Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse jasmijn is een sieraad voor je tuin

Op een warme zomeravond vullen de witte, stervormige bloemen van deze plant je tuin met een heerlijke geur. Toscaanse jasmijn, ook wel sterjasmijn of Trachelospermum jasminoides genoemd, is een houtachtige, groenblijvende klimplant met donkergroene bladeren die in de winter een prachtige bronzen kleur krijgen.

Laat deze plant klimmen tegen een warme muur of een schutting, of zet hem in een pot buiten, in een kas of in een serre om te genieten van zijn schoonheid en geur. Aangezien de plant traag groeit, is hij ook een goede keus voor een kleinere tuin. Deze tuinster houdt verder van volle zon en redt zichzelf ook goed in halfschaduw.

Botanische naam: Trachelospermum jasminoides
Gewone naam: Toscaanse jasmijn, sterjasmijn
Type: Vaste plant, Klimplant, Groenblijvend

Kenmerken:

Bloem
Geur

Deze plantengids gaat over de vorstgevoelige Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), niet over winterharde winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Lees meer over winterharde jasmijn in dit artikel.

Inhoudsopgave/ga snel naar

Standplaats Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn of sterjasmijn

Toscaanse jasmijn houdt van grond die goed water doorlaat met een standplaats in de zon of halfschaduw. Bescherm sterjasmijn ook tegen koude wind die de plant kan uitdrogen door hem op een beschutte plek te planten. Toscaanse jasmijn houdt van zon en warmte, dus een muur op het zuiden is een uitstekende standplaats.

Aangezien sterjasmijn geen diepe wortels heeft, kun je deze klimplant ook prima in een pot kweken. Gebruik bijvoorbeeld een klimconstructie voor klimplanten of een trellis waar je jasmijn tegenaan kan klimmen. Uiteindelijk klimt je jasmijnplant zelf omhoog, maar in het begin is het soms nodig om de jonge scheuten op te binden aan een steun.

afbeelding voor afmetingen

Afmetingen

Hoogte: 9 m
Breedte: 5 m
afbeelding voor locatie

Locatie

Zuid
West
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
Halfschaduw
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
Vorstgevoelig
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond
Zure grond
Kalkrijke grond

Tip! Houd ook rekening met de geur van de bloemen, wanneer je die wilt ruiken én welke andere bloemengeuren samengaan met sterjasmijn. Plant je hem in de buurt van waar je ’s avonds in de tuin zit of juist langs een pad waar je nu en dan langs de bloemen loopt? Combineer je geuren of wil je vooral genieten van één geur tegelijk? Geniet het meest van je Toscaanse jasmijn door hem op de juiste plaats te planten.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Toscaanse jasmijn planten: een stappenplan

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Volg dit eenvoudige stappenplan om Toscaanse jasmijn te planten:

  1. Graaf een plantgat met genoeg ruimte voor de wortels.
  2. Voeg eerst grit en (turfvrije) potgrond of compost toe. Eventueel kun je nog wat mycorrhizaschimmel toevoegen. Deze schimmel helpt de wortels om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem.
  3. Zet je plant in de grond en vul de rest van het plantgat op met potgrond.
  4. Druk de aarde voorzichtig aan en ga na of de plant stevig staat, bijvoorbeeld door er voorzichtig aan te trekken.
  5. Geef de plant flink water.

Tips voor Toscaanse jasmijn in pot en sterjasmijn verpotten

Ga bij Toscaanse jasmijn verpotten te werk als bij het planten eerder. Dan zijn er nog twee tips die kunnen helpen bij het planten en verpotten.

  • Gebruik een binnenpot of de plastic pot waarin je de jasmijn hebt gekocht om te bepalen hoe groot het plantgat moet zijn. Vul de nieuwe plantenpot met wat aarde, zet de binnenpot erin en vul de randen om de binnenpot met aarde. Dan haal je de binnenpot uit het plantgat en plant je jouw jasmijn met minimale wortelschade op zijn nieuwe plek.
  • Pak wat kranten, dompel die kort in water en leg ze dan onderin de plantenpot waarin je jouw sterjasmijn wilt zetten. Jasmijn houdt wel van wat vocht en op deze manier is er een kleine watervoorraad waar hij uit kan putten. De kranten zorgen ervoor dat water bij het watergeven minder snel wegloopt. Zo blijven voedingsstoffen langer in de grond zitten en heeft je plant de kans om meer voeding op te nemen.

Toscaanse jasmijn stekken

Maak stekken van je sterjasmijn

Je kunt deze jasmijnsoort vermeerderen op twee verschillende manieren, namelijk door stengelstekken te nemen in de zomer en herfst of door afleggen in de lente.

Verzorging Toscaanse jasmijn

Zorg voor een klimconstructie, zodat je Toscaanse jasmijn mooi omhoog kan klimmen

Geef je Trachelospermum jasminoides regelmatig water. Deze plant houdt van genoeg vocht en grond die goed water doorlaat. In de winter heeft je plant niet veel water nodig. Tijdens het groeiseizoen is het verstandig om je sterjasmijn elke maand voeding te geven, zoals een vloeibare meststof.

Zet om je Toscaanse jasmijn te laten klimmen stokken schuin tegen de muur of schutting. Je kunt je plant ook voor een trellis zetten. Trachelospermum is een zelfdragende klimmer en wanneer hij eenmaal staat, heeft hij weinig aandacht nodig. Bind in het voorjaar scheuten op die zijn gaan woekeren, zodat ze in de juiste richting groeien. Je kunt ze ook snoeien en vormen zoals je wilt, maar pas wel op met te hard snoeien. Meer daarover lees je in het stukje ‘Wanneer Toscaanse jasmijn snoeien’.

Sterjasmijn overwinteren

Hoe kun je Toscaanse jasmijn het beste overwinteren? Deze halfharde plant kan niet goed tegen strenge vorst, dus een beschutte standplaats die niet te koud wordt is een goede optie. Anders kun je de plant ook in een pot kweken, zodat je hem naar een koude kas, serre, schuur of andere beschutte plek kunt verplaatsen als het te koud wordt. Je kunt de plant ook afdekken, bijvoorbeeld met vliesdoek. Verder kun je in de herfst rond de basis van je plant de grond mulchen met mest, compost of bladaarde om zo de bodem te voeden en ervoor te zorgen dat de bodem beter vocht vasthoudt.

Wanneer Toscaanse jasmijn snoeien

Toscaanse jasmijn is een sieraad voor je tuin

Zoals eerder genoemd, groeit deze jasmijnsoort langzaam. Als je flink snoeit, duurt het dus ook lang voordat je weer kunt genieten van mooie bloemen. Kies er daarom voor om minimaal te snoeien en zoveel mogelijk in het juiste seizoen, namelijk in de zomer na de bloei.

Snoei eventueel dode, oude en zieke stengels in de zomer. Zorg er bij gezonde stengels die je wilt inkorten voor dat je tenminste drie tot vier bladeren van de groei van dit seizoen overlaat. Leid de jonge stengels vervolgens langs de klimconstructie. Zo houd je de plant in model. Is je plant zijn plek ontgroeid? Dan kun je de plant eventueel wat rigoureuzer terugsnoeien, alleen duurt het dan wel een paar jaar voor hij weer bloeit.

Problemen oplossen bij Toscaanse jasmijn

Zorg voor goed water doorlatende grond voor je Toscaanse jasmijn

Wanneer Trachelospermum buiten gekweekt wordt, is het een relatief probleemloze plant. In erg zware grond en onder vochtige omstandigheden kan de plant wel last krijgen van Phytophthora wortelrot. Kijk verder uit voor plagen zoals spint, witte vlieg, wolluis en schildluis als je sterjasmijn in een serre kweekt.

Waarom bloeit Toscaanse jasmijn niet?

Bloeit je jasmijnplant niet? Het kan zijn dat je eerder je jasmijnplant te ver hebt teruggesnoeid, waardoor het een tijd duurt voor hij nieuwe bloemen aanmaakt. Ook kan het snoeien van jonge groei vlak voor de bloei ervoor zorgen dat je de bloemknoppen wegsnoeit. Snoei daarom met mate en in de zomer na de bloei voor een goede kans op bloemen volgend seizoen.

Twee mooie soorten sterjasmijn

Japanse sterjasmijn of Trachelospermum asiaticum heeft stervormige bloemen
Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum)

Twee prachtige soorten sterjasmijn zijn onder andere:

  • Trachelospermum jasminoides: de klassieke sterjasmijn uit dit artikel is een houtige, halfharde, groenblijvende klimmer met donkergroene bladeren die brons kleuren in de winter. Geniet van de geurige, witte bloemen van midden zomer tot de late zomer.
  • Trachelospermum asiaticum: Chinese sterjasmijn is niet winterhard en kun je daarom het beste beschut overwinteren of kweken in een kas of serre. Ook bij deze soort geniet je van de kenmerkende crème-witte, geurige bloemen en donkergroene bladeren van midden tot de late zomer.

Lees meer over klimplanten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu