Kweek kruiden in een gerecyclede plantenbak!

Wij kozen hier om compacte tijmsoorten in deze gerecyclede plantenbak te zetten

Basilicum voor je salade caprese of munt voor je karaf water? Het is handig als je deze kruiden zo uit de tuin kunt plukken. Dat scheelt een gestreste trip naar de supermarkt, ruimte in je koelkast én flink wat geld op de lange termijn. Koop potjes met je favoriete biologische kruiden bij een kwekerij, supermarkt of tuincentrum en je kunt beginnen. En het mooie? Je hoeft geen specifieke potten aan te schaffen. In plaats daarvan, maak je eenvoudig je eigen gerecyclede plantenbak!

Lees verder na de advertentie

Hoe kun je een gerecyclede plantenbak maken?

Kies kruiden uit voor in je nieuwe gerecyclede plantenbak die dezelfde omstandigheden nodig hebben

Zolang jouw kruiden een zonnige standplaats, ruimte voor hun wortels en een bak met drainagegaten hebben, kun je van alles veranderen in een gerecyclede plantenbak. Van een oude lade tot wasmachinetrommel: door iets dat kapot of over is te hergebruiken sla je twee vliegen in één klap.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zelf plantenbak maken

Lees verder na de advertentie

Maak om te beginnen drainagegaten in je recyclede bak. Zo zorg je ervoor dat de wortels van je kruiden niet gaan rotten. Vul de bak vervolgens met (turfvrije) potgrond. Zet je tuinkruiden – inclusief oude potgrond – daarna net iets dieper dan waar je wilt dat de oppervlakte komt.

Geef als laatste je kruiden na het verpotten flink water en blijf dit geregeld doen, zeker in de zomer. Zo geniet je het langste van je plantjes. Check ook altijd of de kruiden die je bij elkaar wilt zetten wel van dezelfde omstandigheden houden, anders wordt het moeilijk om ze te onderhouden.

Tip! Zet hogere kruiden aan de achterkant, dan kun je makkelijker oogsten van al je planten en houd je het overzicht.

Afgeladen met tijm

Wij kozen hier om compacte tijmsoorten in deze gerecyclede plantenbak te zetten

Tijm: wat kan dit kruid niet! Zijn kruidige geur, unieke smaak en bloemen vol nectar voor bestuivers maken deze plant een van meest geliefde kruiden. In dit voorbeeld kozen we voor twee compacte, laagblijvende soorten tijm die goed in ondiepe gerecyclede plantenbakken kunnen staan, zoals in deze oude la.

Thymus ‘Silver Queen’ heeft bont blad en lichtroze bloemen, terwijl Thymus serpyllum meer kersenrode bloemen draagt. Voor een mooie afwerking kun je nog een laagje grint over de grond leggen. Zo krijg je de indruk van een rotstuin in het klein. Laat de planten niet uitdrogen en oogst regelmatig. Dit is trouwens ook een kruid dat je prima kunt drogen, dus wees niet bang om te oogsten, zelfs wanneer je de tijm niet direct gaat gebruiken. Let op: knip bij het oogsten niet terug tot in de houtige groei.

Dit gebruikten wij:

  • 1x Thymus ‘Silver Queen’
  • 1x Thymus serpyllum
  • 1x oude lade

Een emmertje munt halen

Een emmer met wat jute tover je zo om tot een gerecyclede plantenbak voor je munt

In tegenstelling tot veel mediterrane kruiden, houdt munt meer van halfschaduw dan van felle zon. Dit is ook een ideale kandidaat voor een schaduwrijke tuin! Let wel op, want munt zaait zich snel uit en kan snel je tuin overnemen. Daarom is deze gerecyclede plantenbak een goede optie. Zo houd jij je munt in toom én pluk je heerlijk uit eigen tuin. Geef deze waterliefhebber genoeg te drinken, zeker tijdens de zomer.

In dit voorbeeld hebben we gekozen voor de muntsoort Mentha ‘Berries and Cream’ vanwege zijn mooie, sterke en ietwat fruitige blaadjes. Deze soort is ideaal voor in cocktails, limonades, soepen, salades, sauzen en nieuwe aardappelen. Per emmer heb je genoeg aan één plant. Als je meerdere soorten munt bij elkaar zet, kan het zijn dat de smaak van de planten minder sterk wordt.

Dit gebruikten wij:

  • 1x Mentha ‘Berries and Cream’
  • 1x oude emmer
  • 1x stuk jute (als bekleding voor de binnenkant van de emmer)

Zeekraal op het land

Een oude wasmachinetrommel kun je ook hergebruiken als pot, zoals voor deze zeekraal

Niet iedereen woont dichtbij de zee, maar ook in een landelijke omgeving kun je prima zeekraal kweken! Deze pittige groente past goed in visgerechten. Zeekraal wordt weleens vergeleken met asperge, alleen neemt deze groente minder ruimte in en kun je hem goed in potten kweken – of in een gerecyclede bak dus!

Ga voor het grondmengsel uit de helft grof zand en de andere helft (turfvrije) universele potgrond. Houd de grond zout door soms zeezout toe te voegen aan het gietwater. Je kunt ook een zeezoutspray maken met water en zeezout in een plantenspuit. Besprenkel je planten zo nu en dan met deze spray om de zee-omgeving te simuleren en de groente goed zout te houden. In het voorjaar kun je zeekraal opkweken uit zaadjes.

Dit gebruikten wij:

  • 3x zeekraal (Salicornia europaea) of 1x zakje zeekraalzaadjes
  • 1x oude wasmachinetrommel

Tip! Voor verrassende gerechten met zeekraal, kijk vooral ook eens bij onze collega’s van Foodies.

Een krat vol kruiden voor elk seizoen

Maak van een oude kist een gerecyclede plantenbak voor seizoenskruiden

Zet jij liever verschillende kruiden bij elkaar in één gerecyclede plantenbak? Dat kan zeker ook! Zet bijvoorbeeld seizoenskruiden bij elkaar in een oude krat. Sommige kruiden worden op den duur te groot voor de bak, maar het is een goede plek om te beginnen. Denk aan kruiden zoals Griekse basilicum, kerrieplant, rozemarijn en Vietnamese koriander, die uit kunnen groeien tot flinke planten die een eigen plekje verdienen. Deze planten kun je verpotten of in de tuin uitplanten tegen de tijd dat ze te groot worden. Tot die tijd, maken ze deel uit van de handige keukenkast in de tuin.

Wij combineerden hier de smaakvolle en prachtige bloemen van Oost-Indische kers (Tropaeolum) met goudsbloem (Calendula). Deze bloemen zijn eetbaar en trekken ook nog eens handige insecten aan. Bekleed een houten krat met jute of worteldoek. Zo gaat het hout langer mee en kun je deze gerecyclede plantenbak langer gebruiken.

Dit gebruikten wij:

  • 1x Helichrysum italicum (kerrieplant)
  • 1x Persicaria odorata (Vietnamese koriander)
  • 1x Ocimum minimum (Griekse basilicum)
  • 1x Allium schoenoprasum (bieslook)
  • 1x Rosmarinus officinalis (rozemarijn)
  • 1x Calendula officinalis (goudsbloem) ‘Fiesta Gitana’
  • 1x Tropaeolum majus (Oost-Indische kers) ‘Alaska’
  • 1x houten krat

Meer lezen over kruiden kweken:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu