Dit zijn de verschillen tussen ramblers en klimrozen

Helga Kluiter
|
14/04/2022
ramblers en klimrozen

Vind je het ook zo verwarrend, het verschil tussen ramblers en klimrozen? Eigenlijk is het niet zo moeilijk, als je maar een paar belangrijke dingen onthoudt.

Lees verder na de advertentie

1. De bloei van ramblers en klimrozen

Rosa Rambling Rector

Een van de belangrijkste verschillen tussen ramblerrozen en klimrozen is dat ramblers maar één keer bloeien, terwijl klimrozen doorbloeien tot het najaar.

Rambler bloeitijd

Ramblerrozen maken heel wat bewonderende reacties los wanneer ze in bloei staan. Niet gek ook, want ze bloeien vaak indrukwekkend, met massa’s kleine bloemen. Maar doordat ramblers het grootste deel van hun energie steken in het groeien, houden ze niet veel puf meer over voor de bloei. Daarom bloeien ze maar één keer, gewoonlijk in juni en juli. Er zijn echter tegenwoordig ook ramblers te krijgen die wat minder hard groeien, maar wel doorbloeien tot oktober.

Klimroos bloeitijd

Klimrozen produceren minder bloemen dan ramblers, maar die zijn wel groter. Als je de verwelkte bloemen van klimrozen regelmatig verwijdert, steken deze rozen hun energie in het steeds weer aanmaken van nieuwe bloemen. Op die manier kun je vele maanden genieten van prachtige rozen.

2. Ramblers en klimrozen snoeien

Lees verder na de advertentie

ramblers en klimrozen snoeien

Het tweede grote verschil tussen ramblers en klimrozen is dat je ze op andere momenten moet snoeien.

Ramblers snoeien

In tegenstelling tot klimrozen bloeien ramblerrozen op het hout van het vorige seizoen. Het beste kun je ramblers dus meteen na de bloei snoeien. Snoei ze bovendien niet later dan in augustus. Zo geef je deze rozen nog de tijd om nieuwe aanwas te produceren die volgend seizoen zal bloeien. Ramblers blijven ook bloeien als je ze niet snoeit, maar ze groeien zo hard dat hun omvang al snel de spuitgaten uit loopt.

Klimrozen snoeien

Klimrozen bloeien op de groei die in hetzelfde groeiseizoen is aangemaakt. Voor het snoeien betekent dit dat je klimrozen kunt snoeien van de herfst tot mei, zonder dat dit gevolgen heeft voor het aantal bloemen.

3. Groeikracht ramblers en klimrozen

ramblers en klimrozen

Het derde grote verschil, zoals je vast al hebt begrepen, zit hem in de groeikracht. Ramblerrozen hebben veel ruimte nodig, want ze groeien elk jaar flink. Daardoor zijn het geweldige planten om door bomen te laten klimmen. Een waarschuwing: snoei ze wel regelmatig om ze een beetje in toom te houden!

Klimrozen gedragen zich een stuk tammer in de tuin en zijn daarom beter geschikt dan ramblers voor een kleine tuin. Snoei ze elk jaar om ze netjes langs een klimstructuur te leiden.

Meer over rozen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu