Als je van kruidenthee houdt, dan is het kweken van verschillende muntsoorten een must! Als je planten eenmaal goed groeien, kun je er jarenlang thee van zetten (of heerlijke gerechten mee maken). Maar omdat dit plantje flink kan woekeren, kun je beter munt kweken in een pot om te voorkomen dat hij je tuin overneemt!
Lees verder na de advertentie
Het is niet echt de moeite waard om munt te zaaien, omdat je het veel gemakkelijker kunt kweken van wortelstekken of jonge planten die je in het voorjaar of de herfst plant.
Munt planten
Als je de plant uit z’n kweekpotje haalt, maak dan eerst de wortels voorzichtig een beetje los. Zeker als de pot flink doorworteld is, is dit verstandig.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Munt kweken: verzorgen
Plant munt in universele potgrond, die verrijkt is met een langzaam werkende meststof. Ook kun je de planten tijdens het groeiseizoen wekelijks wat voeding geven.
Munt delen
Merk je dat het binnenste van de plant lelijker of minder groeikrachtig wordt? Dan is het tijd om de plant te delen. Dat doe je het beste in de herfst of in de lente. Het oude deel kun je wegdoen, de groeikrachtige delen van de plant kun je opnieuw oppotten.
Munt water geven
Munt houdt van vochtige, maar niet drassige grond. Zorg er dus voor dat overtollig water goed weg kan lopen. Eventueel zet je de pot op een verhoging. Een bloempot met waterreservoir is ook een goede keuze voor munt. Zo krijgt je plant vanzelf de juiste hoeveelheid water.
Wekelijks tuintips in je mail
Wil je nog meer adviezen voor het kweken van je eigen gewassen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste tips in je mailbox!
Bloemen muntplant
Voor een gezonde plant met malse, zoete bladeren laat je de plant niet bloeien. Knip de bloemstengels dus weg. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om een paar bloemen te laten zitten. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor bestuivende insecten.
Munt oogsten
Oogst regelmatig van de plant tijdens de lente en de zomer. Zo stimuleer je de plant om nieuwe, verse bladeren aan te maken. En deze smaken het lekkerst! Knip van het bovenste derde deel van de plant.
Munt snoeien
In de herfst kun je de plant terugsnoeien en de grond mulchen met compost. In de winter sterft de plant ondergronds af. In het voorjaar loopt hij weer uit wanneer het warmer wordt.
Munt invriezen
Munt is het lekkerst als je het vers gebruikt. Eventueel kun je stengels nog een tijdje laten overleven in een glas water. Heb je te veel geoogst? Vries het overtollige blad dan in.
3 soorten munt om te kweken
Plant je meerdere soorten in dezelfde pot of plantenbak, plant de soorten dan apart van elkaar in kleine zakjes met irrigatiegaten. Zo zullen de wortels elkaar niet raken, en de smaken niet vermengen.
1. Groene munt (Mentha spicata)
De groene munt, ofwel Mentha spicata, is een klassieke muntsoort met lila bloemen. Hij is ideaal om mee te koken en het schijnt je spijsvertering te helpen. Kijk bij onze collega’s van Foodies Magazine voor heerlijke recepten met munt. Bijvoorbeeld: courgettesoep met munt, falafelburgers met yoghurt-muntsaus of een salade met peultjes en munt.
2. Aardbeienmunt (Mentha Suaveolens ‘Fragaria’)
Mentha Suaveolens ‘Fragaria’ ofwel aardbeienmunt is heel geschikt voor thee en als speciaal ingrediënt in cocktails zoals mojito’s. De paarse bloemen zijn ook eetbaar.
3. Pepermunt (Mentha x piperita)
De pepermuntplant Mentha x piperita heeft mooie donkere stengels, roze bloemen en diepgroene bladeren die een sterke smaak geven – uitstekend om thee mee te zetten.