Gewone vlier snoeien voor blad, bloemen en bessen
De gewone Europese vlier (Sambucus nigra) wordt al duizenden jaren geroemd om zijn vermeende medicinale eigenschappen. En van de vlierbessen kun je een heerlijke wijn maken. De gewone vlier snoeien levert bovendien mooi blad op.
Natuurwaarde voor insecten en vogels
Tussen mei en juli, wanneer de Sambucus nigra bloeit, is het rondom de vlier een drukte van belang met bestuivende insecten. En in het najaar, wanneer de haast zwarte bessen rijp zijn, wordt de boom druk bezocht door de spreeuwen, die verzot zijn op deze lekkernij. De vogels helpen vervolgens bij het verspreiden van de zaden.
Zo snoei je Sambucus nigra
Het snoeien van een gewone vlier is heel eenvoudig. Knip tussen begin en eind maart met een takkenschaar de takken ongeveer twee centimeter schuin boven een knop af. Doe dit met alle takken die je wilt verwijderen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Gewone vlier snoeien om zijn blad
Lees verder na de advertentie
Heb je een vlier als struik in een border staan om zijn mooi ingesneden blad? Snoei hem dan jaarlijks hard terug, dus tot niet ver boven de grond, om zijn vorm te behouden. Je houdt dus maar een paar stompjes over. Maar wees gerust, de nieuwe takken groeien snel terug met mooier gekleurd blad dan wanneer je niet zou snoeien. Bovendien wordt de vlier dan nooit zo groot dat hij zijn buren te veel overschaduwt.
Wil je dat de nieuwe takken niet vanaf de grond groeien maar wat hoger op de stam, snoei dan de takken tot wat minder laag bij de grond terug.
Gewone vlier snoeien om zijn bloemen en bessen
Wil je dat je vlier bloemen en bessen krijgt, dan kun je hem beter alleen snoeien na de bloei om zijn omvang te beperken. Is de vlier niet te groot, dan hoef je hem niet te snoeien.
Mooi blad én bloemen én bessen
Je kunt er ook voor kiezen om elk jaar slechts een derde van alle takken hard terug te snoeien. Je krijgt dan elk jaar nieuwe aanwas van mooi blad en sterke jonge takken, maar ook bloemen en bessen. Het beste van twee werelden dus!