Complete plantengids: Verbena bonariensis (ijzerhard)

Verbena bonariensis

De hoge, smalle stengels van Verbena bonariensis (stijf ijzerhard) zijn een bijzondere verschijning, want ze zijn haast vierkant en er zit bijna geen blad aan. Maar de platte bloemschermen met lavendelkleurige bloemen die aan het eind van de zomer verschijnen zijn echte vlindermagneten.

Botanische naam: Verbena bonariensis
Gewone naam: IJzerhard
Type: Tweejarige plant

Kenmerken:

Bloem

Wat voor type plant is ijzerhard?

IJzerhard trekt zo veel vlinders en motten aan dat hij de concurrentie met de vlinderstruik (Buddleja) met gemak aankan. Maar ook bijen en andere bestuivers doen zich graag tegoed aan de pollen- en nectarrijke bloemen. Tot slot eten vogels de zaden. Bonus: slakken raken de plant niet aan.

De plant is een tikje vorstgevoelig. Officieel is het een tweejarige plant, maar omdat hij zichzelf flink uitzaait, zul je hem altijd in je tuin houden.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke verschillende soorten verbena bonariensis zijn er?

Verbena bonariensis 'Lollipop'

De Verbenaceae-familie bestaat uit meer dan 800 soorten. Een van de populairste soorten is Verbena bonariensis ‘Lollipop’. Die wordt een stuk minder hoog dan zijn grote broer, namelijk slechts 60 cm.

Wanneer bloeit ijzerhard?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Bloei
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

IJzerhard bloeit van juli tot oktober. Knip je uitgebloeide bloemen af, dan stimuleer je nieuwe bloei.

Verzorging en onderhoud van Verbena bonariensis

vlinder terras verbena bonariensis

Zet Verbena bonariensis in vochtige maar goed doorlatende grond in de volle zon en hij zal vanaf juli volop bloeien. Stijf ijzerhard vraagt weinig verzorging. In de winter kun je de dode stengels laten staan. Mocht het echt flink gaan vriezen, mulch de grond dan met een dikke laag compost. Geef in heel droge zomers af en toe wat water uit de regenton.

Verbena bonariensis standplaats

Verbena bonariensis staat het liefst in de volle zon, in rijke tuingrond.

IJzerhard zaaien en planten

ijzerhard zaaien

Wanneer ijzerhard zich thuisvoelt op zijn standplaats zal hij zichzelf uitzaaien. Zelf zaaien kan natuurlijk ook. Doe dat in maart of april onder glas en plant de plantjes vanaf mei uit in de tuin.

Heb je nog geen ijzerhard in je tuin? Een nieuwe plant plant je het liefst in de herfst of het voorjaar.

Verbena bonariensis snoeien

Je kunt de stengels in de winter het beste laten zitten. Niet alleen ziet het er leuk uit, maar de stengels beschermen de kroon van de plant ook tegen de kou. Toch is er een moment om ijzerhard te snoeien. Zodra rond maart de eerste nieuwe scheuten aan de voet van de plant verschijnen, snoei je de dode stengels terug tot grond.

afbeelding voor Bijen
Bijen
afbeelding voor Insecten
Insecten
afbeelding voor Vogels
Vogels
afbeelding voor Vlinders
Vlinders

IJzerhard stekken & vermeerderen

Wil je meer planten dan je op dit moment hebt? IJzerhard stekken is niet moeilijk. Je kunt wachten tot de plant zich uitzaait, maar je kunt hem ook goed delen. Ook ideaal als je hem cadeau wil doen aan iemand. Kies een flinke pol uit, die je in het voorjaar uit de grond haalt. Vervolgens kun je de pol splitsen met een scherpe schop.

Verbena bonariensis voeding

vlinderplant paars

Je hoeft Verbena bonariensis niet bij te voeden, maar de plant heeft wel de voorkeur voor goede, rijke tuingrond. Mulch toevoegen aan zandgrond is daarom een goed idee.

Verbena bonariensis verplaatsen

Je kunt ijzerhard prima verplaatsen in de herfst en de winter, bij vorstvrij weer. Graaf de kluit op en plant hem op de gewenste plek weer uit. Tuinier je op arme tuingrond, verbeter dan de grond in het plantgat.

Verbena bonariensis combineren met andere planten

Verbena bonariensis
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bop

Wil je meer hoogte creëren in je sierborders, dan is Verbena bonariensis perfect. Ook is hij, dankzij zijn smalle stengel, een goede weefplant die mooi staat bij siergrassen. Probeer bijvoorbeeld combinaties met:

  • Siergrassen, zoals hazenstaart (Lagurus ovatus)
  • Siertabak (Nicotiana sylvestris)
  • Veronicastrum virginicum
  • Japanse anemonen
  • Spaanse vlag (Ipomoea lobata)
  • Dropplant (Agastache)
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu