Oosterse kruiden kweken: must-haves in de exotische kruidentuin

Helga Kluiter
|
07/07/2021
Japanse kruiden

Zelf oosterse kruiden kweken is makkelijker dan je denkt! Door je eigen exotische kruidentuintje aan te leggen, geef je je eten een heerlijke smaak. Wij leggen uit hoe je al deze smakelijke planten kweekt en in de keuken gebruikt.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn oosterse kruiden?

Oosterse kruiden zijn de kruiden die veel gebruikt worden om allerlei Marokkaanse, Midden-Oosterse en Aziatische gerechten hun kenmerkende smaak te geven. Maar ze zijn ook goed in Europese maaltijden in te passen. Denk aan citroengras als vervanger voor citroentijm. En Chinese bieslook is fantastisch in je omelet.

Oosterse kruiden kweken

Denk niet dat je deze exotische kruiden alleen in warme, tropische oorden kunt kweken. Integendeel! Ook in onze contreien is oosterse kruiden kweken goed te doen. En de paar kruiden die wel veel warmte nodig hebben, zijn blij met een plekje op een lichte vensterbank. Begin je eigen oosterse kruidentuin met de volgende kruiden:

Midden-Oosterse kruiden

Oosterse kruiden kweken

Deze kruiden worden veelvuldig gebruikt in de Midden-Oosterse keuken:

Marokkaanse munt

Lees verder na de advertentie

Marokkaanse munt

Mentha spicata ‘Moroccan’ is wat sterker is dan andere muntsoorten, en zijn smaak is bovendien het hele jaar lekker fris en zoet.

Marokkaanse munt kweken

Je kunt munt zelf zaaien, maar een paar kleine plantjes kopen gaat sneller. Kweek Marokkaanse munt in potten om te voorkomen dat hij je tuin overneemt! Munt houdt van een voedingsrijke, vochtige maar doorlatende grond en wat schaduw.

Wat kan ik maken met Marokkaanse munt?

Dit is de beste muntsoort voor muntthee. Marokkaanse munt is ook lekker om vers gesneden in het klassieke Libanese gerecht tabouleh te doen, of om als garnering te gebruiken voor nieuwe aardappelen.

Platte peterselie

Platte peterselie

Petroselinum crispum var. neapolitanum, ofwel platte peterselie of bladpeterselie, smaakt sterker dan krulpeterselie en heeft een verse ‘grassige’ smaak.

Platte peterselie kweken

Bladpeterselie is eenvoudig te kweken uit zaad, zowel in potten als in de volle grond. Probeer bijvoorbeeld ‘Gigante d’Italia’, die grote bladeren heeft en gemakkelijk zes maanden oogst levert.

Wat kan ik maken met platte peterselie?

Platte peterselie is een veelzijdig kruid. Gebruik het bijvoorbeeld vers gesneden in couscous en risotto. Het is ook heerlijk voor het trekken van bouillon en in de soep. Of combineer bladpeterselie met basilicum en munt om een salsa verde te maken.

Verse koriander

koriander zaaien

Over de smaak van koriander (Coriandrum sativum) wordt getwist. Niet vreemd, want hoe koriander voor jou smaakt, is genetisch bepaald. Mensen die het OR6A2-gen bezitten, vinden het blad (maar niet de zaden) naar zeepsop smaken. Mensen zonder dit gen kunnen genieten van de heerlijke citrusachtige smaak.

Koriander zaaien

Zaai om de paar weken koriander voor een doorlopende voorraad vers korianderblad. Koriander houdt van halfschaduw, maar produceert zaad als het te heet of droog wordt. Variëteiten ‘Confetti’ en ‘Leisure’ schieten minder snel door. Je kunt het zaad trouwens ook oogsten en tot korianderpoeder (in de winkel te koop als ketoembar) vermalen.

Wat kan ik maken met koriander?

Voeg het blad van koriander vers toe bij het koken of gebruik het als garnering. Het smaakt ook lekker in curry’s, salsa’s en tajines.

Japanse kruiden

Japanse kruiden

Deze kruiden worden veel gebruikt in de Japanse keuken:

Mitsuba (witte kervel)

Mitsuba
Foto: Wikimedia Commons/LiCheng Shih

Cryptotaenia japonica, ook wel bekend als mitsuba of witte kervel, heeft een milde anijssmaak met een vleugje selderij en peterselie.

Mitsuba kweken

Mitsuba is eenvoudig uit zaad te kweken. Zaai elke maand een beetje om doorlopend verse bladeren te oogsten. De mitsuba plant vraagt een voedingsrijke, vochtige grond en wat schaduw. Hij groeit zowel in potten als in de volle grond prima.

Waar gebruik je witte kervel voor?

Mitsuba of witte kervel heeft een sterke smaak, dus je hebt er maar weinig van nodig. Gebruik het als garnering voor misosoep of roerbak- en rijstgerechten.

Chinese bieslook

Chinese bieslook

Allium tuberosum ofwel Chinese bieslook of knoflook bieslook is lid van de lookfamilie, waartoe ook ui, prei en knoflook behoren. Chinese bieslook lijkt op gewone bieslook, maar heeft een milde knoflooksmaak.

Knoflook bieslook zaaien

Je kunt Chinese bieslook ter plekke zaaien tussen maart en augustus. Zet hem in de volle zon in potten of in voedingsrijke, vochtige, doorlatende grond. Deze winterharde vaste plant heeft geen bescherming nodig.

Wat kan ik maken met Chinese bieslook?

Knoflook bieslook smaakt lekker bij alle gerechten waarin knoflook ook lekker zou smaken. Gebruik het bijvoorbeeld fijngesneden in bouillon, dumplings en viskoekjes. De bloemen zijn ook eetbaar en vormen een mooie garnering.

Shiso

Shiso
Foto: Wikimedia Commons/FarOutFlora

Perilla frutescens is beter bekend onder de Japanse naam shiso. Het kruid heeft een smaak die het midden houdt tussen munt en basilicum met een vleugje anijs.

Shiso kweken

Zaai de shiso zaden op het oppervlak van zaaigrond en bedek het met een dun laagje grond of vermiculiet. Shiso planten houden van een zonnige, goed afwaterende plek.

Wat kan ik maken met shiso?

Shiso is een favoriet in de Japanse keuken. De groenbladige variëteit wordt gebruikt met tofoe, sushi, gefrituurd in tempurabeslag of gesneden als garnering. De paarse variant zit vaak in tafelzuur.

Zuid-Aziatische kruiden

Thaise kruiden

Deze kruiden worden veel gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken:

Vietnamese koriander

Vietnamese koriander

Persicaria odorata ofwel Vietnamese koriander heeft een pittige smaak met een vleugje munt. Het blad wordt gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken.

Vietnamese koriander kweken

Koop Vietnamese koriander planten en voorkom dat ze gaan woekeren door ze in potten te kweken. Hij houdt van voedingsrijke grond en vochtige zomers. Neem in de zomer een paar stekken die je vorstvrij overwintert. Vietnamese koriander is een vaste plant, maar hij heeft wel bescherming tegen vorst nodig. Neem voor de zekerheid in de zomer een paar stekken die je vorstvrij overwintert.

Wat kan ik maken met Vietnamese koriander?

Voeg Vietnamese koriander vlak voor het serveren toe aan roerbak- en noedelgerechten en curry’s om de smaak te behouden en gebruik het spaarzaam, want het smaakt sterk. Ook lekker met citroengras, limoen en Spaanse pepers.

Thaise basilicum

Thaise basilicum

Oosterse kruiden kweken? Dan mag Thaise basilicum met zijn anijsachtige smaak niet ontbreken.

Thaise basilicum kweken

Je kunt deze basilicumsoort kopen als kleine potplantjes of eenvoudig zelf zaaien. Zet Thaise basilicum, net als gewone basilicum, op een warme, zonnige plek, zoals op een vensterbank of in de kas.

Wat kan ik maken met Thaise basilicum?

Thaise basilicum is een echte smaakmaker in curry’s en roerbakgerechten. Het kruid is sterker dan andere basilicumsoorten en kan langer meegekookt worden zonder smaakverlies.

Citroengras

Citroengras kweken
Foto: Wikimedia Commons/Graibeard

Citroengras of sereh (Cymbopogon citratus) smaakt zoet en citroenachtig. De heerlijke geur die tijdens het snijden vrijkomt is al een feestje op zich.

Citroengras kweken

Je kunt citroengras op meerdere manieren kweken. Zelf zaaien kan, maar het kopen van kleine plantjes gaat sneller. Je kunt ook citroengras uit de supermarkt in een paar weken in water laten wortelen. Citroengras heeft warmte en veel vocht nodig. Bescherm het dus in de winter tegen vorst.

Wat kan ik maken met citroengras?

Als de plant groter wordt, vormt hij zijscheuten die je vanaf de steel kunt verwijderen. Gebruik deze in currypasta’s of als smaakmaker in bouillon. Van het blad kun je thee trekken.

Meer kruiden kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu