Je kent het misschien als keukenkruid, maar er zijn nog heel veel meer rijkelijk bloeiende varianten van salie (Salvia) die onweerstaanbaar zijn in de tuin, zoals Salvia ‘Hot Lips’ en Salvia nemorosa. In dit artikel vertellen we je wanneer en hoe je salie het beste kunt snoeien.
Lees verder na de advertentie
Moet je salie snoeien?
Moeten is een groot woord, maar struikachtige salie kan behoorlijk uitdijen in je tuin, en soms wordt deze fleurige plant met de jaren houterig (stakerig) en dun. Regelmatig snoeien kan slim zijn als je de struik wat compacter en bossiger wil houden. En als je jonge scheuten van jouw Salvia wil aanmoedigen!
Wanneer salie (Salvia) snoeien?
Om je plant er goed uit te laten zien, is het slim om salie twee keer per jaar bij te knippen: in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (oktober). De tweede snoei kan eventueel ook eerder, afhankelijk van of de struik al is uitgebloeid.
Een uitzondering zijn de bladverliezende soorten salie, zoals Salvia ‘Amistad’. Deze snoei je alleen in het voorjaar, wanneer de nieuwe groei verschijnt en dan knip je de oude stengels helemaal af.
Salvia snoeien na de bloei
Voor de tweede snoei geldt: wacht even tot je Salvia uitgebloeid is. Salvia officinalis bloeit bijvoorbeeld in de zomer, terwijl Salvia microphylla of Salvia ‘Hot Lips’ en Salvia greggii tot in de herfst bloeit. Houd de plant dus goed in de gaten en pak je snoeischaar erbij zodra je dode bloemen ziet.
Deze soorten Salvia zijn een lust voor het oog
Kan Salvia twee keer bloeien?
Ja, sommige varianten van salie, zoals Salvia nemorosa ‘Caradonna’, bloeien tweemaal: in de periode mei-juni en vervolgens een nabloei. Als je na de eerste bloei ‘droge’ bloemen ziet, dan is hij voor dat moment uitgebloeid, en kun je de plant nog in de zomer terugsnoeien tot 10 cm boven de grond. Hiermee stimuleer je de tweede bloei in de herfst.
Hoe ver salie terugsnoeien?
Salie hoeft niet heel ver teruggesnoeid te worden. In het voorjaar kun je ongeveer eenderde van de plant verwijderen, tot aan de plek waar je nieuwe stengels wil laten opkomen. Of je kiest ervoor om alleen de dode takken weg te nemen. Je zal zien dat de plant in vijf weken bossiger opkomt en bloeit. In het najaar knip je alleen de uitgebloeide bloemen weg.
Wekelijks tuintips in je mail
Salie snoeien: zo doe je dat in 6 stappen
Wat te doen met uitgebloeide Salvia’s in de zomer of herfst? Dat is niet zo moeilijk: je knipt de bloemen vlak onder de kop weg, het zogenoemde bloemen koppen of ‘deadheading’.
Voor de snoei in het voorjaar kun je dit stappenplan volgen:
- Pak een scherpe snoeischaar die een schone snede maakt.
- Verwijder eerst bruine, dorre delen van de plant, om plaats te maken voor verse groei.
- Knip vervolgens de beschadigde of kruisende takken weg, om je plant gezond te houden.
- Knip eventueel ook de andere takken met ongeveer eenderde terug, steeds tot vlak boven gezonde scheutknoppen op de stengel.
- Is je struik teveel ‘verhout’? Knip dan net boven het oude hout, bij wijze van verjongingsnoei.
- Zieke delen van de plant gooi je na de snoei weg en de gezonde snoeiresten gooi je op de composthoop.
Kun je Salvia overhouden?
Niet alle soorten Salvia verdragen de winterkou goed, waaronder Salvia patens en Salvia uliginosa. Je kunt salvia overhouden door de plant op te potten en te laten overwinteren op een koele vorstvrije plek. Voordat je dit doet, snoei je de Salvia licht terug. Wil je er zeker van zijn dat jouw salieplant de winter overleeft? Salie stekken is niet moeilijk en zo kweek je gratis nieuwe ‘kindjes’ van de plant, die je uitplant in het voorjaar.