Koriander (Coriandrum sativum) is een belangrijk ingrediënt in de Thaise, Chinese, Japanse, Indiase en Midden-Oosterse keuken. Dat klinkt als een exotisch kruid! Maar koriander kweken in eigen tuin is supereenvoudig en levert je een zomer lang verse blaadjes, stengels en zaden op.
Lees verder na de advertentie
Koriander kweken
Koriander is erg makkelijk te kweken. Je kunt de ronde korianderzaadjes rechtstreeks in de vollegrond zaaien, maar ook in potten. Zaai je om de twee weken kleine beetjes, dan kun je de hele zomer bosjes met vers blad blijven oogsten. Je kunt ook later in het seizoen nog koriander zaaien voor een late oogst.
Koriander zaaien
Koriander houdt van vochtige maar goed drainerende grond en volle zon, maar een beetje schaduw midden in de zomer is geen probleem. De zaden ontkiemen soms wat traag, dus het kan helpen om het harde omhulsel van de zaden lichtjes te kraken.
De plant heeft een lange penwortel, dus probeer te voorkomen dat je de wortels beschadigt. De makkelijkste methode is om ze rechtstreeks op hun uiteindelijke standplaats of in potten te zaaien. Dat kan vanaf april. In de moestuin zaai je dun in rijen met 30 cm tussenruimte op 1 cm diepte. Binnen 7 tot 20 dagen ontkiemen ze. Dun ze dan uit op 25 cm.
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Koriander kweken: verzorging
Het is belangrijk dat je je korianderplanten goed water blijft geven (al moeten ze natuurlijk niet te nat staan). Veel kruiden gaan voortijdig bloeien (doorschieten) als ze te warm en droog staan, waardoor hun smaak vaak achteruitgaat. Dat kun je voorkomen met voldoende water geven.
Je kunt koriander eventueel voeden met wat vloeibare kruidenvoeding, maar het is niet echt nodig. Verschijnt er onkruid tussen je planten, verwijder dit dan om te voorkomen dat ze voeding en water ‘stelen’ van je koriander.
Koriander oogsten
Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar en zo oogst je al dat lekkers:
Blad, stengels en bloemen oogsten
Pluk het verse korianderblad gedurende het seizoen zodra je het nodig heb. Knip de stengel onderaan af, want de stengel zit ook boordevol smaak. Heeft je koriander bloemen gekregen? Laat dat je niet tegenhouden, want ook de bloemen zijn eetbaar en leuk voor in salades.
Korianderzaad oogsten
Wil je je eigen korianderzaad oogsten, laat dan een aantal planten bloeien. Na de bloei, wanneer de zaden verschijnen en de plant begint af te sterven, knip je de zaadhoofden af en bewaar je die in een papieren zak. Hang die op de kop om goed te drogen. Na een paar weken schud je aan de zak om de zaden los te maken van de plant. Gebruik de zaden in de keuken of zaai ze volgend seizoen voor je volgende lading verse korianderblaadjes.
Zo kun je koriander bewaren
Bewaar de korianderzaden in een luchtdichte bak. je kunt ze heel gebruiken of vermalen tot een poeder (in winkels verkocht als ketoembar).
Aan het eind van het seizoen kun je alle verse koriander die over is oogsten en fijn snijden voordat je ze invriest. Ingevroren koriander behoudt zijn smaak en smaakt heerlijk in curry’s, soepen of stoofschotels, maar werkt niet echt als garnering.
Koriander kweken: problemen
Korianderplanten kennen eigenlijk weinig problemen. De jonge zaailingen zijn echter kwetsbaar voor slakken, dus bescherm je planten hiertegen. Verder zullen de planten sneller gaan bloeien als ze te warm en droog staan, dus geef steeds genoeg water. Toch bloemen gekregen? De bijen en andere bestuivers houden ervan!
Recepten met koriander
Heb je een lekkere korianderoogst maar weet je niet wat je ermee moet maken? Onze collega’s van Foodies Magazine hebben heerlijke suggesties!