5 prachtige viooltjes om je tuin mee op te fleuren

Linda Passies
|
25/10/2023
viola rebecca viooltje

Viooltjes zijn een leuke toevoeging in elke tuin. Ze bloeien superlang, geven mooie kleuren en er zijn ontzettend veel soorten viooltjes om uit te kiezen. We geven je een paar tips.

Lees verder na de advertentie

Viola ‘Sorbet Ruby Gold Babyface’

De Viola Sorbet Ruby 'Gold Babyface' heeft donkere, paarsrode blaadjes met een goudgele tekening

Een bekende kleurencombinatie bij viooltjes: paars/bordeaux en geel. Dit viooltje uit de Sorbet-serie staat bekend om haar winterhardheid. En het babyface-deel van de naam slaat op het ‘gezichtje’ in het midden van de bloem. Zie jij hem?

De bloem bloeit van maart tot oktober en wordt ongeveer 15 cm hoog.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Maarts viooltje (Viola odorata)

viola odorata maarts viooltje

Het inheemse maarts viooltje is een heerlijk geurende plant die begint te bloeien in maart, zoals je al aan de naam al kunt zien. De bloemen en het blad zijn eetbaar. Na de bloeitijd ontstaan uitlopers, waarmee de plant zich flink kan uitbreiden. De plant wordt zo’n 15 cm hoog.

Viola ‘Rebecca’

viola rebecca, viooltjes met paarse randen.

Deze vaste viool heeft een bijzondere kleur: de randen lijken wel met waterverf bewerkt. De bloemen worden zo’n 3 tot 4 centimeter groot en steken iets boven het groen uit – verwacht een hoogte van ongeveer 15 cm. De plant weerstaat zelfs flinke vorst prima.

Viola cornuta ‘Victoria’s Bush’

Viola cornuta 'Victoria's Bush' Viooltjes.

Dit hoornviooltje heeft verfijnde roze bloemetjes met een paarse tekening. Ze geven een frisse uitstraling aan je border, waar ze van mei tot en met september kunnen bloeien. Knip hem af en toe bij en je hebt een prachtige bodembedekker die ongeveer 15 cm hoog wordt.

Bosviooltje (Viola riviniana)

bosviooltje

De naam zegt het al: het bosviooltje houdt van bosachtige omstandigheden. Heb je nog plek in de halfschaduw, dan is deze inheemse soort dus een aanrader. Doordat deze viooltjes in maart en april bloeien, heb je al vroeg kleur in je borders. De plant wordt 10 cm hoog.

Meer lezen over viooltjes:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu