Winterstekken nemen? Probeer het met deze struiken en bomen

Helga Kluiter
|
06/12/2023
winterstekken nemen

De herfst en winter zijn de perfecte seizoenen om je helemaal te storten op een van de eenvoudigste manieren om gratis nieuwe planten te maken: winterstekken nemen (ook wel houtstekken genoemd). Maar welke planten, struiken en bomen zijn hiervoor geschikt?

Lees verder na de advertentie

Wanneer winterstekken nemen

Winterstekken maak je van stengels die rijp zijn, dus niet buigzaam of zacht. Bovendien moeten ze voor dit seizoen uitgegroeid zijn. Voor bladverliezende struiken en bomen betekent dit dat de bladeren gevallen moeten zijn of klaar zijn om te gaan vallen.

Meer lezen:

Winterstekken nemen: welke planten?

winterstekken nemen

Bijna elke struik kun je vermeerderen uit winterstekken. Maar de struiken die sterke, rechte takken maken, produceren de best gevormde nieuwe planten. Dat zijn struiken zoals aalbessen, kornoelje en sneeuwballen, maar experimenteer gerust met andere struiken. Je hebt niets te verliezen! Andere goede kandidaten zijn Forsythia, hortensia, Deutzia en Weigela.

Wekelijks tuinadvies in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week tuinadvies, plantentips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke bomen stekken

Ook van grote struiken en zelfs bomen winterstekken nemen is mogelijk! Probeer bijvoorbeeld vlier, populier en wilg – die hebben een goede kans van slagen. Inheemse haagplanten zoals meidoorn zijn een geweldige aanwinst voor de natuur en goed te vermeerderen via winterstekken. En als je toch bezig bent … houtstekken van klimplanten zoals kamperfoelie, jasmijn en vijfbladige wingerd slaan vaak goed aan.

Winterstekken nemen

Onderstaande planten behoren tot de beste soorten om winterstekken van te maken. Probeer het zelf!

Aalbes stekken

aalbessen stekken

Bessen, of ze nu rood, wit of zwart zijn, produceren rechte, dikke takken die ideaal zijn voor deze methode van winterstekken nemen.
Hoogte x Breedte: 1, 5 x 1, 5 m

Rozen stekken: struikrozen

Rose mundi

Struikrozen zijn wat eenvoudiger te vermeerderen uit winterstekken dan klimrozen of ramblers.
H x B: 1, 5 x 1, 5 m

Sneeuwbalspirea (Physocarpus opulifolius)

winterstekken nemen: sneeuwbalspirea

De sneeuwbalspirea kun je ook in de zomer stekken uit zachte, jonge aanwas, maar ook in de winter stekken uit rijp hout gaat prima. De stekken hebben ’s winters alleen meer tijd nodig om te wortelen.
H x B: 2,5 x 2 m

Vlinderstruik stekken: Buddleja

Vlinderstruik snoeien na de winter

Hoewel de vlinderstruik (Buddleja) zichzelf ook uitzaait, kun je ze beter zelf stekken om er zeker van te zijn dat je nieuwe plant een kopie is van de moederplant. Een vlinderstruik stekken doe je het beste door winterstekken te nemen.
H x B: 3 x 5 m

Boerenjasmijn (Philadelphus coronarius)

winterstekken nemen: boerenjasmijn

Als je de boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) goed snoeit na de bloei, zal hij weer mooie, rechte takken produceren. Die zijn op hun beurt weer prima geschikt om te vermeerderen via winterstekken.
H x B: 2 x 2 m

Forsythia stekken

forsythia stekken

De nieuwe groei van de lentebloeiende Forsythia die is ontstaan na het snoeien na de bloei is het meest geschikt om winterstekken van te maken.
H x B: 3 x 3 m

Sneeuwbal stekken: Viburnum opulus

sneeuwbal stekken

Dikke bloemkoppen en daarna heerlijke herfstkleuren: Viburnum opulus ofwel sneeuwbal is niet voor niets een populaire tuinplant. Een sneeuwbal stekken doe je het beste middels winterstekken.
H x B: 4 x 4 m

Meer planten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu