Jasminum nudiflorum: met winterjasmijn komt je tuin ’s winters tot bloei

Helga Kluiter
|
25/01/2022
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Jasminum nudiflorum ofwel winterjasmijn is een graag geziene gast tegen muren en schuttingen. De grootste aantrekkingskracht van deze klimmer is dat hij midden in de winter vrolijk bloeit met gele, stervormige en geurende bloemetjes.

Lees verder na de advertentie

Jasminum nudiflorum

  • Botanische naam: Jasminum nudiflorum
  • Volksnaam: Winterjasmijn
  • Familie: Oleaceae
  • Type plant: Vaste plant, bladverliezend
  • Bloeitijd: december-februari
  • Hoogte x Breedte: 3 m x 3 m
  • Standplaats: halfschaduw, zon

Winterjasmijn inheems?

Jasminum nudiflorum, bij ons beter bekend als winterjasmijn, is geen inheemse plant. Dit lid van de olijf-familie werd namelijk in 1844 in Europa geïntroduceerd vanuit China. Dat is natuurlijk al een eeuwigheid geleden, dus inmiddels is deze klimplant wel aardig ingeburgerd.

Winterjasmijn verzorging

winterjasmijn verzorging

Zet Jasminum nudiflorum in vruchtbare, goed drainerende grond in de volle zon of halfschaduw. Een muur op het zuiden of westen is erg geschikt. Maar omdat winterjasmijn geen hechtranken heeft, zul je hem wel zelf moeten vastbinden aan een steun, zoals een trellis of draden. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat hij een mooie vorm behoudt en voorkomt dat er kale plekken ontstaan.

Jasminum nudiflorum snoeien

Lees verder na de advertentie

Winterjasmijn snoeien doe je het beste na de bloei, in het voorjaar. Knip de stengels af die gebloeid hebben en uit de hoofdtakken groeien terug tot 5-10 cm, net boven een gezonde knop. Wil je je plant drastisch verjongen, dan kun je hem tot een halve meter boven de grond afknippen. Daarna kan het echter een paar jaar duren voor hij weer gaat bloeien!

Winterjasmijn planttijd

winterjasmijn planttijd

Koop je Jasminum nudiflorum in een pot, dan kun je hem het hele jaar door uitplanten, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is. Plant je hem tegen een muur of schutting, graaf dan een gat op ongeveer 15 cm van de muur. Plaats ook meteen een stok of trellis als steun. Strooi wat mycorrhiza-schimmels in het plantgat om de wortels een boost te geven en plant de jasmijn. Geef daarna goed water en mulch de grond met een laag goed verteerde stalmest of compost.

Winterjasmijn combineren

Jasminum nudiflorum kan gerust in zijn uppie tegen een trellis staan, maar het is n;og leuker om hem bijvoorbeeld door andere planten te laten klimmen en laagblijvende planten aan de voet te laten groeien. Deze combinaties werken goed:

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu