7x de allermooiste vlinderstruiken (Buddleja) voor elke tuin

Helga Kluiter
|
08/06/2022
vlinderstruik soorten: Buddleja davidii Summer Beauty

Heb je een zonnige plek in de tuin en wil je veel vlinders lokken, plant dan een Buddleja! Er zijn veel geweldige vlinderstruik soorten waaruit je kunt kiezen, dus er is altijd wel eentje naar jouw smaak te vinden. Wij selecteerden voor jou de allermooiste soorten.

Lees verder na de advertentie

Vlinderstruik standplaats verzorging

De leden van de Buddleja-familie hebben graag regelmatig water, maar houden niet van natte voeten. Zet ze dus in grond die goed draineert. Verder geven ze in de volle zon meer nectar, al doen ze het ook nog steeds prima in halfschaduw. Knip ze elk jaar tussen maart en mei terug om ze in vorm te houden. Hoe later je snoeit, hoe later de struiken zullen bloeien. En daar zijn late vlinders weer blij mee.

7x de allermooiste vlinderstruik soorten

Er zijn vlinderstruiken te krijgen in verschillende maten, waardoor er zowel voor de vollegrond als potten geschikte soorten te krijgen zijn. Deze insectenmagneten komen in diverse kleuren, waaronder vele tinten paars, blauw, roze, wit en zelfs geel. De bloemen volgen elkaar gedurende de zomer op en bloeien steeds vier tot zes weken.

1. Buddleja davidii ‘Santana’

vlinderstruik soorten: Buddleja davidii Santana

Deze vlinderstruik Buddleja davidii ‘Santana’ heeft opmerkelijke, lancetvormige, bonte bladeren. Van juli tot september kun je volop genieten van zijn wijnrode bloemen.

H x B: 4 x 4 meter

Lees verder na de advertentie

2. Buddleja davidii ‘Les Kneale’

Buddleja Les Kneale

De Buddleja davidii ‘Les Kneale’ werd ontdekt op het eiland Isle of Man door ene Les Kneale, waarop deze vlinderstruik prompt naar hem werd vernoemd. De bloemenclusters zijn wit met een roze blosje en het blad is bleker – bijna limoengroen – dan van veel andere soorten.

H x B: 2 x 2 meter

3. Buddleja davidii ‘Summer Beauty’

vlinderstruik soorten: Buddleja davidii Summer Beauty

De zomertopper Buddleja davidii ‘Summer Beauty’ is een compacte vlinderstruik die tijdens de bloei beladen is met heel veel felroze, geurige bloemen. Hij is kleiner dan de meeste soorten Buddleja davidii en doet het daarom goed vooraan in een gemengde border met vaste planten.

H x B: 1,5 x 1,5 meter

4. Buddleja davidii ‘Buzz Sky Blue’

Buddleja Buzz Sky Blue

Voor volop blauw-paarse bloemen zit je goed met de Buddleja davidii ‘Buzz Sky Blue’. De planten zijn compact en vragen weinig van je verzorgende vaardigheden. En natuurlijk lokken ze veel vlinders.

H x B: 1,2 x 1,2 meter

5. Buddleja × weyriana ‘Sungold’

gele vlinderstruik
Ptelea, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Deze ongebruikelijke soort vlinderstruik is een kruising tussen Buddleja davidii en Buddleja globosa. Het resultaat heet Buddleja × weyriana ‘Sungold’, een vlinderstruik met zongele bloemtrossen met een sterke geur. Knip de struik voor het beste resultaat in maart terug tot de grond.

H x B: 4 x 3 meter

6. Buddleja davidii ‘Blue Horizon’

Buddleja Blue Horizon

Oké, de bloemen van Buddleja davidii ‘Blue Horizon’ zijn ondanks de naam niet echt blauw, maar meer violet-blauw. Hij bloeit van juli tot oktober. Je kunt late vlinders zoals de kleine vos (Aglais urticae) helpen door de struik in mei hard terug te snoeien. Daardoor bloeit de vlinderstruik namelijk later.

H x B: 3 x 3 meter

7. Buddleja alternifolia

vlinderstruik soorten: Buddleja alternifolia

In het wild groeit Buddleja alternifolia in Chinese hagen en hij is wat anders dan de bekendere Buddleja davidii. De takken zijn dunner en buigen richting de grond, als een soort treurwilg. Het blad verschijnt begin zomer. De dichte trossen lila-paarse of roze, geurende bloemen sieren de volledige lengte van de takken van vorig jaar. Net als andere vlinderstruiken lokt Buddleja alternifolia massa’s vlinders en andere bestuivers. Een fantastische aanwinst voor je tuin!

H x B: 4 x 4 meter

Meer vlinderstruik soorten en tips

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu