Boerenjasmijn (Philadelphus) laat elk voorjaar haar overvloedige witte, zoet geurende bloemen zien. Mits je hem goed snoeit! Wil je weten wanneer en hoe je een boerenjasmijn het beste kunt snoeien? Doorloop dan dit handige stappenplan voor je geliefde struik.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer een boerenjasmijn snoeien?
Om nieuwe groei en een rijke, volle bloei van je boerenjasmijn te stimuleren, kun je de struik het beste snoeien wanneer hij is uitgebloeid. Dat is in de zomer, in de maand juli.
Misschien was je van plan om jouw boerenjasmijn in de winter of in maart al te gaan snoeien? Beter van niet. Wil je weten waarom de timing van snoeien belangrijk is? Lees dan het artikel ‘Wanneer moet je snoeien? Dit zijn de vuistregels’, opgebouwd als een handige jaarkalender.
Waarom een boerenjasmijn snoeien?
Als je een boerenjasmijn zijn gang laat gaan zonder regelmatig te snoeien, krijg je wellicht een te grote struik voor zijn standplaats. De struik kan soms wel 2 tot 4 meter hoog worden. Ook loop je kans dat er alleen nog bloemen verschijnen aan de uiteinden van de takken, terwijl je juist een volle, bossige bloei wil.
Wekelijks tuintips in je mail
Boerenjasmijn snoeien: dit moet je weten
Goed om te weten bij het snoeien van een boerenjasmijn, is dat de struik bloeit op korte zijtakken van oude takken. Enkele van de oudste, dikste, houtige takken snoei je weg om ruimte te creëren voor jonge scheuten die volgend voorjaar en in het jaar erna gaan bloeien. Je wil takken van verschillende leeftijden overhouden: eenjarig, tweejarig en driejarig. Bovendien wil je dat er ook weer sterke scheuten vanaf de basis ontstaan, die de groei van nieuwe sterke takken gaan overnemen. Zo ingenieus werkt de circle of life van een rijk bloeiende boerenjasmijn!
Boerenjasmijn snoeien in 6 stappen
Met zes eenvoudige stappen kun je aan de slag met het snoeien van jouw boerenjasmijn. Dit zijn ze:
Stap 1: pak scherp gereedschap
Pak een schone en scherpe snoeischaar, en eventueel een takkenschaar voor de dikkere takken. Met goed onderhouden tuingereedschap maak je schone en scherpe snedes, om ziektes en schimmels te voorkomen.
Stap 2: slechte takken wegknippen
Eerst bekijk je je struik van een afstandje: hoe is je boerenjasmijn eraan toe? Speur de dode, beschadigde en zwakke takken op en knip ze tot aan de grond weg. Snoei tot net boven een knop of gezonde tak.
Stap 3: oudste takken snoeien
Snoei drie of vier van de oudste en dikste takken weg tot 20 cm van de grond. Zorg ervoor dat je ongeveer de helft van de oude takken over laat.
Stap 4: uitdunnen
Knip enkele jongere takken tot aan de grond weg. Kies hiervoor de meest dunne, zwakke en kruisende takken. Ongeveer 8 sterke jonge takken laat je staan voor de bloei van volgend jaar. Let erop dat ze gelijkmatig verdeeld zijn over de struik.
Stap 5: inkorten
Kort de langere, oudere takken met ongeveer een derde in. Het gebogen uiteinde snoei je weg tot een sterke zijtak. Hiermee voorkom je een sterk overhangende plant en het geeft minder gewicht en meer lucht.
Stap 6: controleer de vorm
Bekijk de boerenjasmijn van een afstandje. Ben je tevreden met de vorm? Verwijder eventueel wat takken in het midden, voor een betere luchtcirculatie.
Een verwaarloosde boerenjasmijn snoeien?
Heb je een verwilderde, sterk verwaarloosde boerenjasmijn in de tuin staan en wil je deze verjongen? Drastisch snoeien kun je beter in het vroege voorjaar doen, in de maand maart. Knip alle oude takken tot op de grond af en kort jongere, krachtige scheuten met een kwart tot de helft in. Het kan zijn dat de struik nu een jaartje bloei overslaat. Komt er na de verjongingssnoei helemaal geen nieuwe groei op gang? Dan is je oude struik aan vervanging toe.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Waarom bloeit mijn boerenjasmijn niet?
Een boerenjasmijn bloeit op tweede- en derdejaarshout. Snoei je te veel van dit jonge hout weg, dan kan het zijn dat jouw struik een jaartje bloei overslaat.
Misschien heb je een tijd niet gesnoeid en bloeit je struik daarom niet (meer)? Om volop te bloeien, heeft de boerenjasmijn regelmatige snoei nodig, anders zal je zien dat de plant na een jaar of vier te veel dichtgroeit en de bloeit terugloopt.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Verschil boerenjasmijn en echte jasmijn
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is boerenjasmijn (Philadelphus) geen lid van de jasmijnfamilie maar van de hortensiafamilie. Omdat de zoete geur doet denken aan die van echte jasmijn (Jasminum officinalis) en Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), worden de planten wel eens door elkaar gehaald. Echte jasmijn en Toscaanse jasmijn zijn klimplanten die laat in de zomer bloeien. Boerenjasmijn is een struik afkomstig uit Zuid-Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika en bloeit voornamelijk in mei en juni.
Enkele veelvoorkomende soorten boerenjasmijn zijn Philadelphus coronarius, Philadelphus mycrophyllus, Philadelphus ‘Virginal’ en Philadelphus x lemoinei.