Munt stekken: zo drink je altijd verse muntthee

Helga Kluiter
|
05/11/2020
Munt stekken via de wortels

Munt is een geweldige smaakmaker in de keuken. Het ruikt bovendien heerlijk. Het goede nieuws is dat je van slechts één muntplantje heel veel nieuwe planten kunt maken. Munt stekken is namelijk kinderlijk eenvoudig.

Lees verder na de advertentie

Stekken nemen in het najaar

Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.

Pas op voor woekerende muntplanten

Voor je enthousiast heel veel muntplanten gaat maken, moeten we je wel even waarschuwen. Munt groeit zo sterk dat je hem niet makkelijk uit je tuin verjaagt als hij zich er eenmaal thuis voelt. Als je per ongeluk een stukje wortel onder de grond achterlaat, groeit de plant gewoon verder. Kweek munt dus liever in een pot in plaats van in de volle grond.

In 3 stappen munt stekken via de wortels

Stap 1: Graaf je muntplant eerst uit als hij tussen andere planten staat, of haal hem uit de pot als hij in zijn eentje staat. Aan de buitenkant van de wortelkluit zitten dikke wortelstokken en uitlopers. Knip hiervan een paar lange stukken af.

Stap 2: Verdeel de stukken wortel met een scherp, schoon mes in kleinere stukken van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Gooi dunne, zwakke stukjes gewoon weg, want daar zal toch niets nieuws uit groeien.

Lees verder na de advertentie

Stap 3: Vul een zaaibak of een pot voor twee derde met een gelijke mix van universele potgrond en scherp zand of grit. Leg de stekjes op de aarde, doe er meer potgrond overheen en geef water. Zorg dat de grond niet geheel uitdroogt. Verpot de jonge plantjes wanneer ze voldoende gegroeid zijn.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu