Rozen verzorgen in de herfst: dit moet je allemaal doen

Helga Kluiter
|
06/10/2021
rozen verzorgen in de herfst

Voordat je rozen de winter ingaan, kunnen ze nog wel wat extra verzorging gebruiken. Maar hoe kun je het beste je rozen verzorgen in de herfst? Met dit stappenplan weet je meteen hoe je rozen in het najaar snoeit, plant en ziekten voorkomt.

Lees verder na de advertentie

Rozen verzorgen in de herfst

Als je rozen in de herfst goed verzorgt, komen ze de winter veilig door en zullen ze volgend jaar gezond en groeikrachtig terugkomen. En – niet onbelangrijk – vol zitten moet bloemen. Dit zijn de belangrijkste herfstklussen voor rozen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Verwelkte rozen verwijderen

Verwelkte rozen

Lees verder na de advertentie

Knip alle papperige en verwelkte rozen af om te voorkomen dat ze gaan rotten. Als je roos mooie rozenbottels produceert, verwijder dan alleen de bloemblaadjes, zodat de bottels zich gewoon verder kunnen ontwikkelen.

Stap 2: Ziek rozenblad opruimen

rozen verzorgen in de herfst

Zit er nog blad aan de plant dat tekenen van ziekte vertoont, zoals sterroetdauw, roest of meeldauw, knip dat er dan af. Verwijder ook blad dat op de grond is gevallen, want ziektes kunnen hierin overwinteren en je plant volgend jaar weer infecteren.

Stap 3: Rozen verplanten

rozen kale wortel planten

De herfst is een goede periode om rozen te verplaatsen die niet op de juiste plek staan. Ook kun je in het najaar nieuwe rozen aanplanten, want ze hebben dan nog de tijd om te settelen voor de winter. Je kunt rozen in pot kopen, maar rozen op kale wortels zijn goedkoper. Die zijn van november of december tot maart te koop, bijvoorbeeld bij biologische rozenkweker De Bierkreek.

Stap 4: Rozen snoeien najaar

rozen snoeien najaar

Snoei dode, beschadigde of over elkaar schurende takken uit struikrozen. Probeer om het midden van de struik open te houden, zodat de luchtcirculatie goed blijft. Dat voorkomt dat schimmels een kans krijgen.

Stap 5: Struikrozen snoeien

struikrozen snoeien

Kort de takken van hoge struikrozen in om ervoor te zorgen dat de wind er minder gemakkelijk vat op krijgt. Door het schudden van de plant kunnen de wortels namelijk losser gewrikt worden en beschadigen. Knip takken liefst af net boven een naar buiten wijzend oog.

Stap 6: Rozen op stam snoeien

rozen verzorgen in de herfst

Dun de kroon van rozen op stam uit. Door hun bolvorm vangen ze veel wind, waardoor ze tijdens een flinke storm zelfs helemaal kunnen afbreken.

Meer rozen verzorgen

Meer lezen over:
Tuinklussen Rozen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu