Jasminum nudiflorum ofwel winterjasmijn is een graag geziene gast tegen muren en schuttingen. De grootste aantrekkingskracht van deze klimmer is dat hij midden in de winter vrolijk bloeit met gele, stervormige en geurende bloemetjes.
Lees verder onder de advertentie
Jasminum nudiflorum
- Botanische naam: Jasminum nudiflorum
- Volksnaam: Winterjasmijn
- Familie: Oleaceae
- Type plant: Vaste plant, bladverliezend
- Bloeitijd: december-februari
- Hoogte x Breedte: 3 m x 3 m
- Standplaats: halfschaduw, zon
Winterjasmijn inheems?
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Jasminum nudiflorum, bij ons beter bekend als winterjasmijn, is geen inheemse plant. Dit lid van de olijf-familie werd namelijk in 1844 in Europa geïntroduceerd vanuit China. Dat is natuurlijk al een eeuwigheid geleden, dus inmiddels is deze klimplant wel aardig ingeburgerd.
Winterjasmijn verzorging
Zet Jasminum nudiflorum in vruchtbare, goed drainerende grond in de volle zon of halfschaduw. Een muur op het zuiden of westen is erg geschikt. Maar omdat winterjasmijn geen hechtranken heeft, zul je hem wel zelf moeten vastbinden aan een steun, zoals een trellis of draden. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat hij een mooie vorm behoudt en voorkomt dat er kale plekken ontstaan.
Jasminum nudiflorum snoeien
Winterjasmijn snoeien doe je het beste na de bloei, in het voorjaar. Knip de stengels af die gebloeid hebben en uit de hoofdtakken groeien terug tot 5-10 cm, net boven een gezonde knop. Wil je je plant drastisch verjongen, dan kun je hem tot een halve meter boven de grond afknippen. Daarna kan het echter een paar jaar duren voor hij weer gaat bloeien!
Ben je op zoek naar de snoeitips voor andere jasmijn-planten? Die verschillen, namelijk. Lees ook:
Winterjasmijn planttijd
Koop je Jasminum nudiflorum in een pot, dan kun je hem het hele jaar door uitplanten, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is. Plant je hem tegen een muur of schutting, graaf dan een gat op ongeveer 15 cm van de muur. Plaats ook meteen een stok of trellis als steun. Strooi wat mycorrhiza-schimmels in het plantgat om de wortels een boost te geven en plant de jasmijn. Geef daarna goed water en mulch de grond met een laag goed verteerde stalmest of compost.
Winterjasmijn combineren
Jasminum nudiflorum kan gerust in zijn uppie tegen een trellis staan, maar het is n;og leuker om hem bijvoorbeeld door andere planten te laten klimmen en laagblijvende planten aan de voet te laten groeien. Deze combinaties werken goed:
- Chaenomeles speciosa (dwergkwee)
- Lonicera (kamperfoelie)
- Kerria japonica ‘Pleniflora’ (ranonkelstruik)
- Vroegbloeiende bloembollen (sneeuwklokjes, krokussen, winterakoniet)