Welke roos past in jouw tuin? Zo kies je de juiste soort

Helga Kluiter
|
23/11/2021
Rosa Rambling Rector

Floribunda’s, theehybriden, ramblers, heesterrozen … Zie jij door al die benamingen ook de bomen door het bos niet meer? Dat is niet zo gek, want rozen zijn een ontzettend veelzijdige groep planten. De verschillende soorten rozen hebben allemaal hun eigen voordelen en er is dus altijd wel een roos te vinden die past in jouw situatie.

Lees verder na de advertentie

Soorten rozen

Wanneer je op zoek gaat naar een roos zul je al snel merken dat ‘een gewone roos’ niet bestaat. Je moet dus goed bedenken waar je de roos wilt planten voordat je op zoek gaat naar de perfecte roos voor die plek. Niet alle soorten rozen houden bijvoorbeeld van een leven in een pot. En ben je op zoek naar geur, dan zijn sommige soorten meer geschikt dan andere. Met onderstaande uitleg maken we je wegwijs in de wereld van rozen.

Theehybriden

theehybriden

Theehybriden zijn struikrozen met grote bloemen. Ze dragen meestal één bloem per steel (in plaats van bloemtrossen zoals floribunda’s), dus ze zijn heel geschikt als snijbloemen. Ze zijn minder makkelijk te combineren met borderplanten dan andere soorten rozen, maar perfect voor formele tuinen en tuinen met snijbloemen. Veel soorten geuren heerlijk. Sommige hebben helemaal geen geur, maar die compenseren dat met hun prachtige bloemen.

Geschikt voor: formele tuinen, snijbloemen

Goede keuze: Rosa ‘Elina’, Rosa ‘Audrey Wilcox’, Rosa ‘Parole’

Floribunda rozen

Lees verder na de advertentie

soorten rozen: floribunda

Floribundarozen zijn robuuste rozen die niet snel ziek worden en ze zijn geliefd om hun bloemtrossen en lange bloeiseizoen. Floribunda’s worden gekweekt door theehybriden te kruisen met kleinbloemige trosrozen (Rosa polyantha). Ze zijn meestal kleiner en struikachtiger dan theehybriden en rechtopgaander dan trosrozen. Deze rozen hebben niet veel geur, maar hun kleur maakt dat goed. De cultivars zijn verkrijgbaar in alle tinten van de regenboog.

Geschikt voor: een lang bloeiseizoen, veel kleur

Goede keuze: Rosa ‘Pomponella’, Rosa ‘White Meilove’, Rosa ‘Hot Chocolate’ (foto)

Patiorozen

soorten rozen: patioroos

Met rozen in potten breng je geur en kleur tot op de drempel van je huis. Kies lagere variëteiten struikrozen oftewel patiorozen. Dit zijn compacte planten die de hele zomer door bloeien. De bloemen groeien in trossen, net als floribunda rozen. Je kunt patiorozen het best kweken in een mengsel van potgrond voor terras- en balkonplanten en (turfvrije) universele potgrond. Houd de planten goed vochtig en geef tijdens het groeiseizoen wekelijks mest.

Geschikt voor: bloempotten, een lang bloeiseizoen

Goede keuze: Rosa ‘Mariatheresia’, Rosa ‘Apple Jack’, Rosa ‘Lucky Star’

Historische rozen

Rose mundi

Historische rozen staan bekend om hun geur. Hiertoe behoren groepen als albarozen, de damascusroos, gallicarozen (ook wel Franse rozen) en mosrozen, die vooral aan het begin van de negentiende eeuw heel populair waren. De meeste historische rozen bloeien maar één keer, begin zomer, maar er zijn ook doorbloeiende variëteiten, zoals de Chinese rozen die in de achttiende eeuw naar Europa zijn gebracht.

Geschikt voor: de beste geur

Goede keuze: Rosa gallica ‘Tuscany Superb’, Rosa ‘Mme Plantier’, Rosa mundi (syn. Rosa gallica ‘Versicolor’, foto)

Moderne heesterrozen

Rosa 'Boscobel'

Moderne heesterrozen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en geuren. Ze vormen een goede keus voor een gemengde border of een rozenperk. De bloemvormen variëren van enkel tot dubbel. Sommige van de hogere variëteiten kunnen als leirozen worden geleid. Deze groep bestaat uit sterke, vaak doorbloeiende rozen, die de hele zomer bloeien. Ze staan er ook om bekend onderhoudsvriendelijker te zijn dan theehybriden en floribunda’s.

Geschikt voor: gemengde borders

Goede keuze: Rosa ‘Princesse Claire de Belgique’, Rosa ‘Lady Salisbury’, Rosa ‘Sir John Betjeman’, Rosa ‘Boscobel’ (foto)

Botanische rozen

soorten rozen: hondsroos

Botanische rozen zijn wilde of inheemse rozen. Ze hebben meestal enkelvoudige bloemen, zoals de hondsroos (Rosa canina, foto). Het zijn bovendien uitstekende tuinplanten, omdat ze heel vorstbestendig en dus eenvoudig te onderhouden zijn. Deze rozen vormen een goede keus als je in je tuin probleemplekken hebt, zoals arme grond, want ze gedijen bijna overal.

Geschikt voor: weinig onderhoud, arme grond

Goede keuze: Rosa moyesii, Rosa pimpinellifolia, Rosa hugonis, Rosa rubiginosa (egelantier)

Leirozen en ramblerrozen

Rosa Rambling Rector

Lei- en ramblerrozen zijn ongelooflijk nuttige planten die een lang seizoen mooie bloemen en een heerlijke geur geven. Gebruik ze om je muren en schuttingen kleur te geven, of om rozenbogen en obelisken te laten begroeien. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je meerdere variëteiten bij elkaar zetten of ze combineren met andere geurende klimplanten, zoals jasmijn en kamperfoelie. Ramblers groeien meestal sneller dan leirozen en hebben meer ruimte nodig.

Geschikt voor: muren en rozenbogen, geur

Goede keuze: Rosa ‘Rambling Rector’ (foto), Rosa ‘Constance Spry’, Rosa ‘Crown Princess Margareta’

Bodembedekkende rozen

bodembedekkende rozen

Zoals de naam al aangeeft, groeien bodembedekkende rozen meestal breder dan dat ze hoog worden. Ze variëren echter in grootte – van laaggroeiende soorten tot grotere, struikachtigere variëteiten. De meeste zijn doorbloeiende rozen en produceren veel kleine bloemen. Sommige geuren, andere niet. Het zijn kleine maar sterke rozen.

Geschikt voor: bodembedekking

Goede keuze: Rosa ‘Partridge’, Rosa ‘Raubitter’, Flower Carpet-rozen (zoals Rosa ‘Heidetraum’)

Meer over rozen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu