Echte salie (Salvia officinalis) is een smakelijk mediterraan keukenkruid. Met zijn zilverachtige groenblijvende blad en mooie blauw-paarse bloemen staat hij zowel in een sierborder als in de moestuin prachtig. Tijdens de bloei trekt hij bovendien bijen aan.
Lees verder onder de advertentie
Lees ook: Complete plantengids: salvia
Salvia officinalis kweken doe je zó
Je kunt echte salie makkelijk zelf zaaien. Zaai hem in de lente binnen voor in goed afwaterende zaaigrond en plant hem uit wanneer hij goed geworteld is. Nog makkelijker is het om een plantje te kopen en daar elk jaar stekken van te nemen. Dat doe je het beste aan het eind van de lente of begin zomer.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Kies de juiste standplaats voor je echte salie
Salie doet ’t het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten. Heb je zware grond, doe dan wat extra scherp zand in het plantgat om de afwatering te verbeteren.
Je kunt salie goed in potten kweken, maar voorkom dat de grond ’s winters doorweekt raakt. Staat salie doorlopend nat, dan zal hij afsterven.
Echte salie verzorgen: de beste tips
- Snoei salieplanten na de bloei licht bij om te voorkomen dat ze houtig worden. Snoei niet in oud hout, want hij zal hieruit niet opnieuw uitlopen.
- De meeste soorten salie kunnen buiten prima overwinteren, maar voorkom dat hun wortels langdurig nat komen te staan. Dan sterven de planten af.
- Strooi aan het begin en einde van de zomer een paar handjes beendermeel of mestkorrels om de salieplant en werk dit voorzichtig in de grond.
- Salie leeft vaak niet zo lang. Vervang de planten daarom na 4 à 5 jaar, of neem regelmatig stekjes om steeds nieuwe planten te maken.
Echte salie oogsten en bewaren
De blaadjes en toppen van niet-bloeiende scheuten zijn het lekkerst. Je kunt ze een aantal dagen in een afgesloten zakje in de koelkast bewaren. Je kunt de bladeren ook drogen, al gaat er dan wel smaak verloren.
Zo gezond is Salvia officinalis
Salie zit vol goede oliën, vitamines en mineralen. Het kruid is vooral rijk aan vitamine A, B, bètacaroteen en kalium. In verse salie zit ook veel vitamine C.