Wilde marjolein (en andere kruiden) delen doe je zó

Helga Kluiter
|
24/09/2021
wilde marjolein

Het eind van het groeiseizoen, wanneer de grond nog warm genoeg is, is een goed moment om wilde marjolein ofwel oregano (Origanum vulgare) te delen. Zo krijg je niet alleen meer nieuwe planten, maar zorg je er ook voor dat je kruidenplant volgend jaar weer volop groeikracht heeft.

Lees verder na de advertentie

Wilde marjolein verzorgen

De gescheurde en opnieuw geplante stukken zien er de eerste weken belabberd uit, maar daarna herstellen de planten zich weer. Ze krijgen nieuwe wortels en groeien zelfs nog even voor ze aan hun winterrust beginnen. Geef meteen na het planten water en blijf dat de eerste weken (bij droog weer) doen. Houd de grond eromheen onkruidvrij. Verder hebben deze planten weinig hulp nodig. Lekker makkelijk!

Wilde marjolein delen

Onderstaande methode werkt niet alleen voor wilde marjolein, maar ook voor polvormende meerjarige kruiden zoals bieslook, munt, kleine tijm en citroenmelisse. Zo deel of scheur je ze:

Stap 1: Kluit uitgraven

Wilde marjolein

Knip de oude stengels kort af en schep de volledige kluit uit de grond. Zorg dat er een grote kluit wortels meekomt. Leg de kluit op een kaal stukje grond of op een stuk zeil op een plek waar ruimte is.

Stap 2: Wilde marjolein scheuren

Lees verder na de advertentie

Wilde marjolein delen

Scheur de kluit met wortels in kleinere stukken door twee tuinvorken met de ruggen naar elkaar toe in de kluit te steken en ze uit elkaar te trekken. Gooi het oudste (middelste) deel van de plant weg.

Stap 3: Grond voorbereiden

Vaste planten delen

Bereid de grond waar je de nieuwe stukken wilde marjolein wilt planten voor. Haal onkruid weg, graaf een gat en maak de grond eerst goed nat. Voeg eventueel wat beendermeel toe om de groei van nieuwe wortels te stimuleren.

Stap 4: Kruiden planten

Kruiden planten

Kies de beste kluiten uit en plant deze in de voorbereide kuiltjes. Druk ze stevig aan om te voorkomen dat ze later in de winter door de vorst omhoog worden gedrukt. In het voorjaar lopen de nieuwe planten weer snel uit.

Meer planten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu