Winterstekken nemen? Probeer het met deze struiken en bomen
De herfst en winter zijn de perfecte seizoenen om je helemaal te storten op een van de eenvoudigste manieren om gratis nieuwe planten te maken: winterstekken nemen (ook wel houtstekken genoemd). Maar welke planten, struiken en bomen zijn hiervoor geschikt?
Wanneer winterstekken nemen
Winterstekken maak je van stengels die rijp zijn, dus niet buigzaam of zacht. Bovendien moeten ze voor dit seizoen uitgegroeid zijn. Voor bladverliezende struiken en bomen betekent dit dat de bladeren gevallen moeten zijn of klaar zijn om te gaan vallen.
Meer lezen:
Winterstekken nemen: welke planten?
Bijna elke struik kun je vermeerderen uit winterstekken. Maar de struiken die sterke, rechte takken maken, produceren de best gevormde nieuwe planten. Dat zijn struiken zoals aalbessen, kornoelje en sneeuwballen, maar experimenteer gerust met andere struiken. Je hebt niets te verliezen! Andere goede kandidaten zijn Forsythia, hortensia, Deutzia en Weigela.
Wekelijks tuinadvies in je mail
Iedere week tuinadvies, plantentips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Welke bomen stekken
Ook van grote struiken en zelfs bomen winterstekken nemen is mogelijk! Probeer bijvoorbeeld vlier, populier en wilg – die hebben een goede kans van slagen. Inheemse haagplanten zoals meidoorn zijn een geweldige aanwinst voor de natuur en goed te vermeerderen via winterstekken. En als je toch bezig bent … houtstekken van klimplanten zoals kamperfoelie, jasmijn en vijfbladige wingerd slaan vaak goed aan.
Winterstekken nemen
Onderstaande planten behoren tot de beste soorten om winterstekken van te maken. Probeer het zelf!
Aalbes stekken
Bessen, of ze nu rood, wit of zwart zijn, produceren rechte, dikke takken die ideaal zijn voor deze methode van winterstekken nemen.
Hoogte x Breedte: 1, 5 x 1, 5 m
Rozen stekken: struikrozen
Struikrozen zijn wat eenvoudiger te vermeerderen uit winterstekken dan klimrozen of ramblers.
H x B: 1, 5 x 1, 5 m
Sneeuwbalspirea (Physocarpus opulifolius)
De sneeuwbalspirea kun je ook in de zomer stekken uit zachte, jonge aanwas, maar ook in de winter stekken uit rijp hout gaat prima. De stekken hebben ’s winters alleen meer tijd nodig om te wortelen.
H x B: 2,5 x 2 m
Vlinderstruik stekken: Buddleja
Hoewel de vlinderstruik (Buddleja) zichzelf ook uitzaait, kun je ze beter zelf stekken om er zeker van te zijn dat je nieuwe plant een kopie is van de moederplant. Een vlinderstruik stekken doe je het beste door winterstekken te nemen.
H x B: 3 x 5 m
Boerenjasmijn (Philadelphus coronarius)
Als je de boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) goed snoeit na de bloei, zal hij weer mooie, rechte takken produceren. Die zijn op hun beurt weer prima geschikt om te vermeerderen via winterstekken.
H x B: 2 x 2 m
Forsythia stekken
De nieuwe groei van de lentebloeiende Forsythia die is ontstaan na het snoeien na de bloei is het meest geschikt om winterstekken van te maken.
H x B: 3 x 3 m
Sneeuwbal stekken: Viburnum opulus
Dikke bloemkoppen en daarna heerlijke herfstkleuren: Viburnum opulus ofwel sneeuwbal is niet voor niets een populaire tuinplant. Een sneeuwbal stekken doe je het beste middels winterstekken.
H x B: 4 x 4 m
Meer planten vermeerderen
- Scheuren, stekken, afleggen … Dit moet je weten over planten vermeerderen
- Ontdek je stekje: alles wat je moet weten over planten stekken
- Dit is de makkelijkste methode om Aloë vera te stekken
- Coniferen stekken lastig? Niet met dit stappenplan
- Rhododendron stekken? Met deze methode lukt het altijd
- Dit is hoe je snel meer clematissen maakt
- Dahlia’s stekken: met dit stappenplan kan het niet fout gaan
- Planten stekken uit een stukje wortel? Dat doe je zo!
- Kruisbessen stekken in de winter: zo pak je dat aan