Dit zijn winterstekken en zo maak je ze

Helga Kluiter
|
14/01/2021
winterstekken nemen

Het nemen van winterstekken, ook wel bekend als houtstekken of twijgstekken, is een van onze favoriete manieren van planten vermeerderen. Zo breid je snel je voorraad struiken uit, of maak je zelfs gratis een compleet nieuwe heg.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn winterstekken?

Winterstekken zijn stekken die je neemt van uitgerijpte takken van planten die in rust zijn. Het hout is stevig en niet erg buigzaam. Je gebruikt deze techniek vooral voor bladverliezende struiken, maar het werkt ook met veel groenblijvende heesters.

Wanneer winterstekken

Je neemt de winterstekken (of houtstekken) eind herfst, in de winter of in het vroege voorjaar, voordat het nieuwe blad verschijnt. Wacht tot al het blad gevallen is en neem geen stekken tijdens een vorstperiode of bij regen. Dat vergroot namelijk de kans op slecht genezende wonden en schimmels.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit handige tuintips, plantadvies en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Winterstekken nemen in 4 stappen

Als voorbeeld nemen we houtstekken van kornoelje (Cornus), maar er zijn veel meer houtige planten die je op deze manier kan stekken. Denk aan de roos, forsythia, vlinderstruik (Buddleja davidii) en sneeuwbal (Viburnum).

Dit heb je nodig:

  • Snoeischaar
  • Spade
  • Scherp zand
  • Stekpoeder

Zo ga je te werk:

Stap 1: Zoek eerst gezonde, sterke takken die afgelopen jaar zijn aangegroeid. De ideale dikte voor de stek is ongeveer de omvang van een potlood. Knip hem af boven een oog (ofwel een knop). Vanaf dat punt groeien straks weer nieuwe takken aan de ouderplant.

Kies een geschikte tak voor je winterstekken.

Stap 2: Snijd de tak in stukken van ongeveer 20 cm lang. Snijd de bovenkant schuin af, net boven het bovenste oog. De onderkant snijd je recht af, net onder het onderste oog. Zo weet je welk deel van de stek boven of onder is.

Knip de stekken op lengte.

Stap 3: Graaf een sleuf in de grond die ongeveer even hoog is als het blad van de spade. Als de grond droog is, giet er dan eerst wat water overheen. Als de grond arm is, meng dan een ruime hoeveelheid organisch materiaal, zoals compost, door de grond voor je begint.

Graaf een sleuf voor de stekken.

Stap 4: Duw de winterstekken in de sleuf. Zorg dat ongeveer driekwart van de stek onder de grond komt te staan. Duw dan de grond rondom de stekken aan en laat de aarde niet uitdrogen. Geef in het voorjaar en de zomer dus extra water als het droog is.

Zet de winterstekken in de grond.

In het voorjaar zullen de stekken snel gaan groeien. In het najaar of het volgende voorjaar zijn ze klaar om uit de grond te halen en te verplaatsen naar hun definitieve plek in de tuin.

5 struiken om nu winterstekken van te nemen

  • Viburnum x juddii Zet de stek zodra hij verplant kan worden op een plek in de halfschaduw.
  • Lonicera fragrantissima Geeft een geweldige geur en de stekken wortelen makkelijk.
  • Ribes sanguineum ‘Pulborough Scarlet’ Dit is een uitstekende plant om als heg te gebruiken.
  • Rosa glauca Een elegante roos die eenvoudig te stekken is.
  • Symphoricarpos albus Een robuuste struik die er in de winter mooi uitziet.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu