Complete plantengids: vlinderstruik

vlinderstruik buddleja vlinder
Botanische naam: Buddleja
Gewone naam: Vlinderstruik
Type: Vaste plant

Kenmerken:

Bloem
Geur

De Buddleja is een echte vlinderlokker en dus is het logisch dat hij bij de meeste mensen beter bekend is als vlinderstruik. Deze topper is verkrijgbaar in veel kleuren, vormen en maten, dus er is altijd wel een geschikte vlinderstruik te vinden voor jouw tuin. En niet alleen vlinders smullen ervan, ook andere bestuivers weten de weg naar deze ultieme zomerbloeier te vinden. Aanplanten dus!

afbeelding voor Bijen
Bijen
afbeelding voor Insecten
Insecten
afbeelding voor Vlinders
Vlinders

Bloeitijd vlinderstruik

vlinderstruik

Vlinderstruiken bloeien van ongeveer juli tot en met september. Is het najaar erg zonnig en warm? Dan is de kans groot dat je vlinderstruik wat langer doorbloeit. Snoei uitgebloeide bloemen weg om de bloei van je Buddleja te verlengen.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Is de vlinderstruik winterhard?

Een vlinderstruik is winterhard, en kun je dus gewoon in je tuin of border laten staan. Heb je een plant in pot staan (speciale dwergvlinderstruiken zijn daarvoor geschikt), dan is het wel verstandig om hem te beschermen tegen vorst. Het blad van vlinderstruiken valt wel af in de winter.

Verzorging van de vlinderstruik

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Vlinderstruiken vragen niet veel verzorging. Het belangrijkste is dat de grond goed draineert en dat hij tijdens langere droge perioden in de zomer af en toe water krijgt. Wil je dat je vlinderstruik echt lang bloeit, verwijder dan regelmatig de verwelkte bloemen. De plant blijft dan nieuwe bloemen aanmaken en bovendien voorkom je zo dat hij zichzelf uitzaait.

Buddleja met vlinder

Vlinderstruik standplaats

afbeelding voor afmetingen

Afmetingen

Hoogte: 2 cm
Breedte: 1.5 cm
afbeelding voor positie in border

Positie in border

Achter
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond
Kleigrond
Veengrond
Kalkrijke grond

Als je ze hun gang laat gaan, groeien vlinderstruiken op bijna elke plaats, behalve op te natte of erg zure grond. Ze zullen zelfs met alle liefde kale bouwterreinen overnemen. Maar om als tuinplant het beste uit de Buddleja te halen, zet je hem liefst op een zonnige plek. De bloemen produceren dan meer nectar en zullen dus meer vlinders aantrekken.

Buddleja in pot

Wil je een vlinderstruik in pot? Dan moet je de juiste soort kiezen. Reguliere vlinderstruiken worden te groot voor in potten. Maar er zijn wel dwergvarianten die het heel goed doen in potten en bakken: ideaal voor op je (dak)terras. Deze worden zo’n 50 tot 70 cm hoog. Voorbeelden zijn Buddleja davidii ‘Free Petite Dark Pink’, Buddleja davidii ‘Free Petite Snow White’ en Buddleja davidii ‘Free Petite Blue Heaven’.

Vlinderstruik planten wanneer

Wanneer kun je een vlinderstruik planten? Een vlinderstruik die in een pot is opgekweekt, zou je in principe het hele jaar kunnen uitplanten, behalve bij vorst. Maar de beste momenten om een Buddleja te planten zijn het voorjaar en het najaar. Dan profiteert de plant van de warmte in de grond om zich sneller te vestigen. Heb je zware kleigrond, voeg dan een handje scherp zand of split toe aan het plantgat om de drainage te verbeteren.

Buddleja verplanten

De beste tijd voor het verplanten van de vlinderstruik ligt tussen oktober en maart, in een vorstvrije periode. Doe het bij voorkeur na de herfstsnoei, want dan is de vlinderstruik een stuk makkelijker te hanteren!

Vlinderstruik snoeien

Buddleja hard terugsnoeien

Als je een vlinderstruik aan zijn lot overlaat, kan hij flink uit de kluiten wassen. Ze bloeien op de nieuwe aanwas van hetzelfde seizoen, dus je kunt de vlinderstruik snoeien begin maart. Knip ook al het dode hout eruit. Bovendien zal de plant dan later bloeien, en dat betekent dat er eind zomer nog voldoende nectar en pollen zijn voor vlinders zoals de kleine vos.

Bloemen vlinderstruik snoeien

vlinderstruik snoeien

Tijdens de bloeiperiode is het verstandig om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Als je die wegsnoeit, zal de plant weer energie steken in nieuwe bloemen, en zal je struik uiteindelijk langer bloeien.

Ook is het verstandig om in de herfst, voordat het flink gaat waaien, je vlinderstruik wat in te korten. Zo is de kans op beschadiging kleiner.

Vlinderstruik stekken & vermeerderen

Veel soorten Buddleja zaaien zichzelf uit, maar door kruisbestuiving er is een kans dat de nakomelingen niet meer lijken op de ouderplant. Een vlinderstruik stekken is de oplossing als je wilt dat de nieuwe plant wél identiek is aan de ouderplant. Neem in de zomer halfrijpe stekken of houtstekken in het najaar.

beste vlinderstruik voor vlinders
Foto: Pixabay/Wim Jongejan

Vlinderstruik voeding

Geef de Buddleja in het voorjaar een voeding met veel kalium om hem een oppepper geven. Daardoor zal hij sterker bloeien.

Ziekten en problemen bij de vlinderstruik

Vlinderstruiken leveren over het algemeen vrij weinig problemen op. Heeft je struik weinig ruimte en schrale grond, zorg er dan voor dat hij genoeg water krijgt in de zomer. Geel en droog blad in de zomerperiode kan erop wijzen dat de plant dorst heeft.

Verschillende soorten vlinderstruiken

gele vlinderstruik
Buddleja × weyriana ‘Sungold’, Ptelea, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De Buddleja davidii is wel de bekendste soort vlinderstruik, maar er is nog veel meer keuze. Dit zijn een paar aanraders:

  • Buddleja davidii ‘Summer Beauty’: Een kleinblijvende soort met dieproze bloemen en dunne, groengrijze bladeren. Perfect om vooraan in een border te zetten, of in een pot.
  • Buddleja × weyriana ‘Sungold’ (foto): Zoek je een gele vlinderstruik, dan is deze bijzondere, sterk geurende Buddleja met gele bloemen een topper.
  • Buddleja davidii ‘Buzz Sky Blue’: Compact en eenvoudig te verzorgen, met donkerblauwe bloemen. Geschikt voor kleine tuinen en potten.
  • Buddleja alternifolia: Hij verschilt behoorlijk van de bekende Buddleja davidii. De takken zijn dun en buigen sierlijk omlaag. Aan deze takken hangen dichte groepjes zachtpaarse of roze, geurende bloemen.
  • Buddleja davidii ‘Santana’: Deze vlinderstruik is bontbladig en draagt van juli tot september wijnrode bloemen.
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu