Rhododendron stekken? Met deze methode lukt het altijd

Helga Kluiter
|
18/06/2021
rhodendron stekken

Een rhododendron stekken is gedoemd te mislukken. Maar hoe kun je deze geliefde groenblijvende struik met zijn prachtige bloemen dan wel vermeerderen? Een rhododendron afleggen is dé manier om dat te doen.

Lees verder na de advertentie

Rhododendron stekken?

Veel planten kun je vermeerderen door stekken te knippen, maar bij rododendrons lukt dat vaak moeilijk. Het kost namelijk veel verzorging om de stekken te laten wortelen. Een betere methode is een techniek die afleggen heet. De ‘stek’ blijft daarbij aan de moederplant vastzitten, totdat hij genoeg wortels heeft om zelfstandig verder te groeien.

Vermeerderen door afleggen

Een rhododendron afleggen is niet moeilijk. Wacht tot de struik is uitgebloeid, circa eind mei of begin juni, en ga dan als volgt aan de slag. Dan heb je zodat je volgend jaar een nieuwe plant.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort stek- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Rhododendron ‘stekken’: dit heb je nodig

  • Rododendron
  • Scherp mes
  • Stekpoeder
  • Sterk ijzerdraad
  • Universele potgrond
  • Baksteen

Stap 1: Een geschikte tak kiezen

rhododendron vermenigvuldigen

Kies een jonge en buigzame tak die laag bij de grond hangt. Je moet hem tot op de grond kunnen buigen. Verwijder eventuele zijscheuten aan de tak, maar laat een groepje bladeren aan het einde van de tak zitten.

Stap 2: De tak insnijden

rhododendron stekken

Maak op ongeveer 15 cm van de top van de tak een inkeping met een scherp mes. Doe dat aan de onderzijde van de tak – probeer tot halverwege door de stengel te snijden. Strooi wat stekpoeder erop en leg de tak op de grond.

Stap 3: Rhododendron afleggen

vermeerderen via afleggen

Graaf een ondiep gat op de plek waar de tak de grond raakt en duw hem met een stuk ijzerdraad stevig in de grond om te voorkomen dat hij weer omhoog komt. Bedek de tak op deze plek met wat potgrond.

Stap 4: Rhododendron laten wortelen

rhododendron planten

Houd de tak op zijn plek met een zware baksteen en geef regelmatig water om het gebied vochtig te houden. In de herfst zal de tak wortels hebben gekregen, maar laat hem tot het voorjaar zitten. Dan heeft hij een betere kans om de winter te overleven. In het voorjaar kun je de tak lossnijden van de moederplant. Graaf je stek dan uit en herplant hem waar je maar wilt.

Meer planten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu