De zon die doorbreekt, een vers kopje thee – daar wordt een mens gelukkig van! Dus waarom zou geen theetuin maken in potten? Dan kun je deze zomer elke dag zo’n kopje geluk uit eigen tuin drinken. Ontdek hier van welke kruiden je de lekkerste thee maakt en hoe je ze kweekt.
Lees verder na de advertentie
Theetuin maken in potten
Er zijn veel soorten kruiden waarvan je een heerlijke thee kunt trekken. En daarvoor heb je geen grote tuin nodig, want de meeste kruiden voelen zich helemaal thuis in potten. Maak je theetuin dus in potten op je terras, balkon of op een plekje in de buurt van je keuken.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De verzorging van al deze kruiden in potten is eenvoudig, maar houd je wel aan deze algemene adviezen:
- Knip niet teveel blaadjes of bloemen per keer af, want dan heb je kans dat je plant niet goed herstelt.
- Gebruik voor je thee verse kruiden of droog ze om ze langer te bewaren.
- Wat je ook doet: gebruik nooit onkruidverdelgers of insecticiden. Je vergiftigt daarmee niet alleen nuttige insecten, maar ook jezelf!
De beste kruiden voor je theetuin in potten
De volgende kruiden zijn makkelijk te kweken in potten en je trekt er heerlijke thee van:
Basilicum (Ocimum basilicum)
Thee van basilicum: Van enkele blaadjes basilicum trek je een ontspannende thee die ontstekingsremmend en stressverlichtend is. Ook van Thaise basilicum maak je een lekkere, kruidige thee die goed is voor de bloedsomloop. Doe enkele blaadjes in wat kokend water en doe er wat sinaasappel, honing en kruidnagel bij.
Basilicum kweken: Zaai basilicum op de vensterbank of in een kas voor en zet de planten in de zomer buiten in de zon. Geef ’s ochtends water, zodat de wortels overdag het water kunnen opnemen en ’s nachts niet te nat staan. Oogst regelmatig en knip de bloemstengels weg, zodat er meer energie naar de aanmaak van blad gaat.
Citroengras (Cymbopogon citratus)
Thee van citroengras: Citroengrasthee beschermt tegen hartkwalen en is goed voor de bloedvaten. Snijd een stengel in grove stukken en laat die even trekken in kokend water en geniet van de heerlijke geur.
Citroengras kweken: Citroengras houdt van veel warmte. Zaai hem voor in een verwarmde kweekbak of op de vensterbank en laat de grond niet uitdrogen. Verplant de zaailingen na het opkomen naar potten. Door niet-winterharde kruiden in potten te kweken, kun je ze makkelijker naar binnen verhuizen om te overwinteren.
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Thee van citroenmelisse: Zoek je een thee tegen hoofdpijn en spanning, dan smaakt een thee van citroenmelisse opperbest. Deze thee heeft een kenmerkende limoensmaak en verbetert ook nog de spijsvertering.
Citroenmelisse kweken: Citroenmelisse is een sterke, winterharde meerjarige plant die goed tegen een stootje kan. Droogte en halfschaduw deren hem niet. Je kunt hem het beste in potten of bakken kweken, want hij verspreidt zichzelf erg makkelijk. De gekneusde blaadjes geuren heerlijk en houden als bonus ook muggen op afstand.
Tuinieren in potten en bakken
Of je nu een tuin, een balkon of een dakterras hebt, een mooi gevulde pot of bak kan er altijd nog wel bij. Zo tuinier je zelfs zonder tuin, of haal je het meeste uit ieder hoekje van het terras. In de speciale uitgave Tuinieren in potten en bakken vind je 100 ideeën voor potten en bakken, voor elk seizoen en elke situatie.
Citroenverbena (Aloysia citrodora)
Thee van citroenverbena: Snijd een handjevol blaadjes van de citroenverbena en laat even trekken in kokend water voor je het zeeft. Deze thee smaakt zowel heet als ijskoud erg verfrissend. Het helpt onder andere bij gewrichtspijn, slapeloosheid en koorts.
Citroenverbena kweken: Citroenverbena is niet helemaal winterhard, dus je kunt hem het beste in potten met goed drainerende grond kweken en op een vorstvrije plek laten overwinteren. Zet hem in het voorjaar in de volle zon en neem dan ook meteen stekken om meer planten te maken.
Echte kamille (Matricaria chamomilla)
Thee van echte kamille: Kamille wordt al duizenden jaren gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. Het is kalmerend, is rustgevend voor maag en darmen en is ook bij verkoudheid en keelpijn onmisbaar. De thee trek je van de bloemkoppen in plaats van de blaadjes.
Echte kamille kweken: Kamille is een pionier en groeit zelfs op schrale grond uitstekend. Maak wat grond in een ruime bak in de volle zon vochtig en strooi het zaad er dun over uit. Je hoeft deze lichtkiemer niet toe te dekken, maar geef tot het ontkiemen genoeg water.
Marjolein (Origanum majorana en Origanum vulgare)
Thee van marjolein: Marjolein, in de keuken ook bekend als oregano, is een traditioneel medicinaal kruid. Trek thee van wat blaadjes bij problemen met de spijsvertering of maagkrampen.
Marjolein kweken: Echte marjolein (Origanum majorana) en wilde marjolein (Origanum vulgare) kweek je allebei op dezelfde manier. Zet ze in goed drainerende grond op een zonnige, beschutte plek. Knip de plant af en toe terug zodat hij weer vers blad produceert. Kweek je hem in potten, ververs dan om de paar jaar de grond. Hij is goed winterhard, maar voorkom dat hij ’s winters te nat staat.
Gember (Zingiber officinale)
Thee van gember: De gemberwortels en bladeren kun je gebruiken om thee van te maken. Gember heeft een antibacteriële werking en helpt bij verkoudheid, griep en misselijkheid. Ook is het goed voor de spijsvertering en eetlust.
Gember kweken: Koop een stuk gember in de supermarkt of bij de toko en kies een stevige wortel met ‘ogen’ (de uitstulpingen waaruit nieuwe stengels zullen groeien). Je kunt de gember in stukken snijden, maar zorg dat elk stuk twee ogen heeft. Plant ze in een zaaibak in een laagje grond en zet het zes weken op een warme plek tot de scheuten zijn ontwikkeld. Verplant ze dan naar een pot gevuld met potgrond, geef voldoende water en zon en oogst in de herfst. Gember kan niet tegen kou. In de zomer kun je het dus buiten kweken, maar verhuis de planten in het najaar naar binnen.
Jasmijn (Jasminum officinale)
Thee van jasmijn: Jasmijnthee is misschien wel de bekendste thee uit China, maar je kunt het ook uit eigen tuin oogsten. De jasmijnbloemen kun je trekken in heet water of mengen met groene of witte thee voor een heerlijk subtiele, zoete smaak. Deze thee bevat veel antioxidanten.
Jasmijn kweken: De gewone jasmijn is een bladverliezende, zoetgeurende klimplant die bloeit met witte bloemen tussen juni en augustus. Hij kan tegen schaduw, maar doet het beter in de volle zon. Zet hem in goed drainerende grond op een zonnig, beschut plekje. Hij groeit snel, dus als je hem tegen een muur op het zuiden of westen zet, heb je snel een groene muur.
Munt (Mentha spicata)
Thee van munt: Wil je een theetuin maken in potten, dan mag munt als echte theeklassieker niet ontbreken. Muntthee helpt tegen problemen met de spijsvertering, buikpijn en maagkrampen.
Munt kweken: Kweek munt in potten, want anders neemt het je hele tuin over. Zet Mentha spicata in voedingsrijke, vochtige maar goed afwaterende grond in de zon en voedt het elk jaar met wat mestkorrels of een mulchlaag van goed verteerde stalmest. Net voor de bloei kun je de planten hard terugknippen, zodat je met een beetje goed weer een tweede oogst krijgt. Het blad kun je vers gebruiken of invriezen voor de winter.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Thee van rozemarijn: Rozemarijnthee is goed voor de spijsvertering en bevat antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Trek in vijf minuten thee van twee eetlepels verse blaadjes en maak de thee naar smaak zoeter met wat honing.
Rozemarijn kweken: Kies voor rozemarijn een zonnige, beschutte plek en zorg voor een goede drainage. Dit mediterrane kruid is namelijk goed winterhard, maar alleen als hij in de winter niet te nat staat. Kweek je hem in potten, leg dan potscherven onderin de pot om natte voeten te voorkomen.
Tijm (Thymus vulgaris)
Thee van tijm: Maagproblemen of een zere keel? Tijm biedt uitkomst! Doe een paar theelepeltjes verse tijmblaadjes in kokend water, laat even trekken en zeef de blaadjes eruit. De bloemen kun je ook in de thee doen.
Tijm kweken: Kweek Thymus vulgaris in goed drainerende grond in de volle zon. Het is een vaste plant, maar enige bescherming tegen vorst in de winter is aan te raden. Knip het jaarlijks na de bloei terug. De bloemen zijn overigens erg in trek bij bijen en andere insecten. Je kunt hem in potten goed samen kweken met andere mediterrane kruiden zoals oregano.
Wild kattenkruid (Nepeta cataria)
Thee van wild kattenkruid: Kattenliefhebbers (en hun katten) kennen wild kattenkruid waarschijnlijk beter als ‘catnip’. Maar je kunt van de blaadjes en bloemen van dit kruid ook heerlijke thee trekken! Het werkt kalmerend en helpt ook bij nare hoestjes. Het smaakt wat grasachtig, maar zijn muntachtige smaak komt beter uit als je citroen toevoegt.
Wild kattenkruid kweken: Zaai de zaden tussen april en juli in een koude bak of op de vensterbank voor en verplant de zaailingen als ze groot genoeg zijn. Geef ze een plekje in de volle zon in goed afwaterende grond. Wild kattenkruid is winterhard. Hij bloeit elk jaar tussen juni en september en doet het ook prima in potten. Probeer ook Nepeta cataria ‘Citriodora’ voor een heerlijke citroengeur.
Meer kruiden voor een theetuin maken in potten
- Munt kweken in een pot: zo doe je dat
- Munt stekken: zo drink je altijd verse muntthee
- Wilde marjolein (en andere kruiden) delen doe je zó
- Deze winterharde kruiden blijven het hele jaar groen
- Oosterse kruiden kweken: must-haves in de exotische kruidentuin
- Zo kweek en verzorg je echte salie (Salvia officinalis)