Tuinhack: zo leven verse kruiden uit de supermarkt wél lang

Helga Kluiter
|
04/04/2021
Kruiden uit de supermarkt delen stap 1

Als tuinier kweek je natuurlijk het liefst je eigen kruiden. Maar om een kruidenloze periode te overbruggen, zijn kruiden uit de supermarkt soms toch handig. Helaas leggen die meestal vrij snel het loodje. Gelukkig kun je daar iets tegen doen.

Lees verder na de advertentie

Waarom gaan verse kruiden uit de supermarkt zo snel dood?

De kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt zijn meestal opgekweekt uit zaad. Alleen zijn daarbij heel veel plantjes dicht op elkaar gezaaid, waardoor ze geen ruimte hebben om verder te groeien. En dus geven ze er de brui aan.

Zo leven kruiden uit de supermarkt veel langer

Verse kruiden uit eigen tuin
Pluk verse kruiden uit eigen tuin.

Om de losse kruidenplantjes meer ruimte te geven om te groeien, kun je ze het beste delen of scheuren. Dat houdt in dat je de plant met wortelkluit en al in meerdere kleine pollen opdeelt.

Het beste moment om kruiden te scheuren

De meeste kruiden kun je op elk moment tijdens het groeiseizoen verpotten. Groenblijvende struiken zoals salie, tijm en rozemarijn kun je het beste in de lente delen en vervolgens buiten planten in bakken of borders.

Kruiden uit de supermarkt delen: zo doe je dat

Lees verder na de advertentie

Het delen van kruiden uit de supermarkt is kinderspel met de volgende stappen:

Stap 1: Haal de verse kruiden uit het potje

Kruiden uit de supermarkt delen stap 1
Haal de kruiden uit het potje

Geef de plant ruim water en knijp dan zachtjes in de pot om de wortels los te maken. Haal de kluit voorzichtig eruit en ondersteun de plant met je andere hand.

Stap 2: Maak meer kluitjes

Scheur de kruiden uit de supermarkt
Scheur de wortelkluit in meerdere kluitjes.

Trek de wortelkluit voorzichtig uit elkaar om meerdere kluitjes te maken. Struikachtige kruiden kunnen in enkele planten of groepjes van twee à drie worden gedeeld.

Stap 3: Zet de kruiden in een nieuwe pot

Zet de kluitjes in nieuwe potjes.
Zet de kluitjes in nieuwe potjes.

Gebruik universele potgrond en potjes van 9 cm. Plaats elke kluit in het midden, zodat hij op dezelfde hoogte komt als in de supermarktpot. Duw de grond aan.

Stap 4: Knip een deel van het loof af

Knip het zachte loof van de kruiden af
Knip een groot deel van het zachte blad af.

Knip het grootste deel van het zachte bovenste blad af tot de lagere knoppen. Zet de planten op een warme, lichte plek en je hebt het hele seizoen nieuwe scheuten.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu