Basilicum zaaien: kweken van zaadje tot oogst
Ben jij klaar met supermarkt-basilicum kopen of wil je jouw kruiden op een duurzamere manier kweken? Basilicum zaaien is makkelijker dan je denkt! Basilicum is een populair keukenkruid waar je, met wat handige tips, van kunt blijven oogsten. Lees hier hoe je zelf je basilicum kunt kweken door te zaaien.
Zelf basilicum zaaien of kweken
Het zelf zaaien en kweken van basilicum heeft zo zijn voordelen. Zo leg je door in rondes te zaaien een basilicumvoorraad aan waar je lang van kunt plukken, hoef je niet steeds opnieuw basilicumplanten of bundels kruiden te kopen én geniet je van je eigen gekweekte oogst.
Wanneer basilicum zaaien?
Van de lente tot de zomer kun je basilicum zaaien. Als je in rondes zaait, zorg je ervoor dat je kunt blijven plukken van je planten en niet opeens zonder zit. Vanaf februari tot grofweg juli kun je basilicum zaaien, aanvankelijk binnen en na IJsheiligen ook buiten. Vervolgens kun je oogsten van juni tot september, afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid.
Tip! Dit is ook een goede plant om in de zomer muggen op afstand te houden. Lees hier welke andere planten tegen muggen helpen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Basilicum zaaien: stappenplan
Basilicum zaaien is niet ingewikkeld. Dit heb je nodig om te beginnen:
- Een zaaitray of kleine pot(ten)
- Basilicumzaadjes
- Turfvrije potgrond (universeel)
- Een warme vensterbank, kas of kweektunnel
- Plantenspuit (optioneel)
- Zeef (optioneel)
Stap 1: De zaaitray of pot vullen
Vul eerst de zaaitray of pot met turfvrije potgrond. Maak de aarde ook vast vochtig, zodat je straks de zaadjes niet verstoort met het water geven. Gebruik eventueel een glas om de aarde lichtjes aan te drukken.
Stap 2: Basilicum zaaien
Nu is het tijd om je basilicumzaadjes te zaaien! Strooi ze uit over de aarde in de potjes of zaaitray. Zaai er niet te veel in één potje, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Zaai wat bij voor het geval er een paar zaailingen niet opkomen.
Stap 3: Bedek de zaadjes
Basilicum is een lichtkiemer, wat inhoudt dat het zaadje licht nodig heeft om te ontkiemen. Daarom hoef je er (bijna) geen potgrond overheen te strooien, al kan een dun laagje wel helpen om uitdroging tegen te gaan. Zeef in dat geval wat potgrond over de zaden heen of gebruik een dun laagje vermiculiet. Maak ook dit laagje wat vochtig met een plantenspuit.
Stap 4: Een goede standplaats kiezen
Nu is het tijd om je potten met basilicumzaadjes op een goede plek te zetten waar ze kunnen ontkiemen. Zet er eventueel een deksel op de zaaitray of gebruik een plastic zakje om de omgeving vochtig te houden.
Kies voor een warme, beschutte plek met veel licht, maar beter niet met te veel directe middagzon. Een warme, lichte vensterbank, een kas of een kweektunnel zijn goede opties. Zorg dat de temperatuur zo’n 20°C is tijdens het ontkiemen.
Tip! Liever kruiden kweken die de winter goed doorkomen? Kijk dan in ons artikel over winterharde kruiden.
Basilicum kweken en oogsten: een paar tips
Dan is het wachten geblazen, maar er zijn vast een paar dingen om rekening mee te houden terwijl de zaden ontkiemen:
- Zorg er tijdens het ontkiemen voor dat de potgrond vochtig blijft, maar geef vooral niet te veel water. Als ze eenmaal ontkiemen, kun je ze minder water gaan geven, namelijk alleen als de grond.
- Als de zaailingen groot genoeg zijn om te kunnen verplaatsen, verpot ze dan zodat ze in hun eigen pot staan met een voedingsrijke, turfvrije potgrond.
- Knijp de topjes van de planten uit of top ze met een schaar om het aanmaken van zijscheuten te stimuleren.
- Zorg ervoor dat je de planten eerst zo’n twee weken laat afharden als je ze in de tuin wilt uitplanten na IJsheiligen. Kies op die momenten voor een beschutte plek buiten met wat schaduw.
- Kies voor voedingsrijke grond die goed water doorlaat om je basilicum de beste kans op succes te geven.