Deze 3 klimplanten zijn goede alternatieven voor klimop

Linda Passies
|
27/04/2023
alternatief voor klimop

Klimop is een fantastische plant in je tuin! Vogels zijn dol op de bessen, die op een voedselarm moment rijp zijn. Verder biedt het een schuilplaats, nestgelegenheid en nestmateriaal voor dieren en vormt klimop een late bron van nectar voor insecten. Wil je toch een andere plant tegen je muur aan laten groeien? Overweeg dan deze planten, die bijdragen aan de biodiversiteit en dus goede alternatieven voor klimop zijn.

Lees verder na de advertentie

Klimop groeit op veel plekken goed, daarom is het een goede plant voor je tuin of een plek op het noorden. Maar deze drie planten zijn ook goede opties.

1. Klimhortensia

klimhortensia Hydrangea anomala petiolaris

Een klimhortensia is een prima keuze. De plant groeit goed op een muur, hek of schutting op het noorden of oosten. In juni, juli en augustus kun je bloemen verwachten. Hoe ouder de plant is, hoe beter hij een schuilplaats kan bieden aan dieren.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips en -inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Kamperfoelie

wilde kamperfoelie kopen

Kronkelende klimmers met in de zomer mooie, buisvormige bloemen die fantastisch ruiken: kamperfoelie is een echte toevoeging aan je tuin. Laat de plant tegen muren, hekken en pergola’s groeien met behulp van eenvoudige steunen. Lonicera periclymenum ‘Graham Thomas’ is een van de goede alternatieven voor klimop.

3. Clematis

Clematis tangutica alternatief klimop

Clematissen zijn populaire vaste klimplanten, die het hele groeiseizoen hoogte en kleur aan je tuin geven. Er zijn gigantisch veel soorten clematis, dus er is altijd eentje te vinden die past bij jouw smaak en de situatie in je tuin. Zorg dat de plant steun heeft en maak nieuwe scheuten regelmatig vast. Een Clematis tangutica levert nectar en stuifmeel en ook vormen zijn pluizige zaadhoofden uitstekend nestmateriaal voor vogels. 

Lees meer over biodiversiteit:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu