Fruit kweken op balkon of terras: de 10 beste soorten

Helga Kluiter
|
20/05/2021
Fruit kweken op balkon

Fruit kweken op balkon of terras onmogelijk? Zeker niet! Want veel soorten fruit, waaronder appels, kersen en bosbessen, doen het prima in potten.

Lees verder na de advertentie

Fruit in pot kweken

Het belangrijkste waar je op moet letten als je fruitplanten en fruitbomen in potten kweekt, is dat ze meer water nodig hebben dan wanneer ze in de volle grond zouden staan. Ook zijn ze van jou afhankelijk voor hun voeding, dus voed ze regelmatig om beter ontwikkelde vruchten te krijgen.

Mini fruitbomen

Mini fruitbomen

Veel fruitstruiken en fruitbomen worden op speciale onderstammen gekweekt. Daardoor blijft de uiteindelijke struik of boom klein genoeg om in een kleine tuin of een pot te passen. Let er dus bij het kopen op dat je een onderstam kiest die geschikt is voor potten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Welk fruit kweken op balkon of terras

Heerlijk fruit kweken op balkon of terras kan prima in het juiste formaat potten met de volgende soorten:

1. Appelboom

appelboom in pot

Appelbomen (Malus domestica) groeien goed in potten, als je tenminste kiest voor een lage onderstam. Kweek de appelboom in een zo groot mogelijke pot op een beschutte, zonnige plek. Heb je plaats voor maar één appelboom, kies dan voor een zelfbestuivende soort of voor een ‘familieboom’, waarop meerdere appelsoorten zijn geënt.

 • Potgrootte: 45-50 cm breed
 • Geschikte onderstammen: M26 of M9

2. Zwarte bessen

Zwarte bessen

Zwarte bessen (Ribes nigrum) zien er mooi uit en de bloemen zijn bovendien geliefd bij bijen. Meng een paar handjes scherp zand door de potgrond en zet de pot in de volle zon. Om te zorgen voor meer scheuten vanuit de basis, plant je de zwarte bes diep, ongeveer 6 cm dieper dan de pot waarin hij bij aankoop stond.

 • Potgrootte: 45-50 cm breed
 • Goede soorten: ‘Ben Sarek’, ‘Ben Connan’

3. Bosbessen en blauwe bessen

Fruit kweken op balkon: bosbessen

Blauwe bessen en bosbessen (Vaccinium) houden van zure grond. Geef ze daarom potgrond voor heideplanten. De bessenstruiken hebben mooie bloemen en vruchten, en het herfstblad is ook aantrekkelijk. Zet ze op een beschutte, zonnige plek en geef liefst regenwater in plaats van kraanwater. Bescherm de rijpe vruchten tegen vogels.

 • Potgrootte: 30 cm breed
 • Goede soorten: ‘Ozark Blue’, ‘Duke’

4. Kersenboom

Fruit kweken op balkon

Trakteer jezelf op kersenbloesem in het voorjaar, smakelijke kersen in de zomer en vaak ook nog mooie bladkleuren in de herfst. Zoete soorten kers hebben veel zon nodig. Zure soorten, zoals morellen, tolereren meer schaduw. Kersenbomen wortelen niet diep, dus geef ze in het eerste jaar en bij droogte ruim water.

 • Potgrootte: 60 cm breed
 • Geschikte onderstammen: ‘Gisela 5’ voor zoete kersen, ‘Colt’ voor zure kersen

5. Vijgenboom

vijgenboom in pot

Vijgenbomen in potten kweken werkt uitstekend! De vijg (Ficus carica) levert namelijk meer vruchten als hij weinig ruimte heeft om te groeien. Geef ze een warme, zonnige plek en genoeg water. Niet alle vijgenbomen zijn volledig winterhard, dus zorg ervoor dat je een winterharde variëteit kiest.

 • Potgrootte: 35-45 cm breed
 • Goede soorten: ‘Brown Turkey’ or ‘Brunswick’

6. Kruisbesssen

Kruisbessen

Kruisbessen (Ribes uva-crispa) zijn erg productief. Je kunt dus veel fruit kweken in een kleine ruimte. Ze groeien het beste op een zonnige, beschutte plek. Bij meer schaduw produceren ze minder vruchten. Laat ruimte vrij om de pot voor een goede luchtstroom door de planten. Zo voorkom je schimmels.

 • Potgrootte: 30 cm breed
 • Goede soorten: ‘Greenfinch’, ‘Invicta’

7. Perziken en nectarines

Fruit kweken op balkon: perzikboom

Perzikbomen (Prunus persica) en nectarinebomen (Prunus persica nucipersica) zijn winterhard, maar hun bloemen niet! Zorg er dus voor dat je ze op een zonnige, beschutte plek zet als je vrucht wilt krijgen. Dek de boom indien nodig af met vliesdoek als de bloemen verschijnen om ze te beschermen tegen kou. Verpot elke twee jaar.

 • Potgrootte: 45 cm breed
 • Geschikte onderstammen: St Julien A’, ‘Pixy’ en ‘Bonanza’

8. Pruimen

pruimenboom laagstam

Het voordeel van pruimen in potten is dat je ze kunt verplaatsen om om vroege bloemen tegen vorst te beschermen, of ze makkelijk af kunt dekken met vliesdoek. Pruimen (Prunus domestica) hebben een goede afwatering nodig, dus voeg veel scherp zand toe aan de potgrond. Kies een zelfbestuivende soort als je maar ruimte hebt voor één plant.

 • Potgrootte: 60 cm breed
 • Geschikte onderstam: ‘Pixy’

9. Framboos

framboos in pot

Je kunt zowel zomer- als herfstframbozen (Rubus idaeus) in potten telen, zodat je lekker lang van je oogst kunt genieten. Als de ruimte beperkt is, ga dan voor zomerframbozen; die zijn minder bossig. Geef ze een beschutte, zonnige plek.

 • Potgrootte: Er passen drie planten in een pot van 30 cm breed.
 • Goede soorten: ‘Glen Ample’, ‘Glen Moy’

10. Aardbeien

aardbeienplant

Aardbeien (Fragaria) mogen in deze lijst natuurlijk niet ontbreken, want ze zijn perfect voor in potten. Plant ze eind zomer of begin herfst uit en geef ze een zonnige standplaats. Plant aardbeien niet te diep: de kroon moet op gelijke hoogte blijven met het grondoppervlak.

 • Potgrootte: Elke pot van minimaal 10 cm diep
 • Goede soorten: ‘Florence’, ‘Ostara’, ‘Furore’

Meer groenten en fruit kweken in potten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu