Deze soorten Salvia zijn een lust voor het oog

Helga Kluiter
|
23/10/2023
Salvia greggii Stormy Pink

Salvia’s zijn niet weg te denken uit menig tuin. Niet gek ook, want de nectarrijke bloemen lokken veel hommels en vlinders en brengen zo meer leven in de tuin. Bovendien kun je kiezen uit eenjarige en vaste soorten salvia in allerlei kleuren en vormen. Welke salvia kies jij?

Lees verder na de advertentie

Soorten salvia: hoofdtypen

Salvia voor bijen

De grootte en het verdere uiterlijk van een salvia verschillen per soort. Je kunt de soorten verdelen in vier hoofdtypen:

  1. Eenjarige salvia. Soorten zoals Salvia farinacea, Salvia horminum en Salvia splendens kunnen vaak slecht tegen vorst, vandaar dat ze vaak als eenjarige worden gekweekt.
  2. Kruidachtige overblijvende salvia. Hieronder vallen de winterharde Salvia nemorosa en Salvia x sylvestris, waarvan je ieder jaar weer geniet.
  3. Halfharde, overblijvende salvia. Salvia’s uit deze categorie, zoals Salvia greggii, kun je overhouden, maar mogelijk hebben ze wat bescherming nodig in de wintermaanden.
  4. Struikachtige salvia. Onder dit type vallen dwergstruiken met houtige stengels, zoals Salvia x jamensisen Salvia microphylla. De meeste soorten in deze categorie zijn winterhard en soms ook groenblijvend.

12x de mooiste soorten Salvia

Er zijn honderden soorten Salvia, dus als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan zeker deze soorten:

1. Salvia ‘Amistad’

Salvia Amistad

Lees verder na de advertentie

De geliefde Salvia ‘Amistad’ is een houtige salvia met bijzonder grote bloemen. Hij kan tot 120 cm hoog worden. De donkerpaarse bloemen en nog donkerdere paarse kelken laten zich zien van mei tot november en vallen op tegen het weelderig groene blad.

Hoogte x Breedte: 120 x 50 cm

2. Salvia cacaliifolia

Salvia cacaliifolia
Foto: Wikimedia/David. J. Stang

De Salvia cacaliifolia is inheems in Zuid-Mexico en Centraal-Amerika. Hij valt op met zijn indigoblauwe bloemen op lange stengels. Het loof is lichtgroen. Hij is half-winterhard, dus geef hem ’s winters extra bescherming.

Hoogte x Breedte: 60 cm x 30 cm

3. Salvia greggii ‘Lipstick’

soorten salvia

Om te zoenen, deze Salvia greggii ‘Lipstick’! Zijn levendig gekleurde bloemen bloeien van juni tot oktober op rechtopgaande stengels. Als je het blad kneust of je hand er doorheen haalt, komt er een heerlijke muntachtige geur vrij.

Hoogte x Breedte: 60 cm x 60 cm

4. Salvia greggii ‘Stormy Pink’

Salvia greggii Stormy Pink
Salvia greggii ‘Stormy Pink’ met Pennisetum thunbergii ‘Red Buttons’

Ongeveer twintig jaar geleden ontdekte kweker Derry Watkins deze mooie Salvia-soort. Salvia greggii ‘Stormy Pink’ blijft groen in milde winters. Neem in het voorjaar of najaar stekjes om meer van deze planten te maken en kop hem regelmatig tijdens het groeiseizoen.

Hoogte x Breedte: 75 cm x 50 cm

5. Salvia ‘Love and Wishes’

Salvia soorten

Deze heerlijke hybride Salva ‘Love and Wishes’ bloeit lang, gewoonlijk van juni tot november. De volle roodpaarse bloemen, bordeauxrode stengels en nette groei maken deze soort tot een goede keuze voor in potten en bakken. Kan zowel in de volle zon als halfschaduw.

Hoogte x Breedte: 80 cm x 50 cm

6. Salvia microphylla ‘Cerro Potosi’

Salvia microphylla ‘Cerro Potosi’ is een groenblijvende struik met aromatisch loof en opvallende magenta bloemen van half zomer tot eind najaar. Deze variëteit komt uit de bergen van Mexico, dus zet hem op een zonnige plek. Hij kan goed tegen droogte.

Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm

7. Salvia ‘Hot Lips’

Salvia hot Lips

Salvia microphylla ‘Hot Lips’ (ook wel bekend als Salvia x jamensis ‘Hot Lips’) draagt de hele zomer grote wit met rode bloemen op bossige planten. Als het écht heet is, kunnen sommige bloemen volledig rood of wit zijn. Perfect om langs een pad of naast een bankje te planten om te genieten van hun mooie bloemen en geurende blad. Geliefd bij bijen en andere bestuivers.

Hoogte x Breedte: 90 cm x 60 cm

8. Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa ‘Caradonna’ en Zeeuws knoopje (Astrantia)

Deze verrukkelijke polvormende salvia zit van mei tot juli vol met violetblauwe bloemen. Knip  Salvia ‘Caradonna’ na de bloei terug zodat hij later nog eens bloeit. Plant hem uit op een zonnige plek met goede drainage, zodat hij de winters goed doorkomt.

Hoogte x Breedte: 50 cm x 30 cm

9. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

Salvia Ostfriesland

De paarse stengels van de onverminderd populaire Salvia ‘Ostfriesland’ heeft dicht op elkaar groeiende bloemstengels met paarse bloemen. Hij bloeit vele weken lang, van juli tot september, en is volledig winterhard.

Hoogte x Breedte: 45 cm x 60 cm

10. Salvia x sylvestris ‘Rose Queen’

Heb je weinig ruimte? Dan is Salvia ‘Rose Queen’ vergeleken met andere salvia’s een mooie, compacte variëteit. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog en groeit niet zo breed uit.

Hoogte x Breedte: 60 cm x 30 cm

11. Salvia ‘Purple Majesty’

Deze salvia lijkt behoorlijk op ‘Amistad’, maar Salvia ‘Purple Majesty’ heeft levendigere bloemen en groeit smaller. Hij bloeit van augustus tot oktober. Milde winters overleeft hij zonder bescherming, maar hij verdraagt niet te veel kou en nattigheid.

Hoogte x Breedte: 120 cm x 40 cm

12. Salvia x sylvestris ‘Mainacht’

Salvia Mainacht

De vaste Salvia ‘Mainacht’ draagt aan zijn stengels donkerblauwe bloemen met roze getinte schutbladeren die dicht op elkaar gepakt groeien. Hij is volledig winterhard en is opvallend aanwezig in de border. Hij bloeit in de maanden juni en juli.

Hoogte x Breedte: 75 cm x 45 cm

Meer lezen over salvia’s

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu