Haal vlinders naar je balkon of (dak)terras met deze 10 planten

Linda Passies
|
25/08/2022
scabiosa duifkruid

Zie je jezelf al zitten op je balkon of dakterras, omringd door fladderende vlinders? Dat is helemaal geen gekke gedachte, want er zijn genoeg vlinderplanten voor potten of bakken. 

Lees verder na de advertentie

Vlinders eten graag in de volle zon én ze houden van zonnebaden. Dus bij voorkeur kweek je nectarrijke bloemen op zonnige, beschutte plekken. Houd ook in gedachten dat er zonder rupsen geen vlinders zijn! Het is dus belangrijk dat er genoeg waardplanten voor vlinders in de buurt zijn. Dat zijn planten waar ze hun eitjes kunnen afzetten, en waarvan de rups dan meteen kan eten.

Hemelsleutel

Hylotelephium spectabile sedum vlinderplanten voor potten

Kies bijvoorbeeld de traditionele roze Hylotelephium spectabile, want die produceert de meeste nectar. De plant bloeit in de nazomer en het najaar.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Struikveronica

hebe struikveronica vlinderplanten voor potten

Struikveronica of Hebe is een betrouwbare groenblijvende struik, die een hoop insecten aantrekt – waaronder bijen en vlinders. Hebe bloeit lang, en op het moment dat andere bloemen al wat minder zijn. Kies voor een dwergvariant in pot.

Wilde marjolein

wilde marjolein

Lekker in gerechten én lekker voor vlinders! Wilde marjolein (Origanum vulgare) is een inheemse plant, waar ontzettend veel vlinders dol op zijn. Het is een van onze favoriete vlinderplanten in potten.

Duifkruid

scabiosa duifkruid

Vlinders, bijen en hommels houden van duifkruid (Scabiosa). En wij dus ook! En bijkomend voordeel: de bloemen doen het goed in een boeket. Let erop dat het water goed weg kan lopen uit de pot, aangezien duifkruid niet van natte voeten houdt.

Lavendel

veel vlinders

Omring jezelf met een heerlijke geur, terwijl je ook vlinders blij maakt. Win-win! Na de bloei knip je de bloemen en een klein deel van de struik. In het voorjaar kun je de planten iets dieper terugsnoeien (maar nooit tot in het verhoute deel).

Cosmea

cosmea in pot vlinders

Cosmea of Cosmos kun je prima in bakken en potten kweken, en vlinders zijn er dol op. Cosmea bloeit het beste door als je de bloemen blijft plukken. De bloemen zet je vervolgens op een vaasje. Er zijn veel verschillende soorten, dus kies een variant die jij het mooiste vindt. In de pot op de foto zie je Cosmos ‘Casanova White’.

Zonnehoed

rudbeckia balkon vlinderplanten voor potten terras

De zomer in een bloem: dat is zonnehoed of Rudbeckia. Met de goudgele bladeren en de bloei die van augustus tot oktober kan doorgaan, is dit echt een plant voor een Indian summer. Zorg voor goede grond in de pot, eventueel gemengd met compost. Hoewel de plant niet van natte grond houdt, kun je hem in een pot beter niet helemaal laten uitdrogen. Op de foto zie je Rudbeckia Fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’.

IJzerhard

vlinderplanten voor potten verbena bonariensis

IJzerhard of Verbena bonariensis is een plant die altijd kan. De lange dunne stengels met de paarse bloemetjes vormen perfecte weefplanten: planten die een afwisselende vorm hebben, maar andere planten toch goed met elkaar verbinden. 

Herfstasters

herfstaster

Asters doen het prima in een pot – het liefst in grond die licht vochtig blijft. Voeg dus compost toe! Dit helpt echte meeldauw te voorkomen, wat vaak ontstaat in droge omstandigheden.

Vlinderstruik

Vlinderstruik

In dit rijtje kan de vlinderstruik (Buddleja) natuurlijk niet ontbreken. Kies een kleiner blijvende variant voor in potten. Vlinders weten deze net zo goed te vinden als grote vlinderstruiken.

Meer over vlinderplanten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu