Salvia’s planten: zo pak je dat perfect aan

Helga Kluiter
|
04/10/2023
salvia planten

In elke tuin past wel een salvia! Of je salvia’s nu in een gemengde border plant met kruiden, samen met rozen of in een tropische beplanting met dahlia’s, bananenplanten en canna’s: ze passen overal bij. Ga je een nieuwe salvia planten, dan zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

Lees verder na de advertentie

Waar salvia planten

Salvia involucrata

Salvia’s kun je vrijwel overal planten. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor droge tuinen, en je kunt ze ook in potten op een terras zetten. Alle soorten salvia willen in ieder geval op een zonnige plek staan. 

Verder voelen ze zich thuis in goed waterdoorlatende grond die niet al te voedingsrijk is. Steenachtige of voedingsarme bodems zijn uitstekend. Tuinier je op zware klei, verbeter dan eerst de grond voor je salvia’s plant. Of zet ze in een pot of bak, want een winter op drassige grond overleven ze waarschijnlijk niet.

Hoe salvia planten

Salvia Amistad

De beste tijd om je salvia te planten is van eind mei tot begin juni, wanneer de kans op late vorst voorbij is. Koop je een plant in de herfst? Dan kun je hem het beste in een pot op een vorstvrije plek zetten en hem in de vollegrond uitplanten wanneer het voorjaar komt. Zo voorkom je dat je nieuwe plant verloren gaat tijdens een onverhoopt koude, natte winter.

Salvia planten, zo pak je het aan

Lees verder na de advertentie

salvia planten

Salvia’s planten is heel eenvoudig. Volg deze stappen om je salvia’s tot tevreden tuinbewoners te maken:

1. Salvia terugknippen

Snoei je salvia eerst een beetje terug voor je hem plant. Daarmee stimuleer je dat hij meer zijscheuten aanmaakt en zal hij stevig en struikachtig groeien.

2. Drainage verbeteren

Graaf een gat ter grootte van de kweekpot. Heb je zware grond, voeg dan wat scherp zand toe om de drainage te verbeteren. Verzeker je bij potten ervan dat er gaten onderin de pot zitten en meng eventueel wat zand door de (turfvrije) potgrond.

3. Salvia planten

Plant je salvia op dezelfde diepte als dat hij in de pot zat. Vul de rest van het plantgat dan weer op en druk de grond aan, zodat de plant stevig staat. Geef tot slot goed water.

Meer lezen over salvia’s

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu