifolium in maart het stokje over en hij finisht pas eind mei. Mahonia x media-hybriden bloeien ergens tussen deze twee uitersten in, ongeveer tussen januari en maart.

Meer geurende planten voor je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu