11x groenten die je makkelijk in potten en bakken kunt kweken

Helga Kluiter
|
08/05/2023
groenten kweken in bakken

Groenten kweken in bakken en potten is dé oplossing als je weinig ruimte of zelfs helemaal geen tuin hebt. Laat je dus niet tegenhouden door ruimtegebrek. Een licht balkon, een vensterbank of een stoep is genoeg. Het enige wat je nog moet doen is de juiste groenten kiezen die geschikt zijn voor potten en bakken.

Welke groenten kweken in bakken en potten?

sla en bonen kweken in bakken

Eigenlijk kun je vrijwel alle groenten kweken in bakken en potten – zolang de pot maar groot genoeg is voor de plant. Houd bij het kiezen van een geschikte pot ook rekening met het materiaal. Metaal kan bijvoorbeeld erg warm worden voor de wortels. Terracotta is poreus en droogt sneller uit dan plastic bakken, maar draineert ook beter. Controleer altijd eerst wat de behoeften van de plant zijn voor je hem in een willekeurige pot zet.

Mini-moestuin: kleine ruimte, grote oogst

Mini-Moestuin Gardeners' World

Overal kan je oogsten. Van kistjes naast de keukendeur en een reeks potten op een balkon tot een verticale eetbare muur: Wij geloven in mogelijkheden. We weten voor iedere plek wel een fijne moestuinplant en laten je stap-voor stap zien hoe jouw winkelmandje langzaam leger, en je oogstmandje langzaam voller raakt. Bestel onze speciale uitgave Mini-moestuin.

11x groenten kweken in bakken

Hier vind je alvast wat goede suggesties voor geschikte groenten die je kunt kweken in potten en bakken om je op weg te helpen.

1. Komkommers

groenten kweken in bakken: komkommer

Je hebt voor komkommers geen kas nodig als je kiest voor een variëteit die geschikt is om buiten in potten te kweken. Bijvoorbeeld de komkommer ‘Marketmore’, die sappige vruchten produceert. Kweek één komkommerplant per pot van 40 cm doorsnee die diep genoeg is voor een stevige steun.

 • Zaaien: apr-jun
 • Oogsten: jul-okt

2. Tuinbonen

tuinbonen

Tuinbonen doen het goed in potten als je een compacte variëteit kiest. Eet de peulen jong of laat ze rijpen om de bonen te eten. Zaai vanaf maart zes tot acht zaden. Compacte variëteiten zijn bijvoorbeeld ‘Eleonora’ of ‘The Sutton’. Nijp de toppen uit om zwarte bonenluis te voorkomen.

 • Zaaien: mrt-apr
 • Oogsten: jun-jul

3. Courgettes

courgette kweken in pot

Niet alle courgettes zijn ruimtevreters. Er zijn compacte variëteiten die perfect voor potten zijn. Ze zijn onderhoudsarm en één plant levert ‘s zomers een bijna continue stroom groente. Blijf water geven en oogst regelmatig. Kies compacte variëteiten zoals ‘Sunstripe’ of ‘Midnight’. Of kies een klimmende soort, zoals ‘Black Forest’ of ‘Ola Escaladora’ en leid die langs een trellis.

 • Zaaien: apr-jun 
 • Oogsten: jul-okt

4. Lente-uitjes

groenten kweken in bakken: lenteui

Lente-uien of bosuitjes zijn kampioenen als het gaat om een grote oogst van een kleine tuin. Lente-uitjes kun je ook gemakkelijk in potten of bloembakken kweken voor een zomer lang oogst. En ze zijn al binnen acht weken oogstrijp. Eet ze jong om te voorkomen dat ze onderaan te veel opzwellen.

 • Zaaien: feb-sep
 • Oogsten: mrt-okt

5. Pluksla

geld besparen op boodschappen: sla

Als je ruimte optimaal wilt gebruiken, kweek dan pluksla, want van één zaaisel kun je meerdere keren oogsten. Koop gemengd zaad of kweek soorten als ‘Lollo Rossa’ en ‘Salad Bowl’. Pluk naar behoefte een paar bladeren per keer, vanaf de buitenkant van de planten.

 • Zaaien: mrt-sep 
 • Oogsten: mei-okt

6. Tomaten

Tomaten kweken in pot

Voor een kleine tuin of in potten zijn compacte struikvariëteiten erg geschikt. In een  plantenhanger kun je hangende kerstomaten kweken, als je maar regelmatig en voldoende water geeft. Je hoeft ze niet te dieven. Probeer ‘Tumbling Tom Red’ of ‘Hundreds and  Thousands’. Maar ook hoge stamtomaten kun je in een pot kweken. Zorg dan wel dat de plant genoeg ruimte krijgt voor zijn wortels.

 • Zaaien feb-apr
 • Oogsten jul-okt

7. Pronkbonen

pronkbonen mooie bloemen

Kweek pronkbonen tegen een trellis of een wigwam: een ruimtebesparende oplossing die wekenlang bonen en bloemen geeft. Pronkbonen zoals ‘(Dwarf) Hestia’ zijn geschikt voor potten en hebben rood met witte bloemen.

 • Zaaien: apr-jun 
 • Oogsten: jul-sep

8. Radijsjes

radijs kweken

Snelle groeiers zijn nuttig in een kleine ruimte, omdat je ze tussen tragere gewassen als pastinaken of winterkolen kunt zetten. Radijsjes zijn al binnen vier weken oogstrijp en nemen heel weinig ruimte in. Deze groenten kweek je perfect in combinatie met andere gewassen in een pot of in een rijtje in een verhoogd bed.

 • Zaaien: mrt-sep 
 • Oogsten: apr-okt

9. Rode biet

Rode bieten zaaien

In een kleine ruimte kun je rode bieten dicht bij elkaar zaaien en jong oogsten wanneer ze de grootte van een golfbal hebben. Dan zijn ze mals en vol smaak. Ronde soorten, zoals ‘Pablo’, zijn hiervoor het meest geschikt. Je kunt bieten gemakkelijk in potten of verhoogde bedden kweken. Het loof is ook eetbaar.

 • Zaaien: mrt-jun 
 • Oogsten: mei-okt

10. Snijbiet

groenten kweken in bakken: snijbiet

Kweek snijbiet ‘Bright Lights’, ‘Rainbow Chard’ of ‘Lucullus’ voor kleurrijk loof dat je tuin opfleurt en bovendien een smakelijk alternatief voor spinazie is. Snijbiet is ook vorstbestendig, heel gemakkelijk uit zaad op te kweken en staat mooi in een verhoogd bed of als blikvanger in een pot.

 • Zaaien: mrt-aug
 • Oogsten: jan-dec

11. Pepers

groenten kweken in bakken: pepers

Peperplanten met felgekleurde vruchten groeien juist extra goed in potten, omdat ze warmte en een goede drainage nodig hebben. Kweek ze buiten op een beschutte plek of in een serre, op een vensterbank of in de kas. Alles wat je niet meteen eet kun je drogen om gerechten ‘s winters extra pit te geven.

 • Zaaien: feb-apr
 • Oogsten: jul-okt

Meer fruit, kruiden & groenten kweken in bakken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 11/2023

Gardeners’ World 11/2023

Bestel nu